Vosganian: Decizia Fitch nu a tinut cont de evolutii importante ale economiei romanesti

Ziarul Financiar 10.11.2008

"Decizia Fitch nu a tinut cont de evolutii importante ale economiei romanesti, cum ar fi cresterea reala anuala a PIB la 9,1% in 2008 si 6% estimat pentru 2009, precum si mentinerea unui nivel extrem de redus al datoriei guvernamentale (10,6% din PIB, in iunie 2008). In plus, Romania are un nivel al rezervelor internationale suficient (27,3 mld. euro la sfarsitul lunii septembrie) si un stoc de datorie externa mai scazut comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene", a declarat, intr-un comunicat, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian, conform Mediafax.

Agentia de rating Fitch a redus luni ratingul acordat Romaniei aferent imprumuturilor pe termen lung in valuta de la BBB la BB+, cu perspectiva negativa, scotand astfel Romania din categoria "investment grade".

Motivele principale invocate de agentia de rating pentru reducerea ratingului sunt ingrijorarile legate de politica macroeconomica a Romaniei si incapacitatea tarii de a evita o criza economica si financiara.