Turburestii

Autor: Mihai Sorin Radulescu 25.11.2008

De unde provine oare numele acestei familii boieresti din Moldova care apare cu variantele "Tulbure", "Turbure" si "Turburi" ? Ar fi de presupus ca de la porecla data unui stramos, porecla devenita ulterior patronimic.



Paharnicul Constandin Sion nota despre ei in bine cunoscuta sa Arhondologie a Moldovei ca fusesera "razasi de la tinutul Falciului, mazali ruptasi, unii si birnici; radicatura lor la boierie au inceput de la un Paval Tulbure, care fiind multa vreme vatav la mosia Falciu a vornicului Sarban Negel Costachi Boldur, fratele mitropolitului Veniamin, la 1818, in domnia lui Calimah, au mijlocit de l-au facut sluger" (p. 277). Acesta a avut ca fii pe Gheorghe (I), detinator al micului rang de ban - casatorit cu Nastasia, fiica agai Gheorghe Mardari, dintr-o familie boiereasca de la Husi amintita si ea in Arhondologie -, pe Grigoras, stolnic, precum si o fata, devenita sotia agai Grigore Butucea. Gheorghe (I) Tulbure a avut la randul sau multi urmasi, a caror existenta o cunosc datorita d-nei Maria Vasescu (nascuta Turburi) din Bucuresti si rudei ei, istoricul Stefan S. Gorovei. Din fiul lui Gheorghe (I), avand acelasi prenume, de profesie militar, se trage ramura familiei care s-a continuat pana astazi. Copiii lui Gheorghe (I) Tulbure au fost: Aristide, Grigore, Emanuel (medic, casatorit cu Virginia Marghiloman), Gheorghe (II), Sultana (necasatorita), Olimpia (casatorita Draghici, la Roman), Victoria (sotia unui Miclescu), o alta fata, casatorita cu Gheorghe Aslan si inca un fiu, cu prenume nestiut. Din casatoria lui Gheorghe (II) Tulbure cu Haricleea Sporidi s-a nascut un fiu, Mihai, avocat, casatorit cu Ecaterina Gane, una dintre fiicele cunoscutului scriitor junimist Nicu Gane. Mihai si Ecaterina Turburi au avut trei copii: Neculai (1903 - 1972), Maria (casatorita cu Dan Vasescu) si Alexandru (1913 - ...). Atat Neculai, cat si Alexandru Turburi au avut urmasi care au dus astfel mai departe sangele lui Nicu Gane. Numele de "Turburi" s-a pastrat in descendenta lui Neculai Turburi, al carui fiu, Mihai, traieste la Lausanne. Acesta din urma are, la randul sau, un fiu, Radu, stabilit in Australia.

A mai existat o ramura a Turburestilor despre care scria paharnicul Sion: "S-au mai radicat la boierie si ficiorii unui Costantin Tulbure, var lui Paval, anume: Costachi si Gheorghi; acel Costachi, fiind scriitor la vistierie, in vremea domnului Ghica, hagi (sic), nebunul, facand vistiernic pe Vasilica Ghica, acela, ca sa prade vistieria si tara mai bine, au departat pe toti sefii vechi si in locul lor au pus tot baieti, intre care pe Costachi Tulbure l-au facut sef la sectia a doua, l-au facut paharnic, apoi spatar; si s-au insurat cu o fata de la Bacau, a unui sluger Enacachi Chiriac, ce au fost mai inainte pantir la ispravnicia de Bacau si in urma sluga la vornicul Enachi Crupenschi, care au si mijlocit la Ioan voda Sturza de l-au facut sluger; iar Tulbure, dupa ce s-au insurat, au mijlocit la domnul Grigori Ghica hagi (sic), de-au facut pe Sandu Chiriac, unchiul fimeii sale, ban" (ibidem, loc. cit.).
Nu cred ca sunt justificate nici epitetele atribuite de conservatorul Sion domnitorului Grigore Alexandru Ghyka, nici acuzatiile lui Sion la adresa lui Vasile Ghica - revolutionar la 1848 si bunic matern al celui ce avea sa fie omul politic I.G. Duca. Datele prosopografice si genealogice pe care le asterne despre Turburesti merita insa a fi retinute. Cat despre amintita familie Chiriac, e vorba despre cea din care descinde un cunoscut geolog din zilele noastre, dl. Mircea Chiriac din Bucuresti.