Cum schimba investitia de 100 mil. euro a americanilor de la Delphi viata iesenilor

Autor: Sorin Semeniuc 11.11.2008

Gigantul american Delphi, care ruleaza anual peste 16 miliarde de euro (jumatate din bugetul Romaniei), a ales comuna ieseana Miroslava pentru o investitie de peste 100 de milioane de euro, care va genera 1.500 de locuri de munca. Saptamanalul Ieseanul scrie despre cum schimba investitia americanilor viata comunitatii locale.



Pana la finalizarea proiectului de la Miroslava, americanii au deja 200 de angajati intr-un centru situat in zona Tehnoton, urmand sa-si mute anul viitor operatiunile in comuna ieseana.

In actualul fief al Delphi, cu intrare separata de cea a vechii fabrici iesene Tehnoton, la unul dintre primele etaje intr-un birou de 6-7 persoane, John Hutson, managerul fabricii, puncteaza clar obiectivele companiei.
Hutson lucreaza de 28 de ani la Delphi, de pe vremea cand era student, de 18 ani in Europa si de 4 in Romania. Inainte de a prelua fraiele businessului din Iasi a pus pe picioare fabrica de la Ineu. Casatorit cu o romanca, si ea angajata a Delphi la un moment dat, Hutson sta 12 ore pe zi in fabrica. Managerul nu are un birou propriu, ci imparte unul cu sefa departamentului de Comunicare.
Colegii sai de birou intervin respectuos, din cand in cand, pentru a-l completa/corecta/ajuta "pe sefu". John Hutson nu vrea sa spuna care este salariul mediu brut pe fabrica, dar adauga ca e unul "competitiv, analizam piata". Nu vorbeste nici despre cifra de afaceri preconizata pentru activitatile de la Iasi. Descrie insa modalitatile prin care se fac angajari: internet, agentii - pentru pozitiile de top, targuri de locuri de munca sau colaborarea cu Universitatea Tehnica - unul dintre motivele care au contat pentru alegerea Iasiului ca locatie pentru fabrica. "Chiar ieri au fost la noi 50 de profesori de la Politehnica", spune managerul, care adauga ca Delphi a donat universitatii iesene masini de prelucrat cu comanda numerica.
Americanii cauta in special ingineri, de diferite formatii. Dupa angajare, acestia sunt trimisi la specializare, in strainatate (Spania, Franta, Marea Britanie).
"Circa jumatate din cei care lucreaza acum la noi au fost la astfel de traininguri. Au un contract prin care se obliga sa nu plece de la noi o perioada de timp. In caz contrar, trebuie sa plateasca o compensatie", explica Hutson. La sfarsitul acestui an compania va ajunge la 250-260 de angajati, iar anul viitor la 750 de oameni, pentru ca "finalul" sa atinga 1.500!
Evita diplomatic delicatul subiect al alegerii Miroslavei in locul municipiului Iasi: "Aveam nevoie de un teren mare, cu acces facil si aceasta a fost cea mai buna alegere", precum si cel al crizei financiare mondiale. "Investitia de aici nu este afectata. Angajarile vor continua in ritmul propus", spune Hutson.
Echipa de management a fabricii iesene e completata de romani Sandu Butnaru (production manager pompe), Silviu Arhire (production manager injectoare) si Cristian Teodoru (maintenance manager), oameni care stiu foarte bine locul fiecarui obiect din centrul de productie, de la depozitul de intrare al materiilor prime, locul unde se spala materialele, unde operatorii reasambleaza, subasambleaza, asambleaza si apoi testeaza piesele la presiuni ridicate "intr-un simulacru de motor", pana la sala de mese sau laboratorul de metrologie in 3D.
"Un fir de par inseamna o piesa rebut. La noi numarul de rebuturi permise este de zero la 1 milion de piese", spune Arhire.
Pe unul dintre holurile cladirii, un afisier pe care un grafic al lunii octombrie, numit Crucea Verde, arata in culori zilele: fara incidente - cu verde, cele cu incidente minore (ex. cineva nu purta ochelari de protectie) - cu galben si cele cu accidente de munca - cu rosu. Toate casutele sunt verzi. Un alt afis spune ca valoarea bonurilor de masa a crescut, iar in altul un angajat cu o solutie pentru reducerea consumului de energie este instiintat ca problema este luata in vizor. In acest moment operatorii lucreaza in doua schimburi (6-14, 14-22) cu pauza de 40 de minute (25 de masa si 15 "pentru cafea"), in timp ce personalul TESA este la datorie intre 8.30 si 17.00. "Fiecare lucru are locul lui", concluzioneaza Silviu Arhire.
Daca in Romania planurile Delphi se extind, acasa, in Michigan, compania se confrunta de mai multi ani cu dificultati.
Desprinsa in 1999 din General Motors (GM), Delphi este cel mai important furnizor al companiei-mama, dar ulterior au aparut conflictele intre cei doi giganti. In 2005, Delphi a intrat in procedura de reorganizare judiciara prin faliment in urma problemelor generate de salariile ridicate si costurile mari pentru asistenta sociala, iar GM a platit 2,8 miliarde de dolari pentru a-si ajuta furnizorul.
 
Cine este Delphi
 
Investitia Delphi