ING a avut pierderi de jumatate de miliard de euro

Autor: Cristina Rosca 12.11.2008

ING Groep, compania de servicii financiare ce a primit o linie de credit in valoare de 10 mld. euro din partea statului olandez, a realizat operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 1,51 mld. euro in cel de-al treilea trimestru, ceea ce a dus la primele pierderi din istoria firmei, si este posibil ca pana la sfarsitul anului aceasta valoare sa se majoreze.



Pierderile din trimestrul al treilea s-au ridicat la 478 mil. euro, sau 22 centi per actiune, conform informatiilor oferite de ING, scrie Bloomberg.

Suma a fost mai mica decat se previzionase luna trecuta, cand s-au estimat pierderi de 500 mil. euro, si totodata net inferioara profitului net de 2,31 mld. euro, respectiv 1,08 euro per actiune, inregistrat in urma cu un an.
ING a redus valoarea contabila a actiunilor, obligatiunilor, ipotecilor subprime si Alt-A (ipoteci cu un grad mai ridicat de risc) si activelor ce erau relationate cu falimentul Lehman Brothers. Directorul executiv al companiei Michel Tilmant, cel care a fost de acord luna trecuta cu vanzarea unor titluri de valoare ce nu ofereau drept de vot catre statul olandez, a afirmat ca preturile activelor vor continua sa resimta presiunea in cel de-al patrulea trimestru, iar economia slabita de atacurile crizei va influenta de o maniera negativa rezultatele de anul viitor. "Situatia este inca supusa riscurilor, iar ipotecile Alt-A sunt unele dintre cele mai riscante operatiuni ale ING", a declarat Folmer Pietersma, manager al fondului de investitii Robeco NV din Rotterdam. "Intrebarea ce planeaza in aer este cate operatiuni de writedown mai urmeaza."
ING, companie a carei istorie incepe undeva in 1743, a pierdut in cadrul sedintei de tranzactionare de la Amsterdam 6,2% dupa anunt, dar si-au revenit ulterior.
ING a fost prima institutie financiara care a apelat la fondurile oferite de guvernul olandez pentru a ajuta companiile din sectorul financiar sa faca fata crizei mondiale, ridicand nivelul capitalului de baza, indicator ce arata abilitatea unei banci de a absorbi pierderile, la aproximativ 8%.
Compania va utiliza jumatate din cele 10 mld. euro in cadrul unitatii bancare, iar 2 mld. euro se vor indrepta catre divizia asigurarilor din cadrul companiei pentru a se revitaliza activitatea acesteia. Cele 3 mld. euro ramase vor reduce raportul datorii-castiguri ale ING la 10% de la 15%, conform declaratiilor oficialilor companiei.
Cele 10 mld. euro sunt "mai mult decat suficiente", a afirmat directorul financiar John Hele. "Trimestrul acesta este presarat cu probleme si tulburari pentru noi, insa suntem foarte fericiti ca avem aceasta plasa de siguranta suplimentara ce ne ajuta se trecem cu bine peste probleme."
Guverne de la Washington la Londra au actionat rapid pentru a recapitaliza bancile si pentru a dezgheta procesul de creditare, dupa ce falimentul din 15 septembrie al Lehman Brothers a paralizat piata. In Statele Unite, secretarul trezoreriei Henry Paulson a hotarat ca suma de 250 mld. dolari (196 mld. euro) sa se indrepte catre cumpararea de actiuni preferentiale in cadrul companiilor financiare pentru a stimula procesul de imprumut.
Institutiile financiare din intreaga lume au anuntat pierderi si realizarea unor operatiuni de writedown in valoare de aproximativ 920 mld. dolari (722 mld. euro), de la inceputul acestui an.