In perioada de criza sprijiniti IMM-urile!

Autor: Gunter Verheugen 18.11.2008

Intr-o economie de piata, prosperitatea durabila s-a bazat intotdeauna pe spiritul antreprenorial. Cele douazeci si trei de milioane de intreprinderi mici si mijlocii asigura aproape 70% din locurile de munca din sectorul privat din Europa si au creat majoritatea locurilor noi de munca din Uniunea Europeana in ultimii zece ani.

Stimuland intarirea potentialului IMM-urilor, contribuim la asigurarea unor resurse de crestere economica in perioadele dificile. Ultimele evolutii de pe piata financiara au zdruncinat increderea in functionarea economiei globale. Dupa socul cresterii bruste a preturilor la materii prime, energie si alimente, companiile se confrunta acum cu dificultati in ceea ce priveste lichiditatile si creditele si, din ce in ce mai mult, cu o scadere a cererii pentru produsele si serviciile lor. Nu este, asadar, de mirare ca atat cetatenii, cat si intreprinderile asteapta ca oamenii politici sa-si asume responsabilitatile si sa se implice in gasirea de solutii.
Prin politicile dedicate IMM-urilor s-a creat o baza solida pentru abordari complexe si inovatoare in acest domeniu. In cele mai multe state membre "ghiseele unice" stau la dispozitia intreprinzatorilor care doresc sa inceapa o afacere, oferind proceduri simplificate pentru lansarea acesteia. In plus, Reteaua Intreprinderilor Europene, un serviciu de asistenta si consiliere european pentru IMM-uri, acorda acestora sfaturi practice privind afacerile, informatii de bursa, promoveaza ideile inovatoare si asigura informatii cu privire la toate politicile relevante ale Uniunii Europene.
Un numar mare de exemple ne arata ca este posibil sa se mearga mai departe cu constructia institutionala de sprijin. In Romania, de exemplu, Agentia pentru IMM-uri a devenit un minister in adevaratul sens al cuvantului, iar guvernul a adoptat o strategie pentru punerea in aplicare a conceptului "better regulation", vizand imbunatatirea conditiilor de reglementare si a mediului de afaceri.
In aceste momente, mai mult ca oricand, posibilitatea pe care Uniunea Europeana ne-o ofera de a invata unii de la altii trebuie mai bine utilizata. Fiecare este invitat sa impartaseasca celorlalti din cele mai bune experiente ale sale si, in acelasi timp, sa invete la randul lui din experientele altora. De aceea, sunt convins ca demersurile Romaniei pentru a realiza o mai buna reglementare ii va inspira si pe ceilalti.
Indiferent de situatia la nivel national, trebuie sa ne stabilim un obiectiv european comun si anume o mai mare recunoastere a rolului pe care intreprinzatorii il joaca in societate. Locurile de munca nu sunt create de catre politicieni, ci de catre oamenii care indraznesc sa isi asume riscuri si sa initieze noi afaceri. Din acest motiv, obiectivul Initiativei in favoarea IMM-urilor (Small Business Act - SBA) de a introduce principiul "ganditi mai intai la scara mai mica" in procesul de elaborare a politicilor la nivel european si national este astazi mai necesar ca niciodata. Pentru ca acest lucru sa se intample, toate institutiile responsabile la nivel european trebuie sa ajute IMM-urile in a-si concentra resursele in activitati de productie.
Pentru intreprinderi nu este relevanta sursa birocratiei inutile, de aceea este important ca autoritatile regionale si locale, impreuna cu guvernele nationale, sa isi uneasca eforturile pentru a descatusa potentialul acestora. Initiativa in favoarea IMM-urilor, aflata in acest moment in discutie la nivelul statelor membre, propune o cale pentru realizarea unui angajament politic hotarat.
In acest context, am lansat deja unele initiative legislative importante pentru a reduce cuantumul TVA-ului in cateva sectoare economice bazate pe folosirea intensiva a fortei de munca si pentru elaborarea Statutului de Companie Privata Europeana care sa inlesneasca derularea de afaceri transfrontaliere. Am revizuit de asemenea regulile privind ajutorul de stat, acordand autoritatilor nationale si regionale mai multa libertate pentru a sprijini IMM-urile.
In ceea ce priveste domeniul financiar, lucram la nivelul Uniunii Europene pentru a ajuta IMM-urile sa faca fata situatiei grave provocate de criza bancara. Banca Europeana pentru Investitii ofera in plus 15 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca in perioada 2008 - 2011 vor fi disponibili aproximativ 30 de miliarde de euro pentru a imbunatati accesul IMM-urilor la finantarea sub forma de imprumuturi, capitaluri de risc sau o combinatie intre cele doua. Aceste masuri sunt imperios necesare pentru ca vor reface capacitatea bancilor de a acorda finantarea de care IMM-urile au atata nevoie.
Acordul la nivelul Uniunii Europene de a actiona impreuna pentru a incuraja cresterea economica si ocuparea este dovada hotararii si a capacitatii sale de mobilizare a resurselor atunci cand este necesar. Sper ca sefii de stat si de guvern sa aprobe Initiativa in favoarea IMM-urilor si sa decida la intalnirea la nivel inalt din decembrie, sub auspiciile Presedintiei franceze, grabirea implementarii acesteia. Acum este momentul sa ne intetim eforturile pentru a ajuta intreprinderile noastre sa reziste in fata recesiunii, in beneficiul stimularii cresterii economice si al ocuparii fortei de munca.
 
Gunter Verheugen este vicepresedinte al Comisiei Europene. A fost comisar pentru extindere in Comisia Prodi si un partizan al aderarii Romaniei la UE. Articolul este scris in exclusivitate pentru ZF.