BM: Romanii plecati vor trimite acasa 9 mld. dolari

Autor: Izabela Badarau 13.11.2008

Valoarea sumelor trimise de muncitorii romani din strainatate va urca in acest an la 9 mld. dolari (7,19 mld. euro), in crestere cu 32% fata de valoarea estimata pentru 2007, insa de la anul ritmul va incetini semnificativ, conform unui studiu al Bancii Mondiale.

Romania a ocupat anul trecut locul zece la nivel mondial, iar anul acesta se claseaza pe locul opt in functie de sumele trimise de muncitorii din strainatate. Ca pondere in PIB a remiterilor celor care lucreaza in strainatate, Romania nu se mai afla insa in top zece mondial.
Ponderea sumelor primite de la romanii care castiga venituri in alte tari este estimata in 2008 la circa 6% din PIB.
In pofida cresterii estimate pentru anul acesta, Banca Mondiala previzioneaza pentru 2009 o "diminuare brusca" a cresterii fluxului de bani veniti din strainatate in tarile in curs de dezvoltare, inclusiv Romania.
Remiterile romanilor care lucreaza in strainatate contribuie, alaturi de investitiile straine directe, la finantarea deficitului de cont curent, iar analistii considera ca adancirea deficitului este una din principalele amenintari pentru Romania.
Ion Ghizdeanu, seful Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), a declarat ca pentru anul 2008 este estimat un flux de circa 1 mld. euro venituri din munca ale romanilor care lucreaza in strainatate si de peste 6 mld. euro venituri din transferuri, in total peste 7 mld. euro, in crestere cu peste 30% fata de 2007.
"Pentru anul viitor estimam un flux tot de aproximativ 7 mld. euro. Ca urmare a dificultatilor cu care se confrunta Spania si Italia, multi romani se vor intoarce acasa, insa diminuarea veniturilor din munca va fi compensata de cresterea sumelor transferate. Romanii care vor ramane acolo nu vor mai investi in tarile care au economia in declin si vor trimite mai multi bani in Romania", a adaugat Ghizdeanu. Seful CNP precizeaza ca anul acesta au crescut semnificativ veniturile din munca, ceea ce reflecta faptul ca din ce in ce mai multi romani din strainatate lucreaza legal, cu contracte de munca.
La nivelul tuturor tarilor emergente, remiterile din strainatate vor inregistra in 2008 o crestere de 17%, in timp ce pentru anul viitor ritmul se va tempera semnificativ, pana la 9,5%, conform Bancii Mondiale. Institutia precizeaza ca nu pot fi oferite estimari exacte, avand in vedere incertitudinile legate de economia mondiala.
Dupa multi ani de crestere sustinuta, fluxul remiterilor catre statele in curs de dezvoltare a inceput sa incetineasca in trimestrul trei al acestui an, tendinta care se va accentua anul viitor, ca urmare a crizei globale, considera analistii Bancii Mondiale.
Diminuarea fluxului de bani veniti din strainatate este cauzata in principal de incetinirea sectorului constructiilor, de efectul cursului de schimb dintre euro si dolar, declinul pretului la petrol in 2008 si incetinirea cresterii economice, mentioneaza Banca Mondiala.