Tunele

Autor: Michael Haulica 25.11.2008
In primavara lui 2007, la targul de carte de la Londra, am vazut un afis enorm care anunta "noul Harry Potter", descoperit de acelasi editor, Barry Cunningham. Era vorba despre romanul pentru copii semnat de Roderick Gordon si Brian Williams Tunele. Cartea a aparut in decembrie 2007, iar la noi, in februarie 2008 (Editura Corint Junior, traducere de Dan Dobos). Presa noastra a semnalat prompt recordul de vanzari - 4.000 de exemplare in primele 3 saptamani -, si faptul ca, la putin timp de la aparitie, Tunele a fost tradus in 40 de limbi. Mai nou, am aflat ca in 2010 va fi si premiera filmului...
Acum, dupa ce am citit cartea, incerc sa ma detasez de elementele de marketing si de PR si sa raman doar cu rodul lecturii.
Povestea nu e atat de complicata si ma mir ca a fost nevoie de 500 de pagini pentru a o expune. Dar se intampla multe lucruri, faptele povestite curg in cascada si, intr-adevar, e greu sa lasi cartea din mana.
Un pusti de paisprezece ani, Will Burrows, impartaseste cu tatal lui, dr. Burrows, aceeasi pasiune pentru sapaturile arheologice. Iar cand tatal dispare intr-unul dintre tunelurile sapate sub Londra, Will ia totul pe cont propriu si pleaca in cautarea acestuia, insotit de prietenul lui Chester Rawls. Acolo, in subsol, cei doi prieteni descopera o alta lume, cu niste reguli stricte in ce-i priveste pe intrusi, dar si pe "bastinasi". Iar Will isi afla adevarata identitate: nu este fiul familiei Burrows, ci al familiei Jerome, din subsol. Evadari, urmariri, lupte, alte surprize de care are parte Will - legate de mebrii familiei Burrows -, si un final care nu se incheie, lasand loc pentru volume viitoare. De fapt, editorul englez a anuntat pentru februarie 2009 aparitia celui de-al doilea roman, Deeper, iar autorii spun ca deja lucreaza la cel de-al treilea, Free Fall, care va fi lansat in vara lui 2009.
Scriitura e simpla, adecvata publicului tanar. Fara stralucire insa, fara o imaginatie care sa te faca sa visezi. Milioane de copii din lumea asta s-au visat Harry Potter, dar nu cred ca se vor visa si Will Burrows. Tunele e incadrata la categoria de varsta 9-12 ani, ca si Harry Potter. Will are (deja) paisprezece ani, dar cititorii de paisprezece ani cred ca mai degraba citesc Dune, iar cei de doisprezece care o vor citi sunt cei care viseaza la ce fac "aia mari" de paisprezece. E ca un fel de Ciresarii citit de copiii mai mici, care se vad in aventurile celor de-a opta.
Personajele nu au biogafii prea bogate, doar Rebecca, sora lui Will din suprasol, are un destin mai aparte... Despre Chester de-abia aflam cate ceva.
Din pacate, Tunele nu este un nou Harry Potter, nici ca realizare literara, nici ca succes comercial. Volumele lui J.K. Rowlings ocupa pozitii mult mai avansate pe amazon.com (chiar si primele, aparute cu aproape zece ani in urma).
Dar sa apara si filmul, sa apara si celelalte doua carti si vom mai vedea.
Sambata, 22 noiembrie, ora 16.00 la Targul Gaudeamus, autorii au fost prezenti la lansarea celui de-al doilea roman tradus la noi.