Topex: Pietele externe ne vor aduce 70% din venituri

Autor: Sabin Popescu 10.11.2008

Producatorul roman de echipamente telecom crede ca nu va fi afectat puternic de criza financiara care cuprinde acum toate economiile din lume.



Compania Topex, singurul producator local de echipamente GSM si 3G pentru operatorii de telecomunicatii, anticipeaza un avans de 15% al cifrei de afaceri anul viitor, la peste 10 milioane de euro, si se asteapta ca cea mai mare parte a sumei, respectiv 70%, sa fie generata din export.

"In 2007 am avut o cifra de afaceri de aproximativ 8 milioane de euro. Estimam o crestere anuala de 15% si vizam intrarea pe segmentul enterprise", a declarat pentru ZF Dan Adamescu, directorul executiv al Topex.
"Anul acesta, ponderea pietelor externe in totalul cifrei de afaceri a fost de 50% si asteptam ca, anul viitor, in urma incheierii unor noi contracte internationale de distributie, procentajul sa creasca la 70%".
Compania Topex, prezenta pe 30 de piete internationale, intentioneaza sa treaca de la pozitia de furnizor de echipamente telecom la cea de furnizor de solutii pentru segmentul operatorilor de telecomunicatii.
Topex anticipeaza ca nu va fi afectata prea puternic de efectele crizei financiare.
"Dezvoltand produsele si solutiile in propria fabrica, avem avantajul obtinerii unui cost de productie mai scazut comparativ cu competitorii. Acest lucru ne ajuta sa stabilim parteneriate durabile, iar pana la sfarsitul anului 2009 estimam ca vom atrage parteneri noi atat in tara, cat si in strainatate, rulajul avand potentialul de a creste cu pana la 20% comparativ cu anul in curs", explica Adamescu. Compania a anuntat recent semnarea unui parteneriat de distributie cu compania britanica Iridiacom, care va comercializa intreaga gama de gateway-uri GSM, 3G si VoIP (voice-over-IP) a Topex.
Cele doua companii vor tinti in special segmentul companiilor mici si medii (IMM) din Marea Britanie, concurand cu firme precum Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile.
Topex a incheiat parteneriate de distributie in peste 30 de tari, iar Adamescu anticipeaza ca, anul viitor, Italia, Marea Britanie, Rusia, Africa de Sud, Turcia si Australia vor reprezenta "pietele externe pivot in cifra de afaceri a companiei". Compania intentioneaza, de asemenea, sa intre si pe pietele sud-americane. "Anul acesta am participat la doua expozitii din America Latina - Expo Comm Argentina si Mexic - unde am intalnit potentiali clienti. Prezenta in cadrul acestor expozitii ne-a oferit o vizibilitate crescuta printre companiile din aceasta zona", a precizat Adamescu.
Infiintata in 1990 cu capital integral romanesc, Topex are in prezent 160 de angajati, din care 50 lucreaza in departamentul de cercetare/dezvoltare situat in comuna Voluntari. La sfasitul anului trecut, compania avea 152 de salariati.
Pe piata locala, Topex a semnat recent un contract cu Orange Romania pentru livrarea de echipamente Bytton ce stau la baza solutiei de comunicatii pentru corporatii Orange Business Kit, lansata in cadrul CERF 2008.
Solutia se bazeaza pe un echipament multifunctional care ofera conectivitate pentru o linie de voce (telefon sau centrala), precum si acces la internet pentru o retea locala de computere.
"Pe piata externa s-au semnat recent contracte de distributie cu companii din Spania, Portugalia, Columbia, Peru, Rusia, Africa de Sud, Australia, Indonezia, Ucraina, Polonia si Marea Britanie", a completat Adamescu.