Comisia Europeana vrea sa reglementeze mai strict activitatea agentiilor de rating

Ziarul Financiar 12.11.2008

Comisia Europeana a inaintat astazi o propunere de Regulament privind agentiile de rating al creditelor prin care intentioneaza sa impuna o transparenta mai mare in procedeul de acordare a calificativelor si sa elimine conflictele de interese care pot aparea in aceasta activitate, cum ar fi clasificarea unei companii pentru care agentia de rating ofera deja servicii de consultanta.

Astfel, potrivit principalelor masuri prevazute in propunerea de regulament, agentiile de rating nu pot furniza servicii de consiliere si nu li se va permite sa noteze instrumentele financiare daca nu dispun de informatii de calitate satisfacatoare pe care sa isi bazeze rating-urile. Totodata, agentiile trebuie sa faca publice metodologiile pe care isi bazeaza rating-urile si vor fi obligate sa publice un raport anual de transparenta.

Alta masura prevede ca agentiile trebuie sa aiba cel putin trei directori independenti in consiliul de administratie al caror salariu nu are voie sa depinda de performantele economice ale agentiei. Acestia vor fi numiti pentru un singur mandat care nu poate fi mai lung de cinci ani si vor putea fi concediati doar in caz de abateri profesionale. Cel putin unul dintre ei trebuie sa fie expert in securitizare si finantare structurata.

Comisia a inceput sa elaboreze o propunere legislativa in acest domeniu in vara anului 2007, cand au aparut primele semne de practici incorecte in activitatea de rating, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Anuntul institutiei europene vine la mai putin de o luna dupa ce Congresul american a criticat principalele trei agentii de rating, Standard&Poor's, Fitch si Moody's pentru incapacitatea lor de a prevedea criza de pe pietele financiare.