Monedele est-europene pierd teren in fata euro

Autor: Cristina Roşca 09.11.2008

Coroana ceha a cunoscut saptamana trecuta o depreciere record in raport cu moneda europeana, dupa ce banca centrala a redus rata de politica monetara cu mai mult decat fusese prevazut si a lasat deschisa posibilitatea unor noi reduceri, scrie Bloomberg.

Nici forintul nu a facut nota discordanta, pierzand teren in raport cu euro, pe fondul reducerii ratingului de tara al Ungariei.
Coroana ceha a fost al doilea cel mai mare perdant din randul monedelor pietelor emergente de saptamana trecuta, dupa ce banca centrala din Praga a redus dobanda de referinta cu 0,75 puncte procentuale, pana la 2,75%, pentru a revigora cresterea. Guvernatorul bancii centrale Zdenek Tuma a declarat ca nu exclude posibilitatea unor noi reduceri.
"Ne asteptam ca banca centrala a Cehiei sa reduca din nou rata de referinta cu 0,5% peste trei luni", a marturisit Anna Zadornova, economist la Londra la Goldman Sachs.
Coroana ceha s-a depreciat vineri cu 1,4%, pana la 25,254 unitati pe euro, apreciindu-se usor pana la inchiderea sedintei de tranzactionare. Moneda ceha a pierdut 4,6% saptamana trecuta, cel mai puternic declin de la intrarea in circulatie a monedei euro in 1999.
In Ungaria, forintul a cazut cu 3,1% in raport cu moneda europeana, la cea mai joasa valoare a ultimelor doua saptamani, dupa ce Moody's a redus ratingul de tara cu o unitate, la A3, si a stabilit perspectiva la negativ.
Nici celelalte monede ale regiunii nu s-au descurcat mai bine, zlotul polonez pierzand 2,5% saptamana trecuta in fata monedei europene.
Leul romanesc s-a depreciat si el cu 1,5% in raport cu aceeasi valuta. Coroana slovaca s-a apreciat insa cu 0,1% in raport cu euro.