Ion Iliescu sau povestea unui lider care a debutat in politica democrata la 60 de ani

Autor: Iulian Anghel 25.11.2008

Presedintele de onoare al PSD, senatorul Ion Iliescu, si-a luat ieri adio de la Parlament.

Vreme de 11 ani sef al statului, indiferent daca a ajuns la Cotroceni sau a ratat cursa prezidentiala (s-a intamplat o singura data, in 1996), Iliescu a castigat de fiecare data cand s-au organizat alegeri legislative un mandat de parlamentar. De aceasta data a renuntat sa mai candideze, iar ieri intr-o conferinta de presa si-a luat adio de la Parlament. Ce va face in continuare Ion Iliescu?
"Din politica nu voi iesi decat cu picioarele inainte", spunea el in urma cu cativa ani. Iubitor, in trecut, a ideii de uniune nationala, Iliescu a admis ieri ca lucrurile nu i-au iesit intotdeauna.
In ultimele zile ale campaniei electorale, cand intre ideile vehiculate pentru viitoarea guvernare se afla si aceea a unui guvern de uniune, Iliescu decreteaza ideea moarta si ingropata.
"Guvern de uniune nationala nu prea a mers niciodata, nici in alte perioade. Din experienta anilor care au trecut s-a vazut ca cele mai eficiente au fost guvernele in care un partid si-a asumat raspunderea guvernarii, cu sprijin parlamentar."
Exemplele sale? Guvernele Vacaroiu si Nastase, caracterizate, in opinia sa, prin stabilitate si crestere economica.
Om de stanga autentic, potrivit apropiatilor sai, comunist dupa unii, "Patriarhul rosu", cum a fost denumit in epoca, nu se dezminte nici la cei 78 de ani ai sai. Personajul politic cel mai controversat din istoria postdecembrista si-a aparat ieri ideile de stanga acuzandu-l pe Traian Basescu, presedintele in functie, ca este un om care "nu intelege mare lucru" din esenta si cauzele crizei economice si "a bagat lumea in sperieti".
Potrivit lui Iliescu, Traian Basescu "a confundat multe lucruri", el precizand ca economia de piata si capitalismul nu reprezinta acelasi lucru, asa cum ar fi sustinut seful statului intr-o interventie de luni, in care ii acuzase pe "apologetii stangii" ca jubileaza in fata crizei economice.
Potrivit lui Iliescu, este inacceptabila pozitia de pe care Traian Basescu a abordat discutia in iesirile sale de luni din presa, el facand referire la "incercarea sefului statului de a demoniza stanga", adaugand ca, prin astfel de pozitii exprimate public, seful statutului taie puntile de dialog.
Potrivit lui Iliescu, Basescu a stimulat frica, respectiv frica de comunism: "O spune cine? Traian Basescu, care s-a nascut, a crescut, vine din comunism, a facut si ceva avere pe vremea comunismului". El l-a criticat pe seful statului pentru confuzia "totala" pe care a facut-o intre comunism, socialism si socialism democratic.
"In asemenea situatii, cand nu te pricepi la ceva, lasa oamenii de meserie, care stiu carte, sa se pronunte in cunostinta de cauza si nu te baga in chestiunile acestea", l-a sfatuit Iliescu pe Basescu. Raspunsul lui Basescu: "Are si dansul refularile dansului".
Iliescu a avut trei mandate de presedinte castigate in 1990, 1992 si 2000.