Sunset Residences, cel mai mare ansamblu rezidential din Drumul Taberei, a fost oprit

Autor: Cristi Moga 24.11.2008

Compania ungara Ablon, care a lansat la inceputul anului ansamblul rezidential Sunset Residences din cartierul bucurestean Drumul Taberei, a oprit constructia proiectului si a inchis show-room-ul de vanzari, urmand ca persoanele care au achitat avansurile si taxele de rezervare pentru locuinte in cadrul proiectului sa primeasca banii inapoi, au declarat pentru ZF surse din piata imobiliara.

Informatia este confirmata si de catre proprietarii spatiului comercial in care grupul Ablon avea amenajat showroomul de prezentare a proiectului. "Aveam contract cu Ablon pentru trei ani, dar l-am reziliat. Din cate am inteles vor opri proiectul cel putin pana in primavara anului viitor", a declarat fostul fotbalist Gabi Balint, care detine spatiul comercial din centrul Bucurestiului in care s-a aflat fosta locatie de prezentare a companiei ungare.
Reprezentantii Ablon pe piata locala nu au dorit sa comenteze informatia.
Sunset Residences a fost lansat la inceputul acestui an, pe un teren de 4,1 hectare de pe bulevardul Timisoara, unde a fost anuntata constructia a zece blocuri cu 16 etaje si un numar de locuinte cuprins intre 1.800 si 2.100 de unitati, cel mai mare proiect inceput in cartierul Drumul Taberei din vestul Capitalei.
Intr-o prima faza era vizata constructia a patru blocuri, a caror finalizare era programata pentru anul 2010.
Terenul a fost cumparat la sfarsitul anului 2006 pentru 14 mil. euro, pentru finantarea constructiei compania anuntand la momentul lan-sarii un parteneriat cu BCR.
Investitia in intregul proiect era estimata la 160-170 de milioane de euro, iar dezvoltatorii mizau pe o finantare bancara de 80-90%, care in actualele conditii financiare este extrem de greu de obtinut.
Locuintele din cadrul proiectului sunt prevazute cu suprafete construite pornind de la 42 de metri patrati pentru studiouri, pana la aproape 300 de metri patrati in cazul duplexurilor.
Pretul mediu de vanzare al locuintelor a pornit la inceputul anului de la 1.250 de euro/metrul patrat construit, plus TVA.
Ablon este o companie fondata in Ungaria de catre omul de afaceri israelian Uri Heller si este listata pe bursa AIM de la Londra. Compania, cu activitate si pe pietele din Cehia sau Polonia, are in prezent o capitalizare de 48 de milioane de lire sterline, dupa ce la inceputul acestui an valoarea bursiera depasea 250 de milioane de lire sterline.
Cheltuielile de marketing ale companiei s-au ridicat in primul semestru la 0,9 milioane de euro, in special din cauza inceperii campaniei la proiectul Sunset Residences, potrivit raportului semestrial al companiei.
Compania a continuat sa faca achizitii de terenuri inclusiv in acest an, cumparand in vara un teren de 1.840 de metri patrati pe strada Tepes Voda din centrul Capitalei pentru realizarea unei cladiri de birouri, precum si un lot de 13,3 hectare in zona aeroportului Otopeni, pe care intentioneaza sa realizeze un proiect de birouri cu o valoare estimata a investitiei de 280 de milioane de euro.
Portofoliul local al companiei este format din sase terenuri cu o suprafata de aproape 35 de hectare. Pe langa Sunset Residences si cele doua proiecte de birouri, Ablon mai detine trei loturi de teren (doua in Pipera si unul in Mogosoaia) destinate realizarii unor proiecte rezidentiale.