Schimbare de strategie pentru privatizarea SNIF

Autor: Miruna Lebedencu 17.11.2008

Autoritatile au schimbat modalitatea de privatizare a Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF), care exploateaza terenuri cu o suprafata totala de 2,13 milioane de metri patrati in valoare de circa 41 milioane de euro, din negociere de oferte imbunatatite in licitatie cu strigare.

Agentia Domeniilor Statului (ADS), unicul actionar al societatii, a fost mandatata de Guvern, printr-o hotarare publicata ieri in Monitorul Oficial, sa vanda intregul pachet de actiuni detinut la SNIF prin licitatie publica cu strigare, contractul de vanzare-cumparare de actiuni urmand sa fie semnat in termen de zece zile lucratoare de la data adjudecarii.
"Vanzarea integrala a pachetului de actiuni detinut de statul roman prin Agentia Domeniilor Statului la Societatea Nationala "Imbunatatiri Funciare" se va face prin metoda licitatiei publice cu strigare", se arata in hotarare.
Vicepresedintele ADS Marian Radu a declarat pentru Mediafax ca metoda de privatizare a fost schimbata la propunerea Ministerului Economiei si Finantelor, pentru ca procesul sa fie mai transparent.
In proiectul de hotarare de guvern initiat de Ministerul Agriculturii la sfarsitul lunii septembrie se propunea ca actiunile sa fie vandute prin metoda negocierii pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, pe considerentul ca aceasta procedura este transparenta, avand o grila de punctare care se prezinta tuturor competitorilor, si permite obtinerea de la cumparator a clauzelor contractuale referitoare la mentinerea obiectului de activitate, pastrarea integralitatii patrimoniului, precum si preluarea personalului existent la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor.
In luna iulie, Agentia Domeniilor Statului, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, a anuntat de altfel ca va scoate SNIF la privatizare prin negociere directa.
Veniturile totale inregistrate de SNIF in 2007 se ridica la 24,9 milioane de euro, in crestere cu 2% fata de anul anterior cand a avut venituri totale de 24,4 milioane de euro.
Potrivit reprezentantilor SNIF, cele 2,13 milioane de metri patrati de teren sunt impartite in 379 de incinte.