Ionel Giuglea, Alpine: Va fi de lucru masiv in constructii si daca criza financiara se intinde pe cinci ani

Autor: Catalin Lupoaie 26.11.2008

Ionel Giuglea, directorul general al companiei Alpine Romania, filiala locala a grupului austriac Alpine, si-a bugetat pentru urmatorii ani o crestere de circa 10-15%, chiar daca previziunile pentru piata constructiilor nu sunt prea optimiste.



Compania austriaca de constructii Alpine, una dintre cele mai dinamice de pe piata locala, va ajunge anul acesta la o cifra de afaceri de 80-85 de milioane de euro, dublu fata de anul precedent, datorita contractelor aflate in derulare, urmand ca in 2009 afacerile companiei sa ajunga la circa 90-95 de milioane de euro, scrie lunarul Business Construct, care apare astazi impreuna cu Ziarul Financiar.

"Ceea ce se intampla acum nu este o criza, este o revenire la normalitate. Bancile acorda in continuare credite, insa numai in conditii de siguranta. Cresterea de 30% a pietei constructiilor nu era sustenabila pe termen lung, astfel incat piata se intoarce la o evolutie normala si in continuare este enorm de lucru in constructii. Criza poate sa tina si cinci ani si Romania nu se va plange ca nu este de lucru in constructii", spune Ionel Giuglea, directorul general al Alpine Romania. Giuglea a mai ocupat functia de director general al Alpine SA in perioada 2001-2007 si a revenit recent la aceasta functie dupa o pauza de un an si jumatate, in care a detinut functia de managing director in cadrul diviziei locale a dezvoltatorului imobiliar austriac Raiffeisen Evolution (RE).
In cadrul RE a fost implicat in intensificarea procedurilor de incepere a proiectului mixt Floreasca City din Capitala, care va atrage investitii de 200-250 milioane de euro si in achizitionarea unui teren de 90 de milioane de euro de la Petrom. Giuglea a decis sa se intoarca la Alpine, deoarece considera constructiile un domeniu mult mai dinamic decat cel imobiliar.
"Am plecat la Raiffeisen Evolution pentru a invata si am decis sa lucrez la unul dintre cei mai puternici de pe piata, pentru a vedea cum functioneaza activitatea de dezvoltare imobiliara. Am simtit totusi ca in constructii e mai mult dinamism si Alpine are mai multa nevoie de mine, decat ar fi avut Raiffeisen Evolution", afirma Giuglea.
Chiar daca a plecat la Raiffeisen Evolution, Giuglea a pastrat permanent legatura cu Alpine. "Alpine este copilul meu de suflet. Am deja 47 de ani si cred ca pot face mai multe in constructii decat am facut pe segmentul de dezvoltare imobiliara", explica Giuglea. "La Alpine am avut libertatea de a face ceea ce am simtit si chiar daca in constructii este mai putin 'glamour', eu cred in lucrurile pe care le pot controla daca se lucreaza serios."
Alpine Romania are in prezent un portofoliu de contracte in valoare de 250 de milioane de euro si a finalizat proiecte la cheie in valoare de 400 de milioane de euro. Ponderea lucrarilor de infrastructura in intregul portofoliu este de circa 40%, iar lucrarile civile si industriale ocupa circa 40%, iar restul de 20% reprezinta proiecte de ingineria mediu. De altfel, compania este organizata in trei divizii productive (infrastructura, lucrari civile si de mediu) si o divizie de mecanizare.
"Pentru urmatorii ani vrem sa realizam o crestere de 10-15% a cifrei de afaceri si sa pastram un echilibru intre cele trei divizii - de infrastructura, lucrari civile si industriale si ingineria mediului. Nu vrem sa ne inscriem in lista constructorilor spectaculosi si dorim sa ne pastram nivelul de profitabilitate la nivel occidental, de maximum 5%", afirma Giuglea. Compania vrea sa majoreze in anii urmatori ponderea lucrarilor de mediu, domeniu care se va dezvolta puternic in urmatorii ani datorita fondurilor de la Uniunea Europeana.
Potrivit lui, actuala criza financiara este de fapt o revenire la normalitate, pentru ca in ultimii ani piata imobiliara s-a dezvoltat haotic si fara niciun control, iar firmele de constructii serioase nu vor avea probleme in urmatoarea perioada.
"S-a ajuns intr-un moment in care si taximetristii devenisera investitori imobiliari si in cafenele piata imobiliara era singurul subiect de discutie. Oricine putea deveni constructor, oricine putea ajunge proiectant sau orice inginer devenea consultant", explica Giuglea, care este adeptul unei cresteri controlate a businessului, pentru a nu exista derapaje in situatii de criza.
Austriecii au investit de la intrarea pe piata locala peste 20 de milioane de euro in dezvoltarea activitatii de pe piata romaneasca, suma care cuprinde achizitia sediului de birouri din Mogosoaia, statii de asfalt si achizitie de echipamente si utilaje.
"Anul viitor vom investi in personal, in principal in calificarea angajatilor si vom continua procesul de extindere a stocului de utilaje si echipamente si de achizitionare de cariere si balastiere. Valoarea investitiilor se va ridica la circa 5-10 milioane de euro, pentru a evita o crestere artificiala. Putem sa crestem si cu resursele actuale, dar cresti si ramai slab, ca un schelet fara muschi. Trebuie administrate vitamine si calciu, pentru crestere solida", spune managerul Alpine.
Cel mai mare proiect in care este implicata compania in acest moment este constructia cladirii de birouri Petrom City, cu o valoare de circa 80 de milioane de euro, unde lucreaza peste 400 de oameni, dintre care peste 20 sunt expatriati, implicati in lucrari de coordonare si optimizare. In prezent, se lucreaza la structura de rezistenta, proiectul urmand sa fie finalizat in 2010. Petrom City va avea o suprafata totala desfasurata de 100.000 de metri patrati si va fi format din cinci cladiri - doua cladiri administrative ovale, o constructie cu forma clasica, un centru de date si o centrala care va genera energie - si un garaj cu circa 1.000 de locuri de parcare.
Compania a mai fost implicata in constructia ambasadei Germaniei, proiecte de retail si logistica pentru clienti precum Billa, Kaufland sau Praktiker, proiectul de birouri Iride Business Park, fabrica Egger de la Radauti sau largirea DN1 la sase benzi de circulatie
In prezent, printre cele mai importante proiecte ale Alpine se numara constructia centurii de nord a Capitalei, in consortiu cu compania spaniola FCC Construction, care detine pachetul majoritar al concernului austriac Alpine.
In general, proiectele de infrastructura contractate de Alpine au o valoare medie de 20-30 de milioane de euro.
Grupul austriac Alpine Bau, cu afaceri anuale de circa 2,6 miliarde de euro, a intrat pe piata locala in 1998, iar un an mai tarziu a achizitionat pachetele majoritare ale companiilor Granitul Bucuresti si Scaep Giurgiu Port, care au asigurat materia prima necesara proiectelor sale de constructii in Romania. La inceput a fost un actionariat mixt intre grupul austriac Alpine si omul de afaceri Ion Tiriac, care s-a pastrat pana in 2005, cand Alpine a achizitionat participatia detinuta de Tiriac.
 
Ce mai puteti citi in Business Construct: