Investitie belgiana de 15 mil. euro pe piata ambalajelor

Autor: Mirabela Tiron 12.11.2008
Producatorul belgian de ambalaje VPK, care detine 26 de fabrici in 12 state, a investit 15 milioane de euro intr-o fabrica la Salonta, in judetul Bihor, unitate care va genera 200 de locuri de munca.
Fabrica din Salonta in care se vor prelucra si produce ambalaje din carton ondulat, construita pe o suprafata de 15.600 de metri patrati, va deveni operationala in luna decembrie.
"Aceasta este prima fabrica pe piata romaneasca a grupului care opereaza in mai multe state. Suprafata totala a fabricii este de circa 25.000 de metri patrati", a declarat Bart Dobbelaere, directorul general al filialei din Romania. Capacitatea totala de productie va fi de 30.000 de tone anual de carton ondulat, insa cea efectiva in primul an de functionare va fi mai mica.
"Speram sa ajungem la acest nivel intr-un timp foarte scurt. Vom livra circa jumatate din productia noastra industriei bunurilor de larg consum, iar restul catre celelalte industrii", a spus el. In plus, 70% din productie vor fi placi de carton ondulat care se vor duce la conversie (catre procesatorii de carton ondulat) si doar 30% vor fi ambalaje de carton ondulat catre clientii directi.
In fabrica din Romania vor lucra in total 200 de angajati, care vor fi adusi treptat in urmatorii doi ani.
"Deocamdata am angajat 50 de oameni care vor lucra anul acesta in fabrica. Restul de oameni vor fi angajati in functie de cererea pe care o vom avea din partea clientilor", a precizat el.
Capitalul social al filialei din Romania se ridica la 11 milioane de euro, dupa cum apreciaza directorul general al VPK Romania.
"Piata produselor din carton ondulat a crescut pana anul trecut. Anul acesta s-a confruntat cu o stagnare, probabil si din cauza crizei financiare care s-a resimtit si in acest domeniu, insa investitiile realizate vor stimula aceasta piata", a explicat el.
Grupul VPK Packaging mai opereaza 26 de fabrici in 12 state europene, avand 3.000 de angajati. Cifra de afaceri inregistrata anul trecut de belgieni a fost de 617 milioane de euro, in crestere cu 17% fata de anul anterior.
Anul acesta, pe piata cartonului ondulat si-au mai dezvoltat capacitatea de productie Rondocarton Cluj, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, care a investit 38 de milioane de euro intr-o noua fabrica si suedezii de la SCA Packaging care detin o fabrica de prelucrare a cartonului ondulat in Timisoara, pe care au extins-o cu investitii de circa 9 milioane de euro.