Tehnologii: Vopseaua care sal veaza vieti

Autor: Vlad Anastasiu 26.11.2008

 

Institutul de Cercetari pentru Acoperiri Avansate din Bucuresti (ICAA), controlat de omul de afaceri Mihai Prundianu, a lansat luna trecuta prima vopsea lavabila pe baza de argint, cu proprietati antimicrobiene. Vopseaua Argenta este o nanoemulsie cu eliberare de ioni de argint, cu efect permanent antibacterian, antifungic si antiviral, cu destinatii speciale, precum spitale, scoli, gradinite, constructii din industria alimentara si farmaceutica, precum si pentru restaurante.
"Vopseaua Argenta a aparut intr-o prima etapa ca o tema de cercertare data de Uniunea Europeana, care doreste ca in institutiile sanitare mai ales, dar si in locurile publice, sa fie utilizata o vopsea cu propietati de distrugere si combatere a agentilor patogeni. Astfel in 2003 au inceput cercetarile impreuna cu Institutul de Ceramica din Barcelona, coordonator de proiect, pentru aceasta vopsea pe baza de ioni de argint", a declarat Mihai Prundianu, directorul general al ICAA. Cercetarile pentru realizarea Argenta au durat aproape trei ani, in 2006 ICAA fiind prezenta cu vopseaua Argenta la expozitia Salon Mondial de l’Innovation, de la Recherche et des Nouvelles Technologies, de la Bruxelles, unde a castigat prima medalie de aur. In 2007 au urmat alte medalii, la expozitiile de la Geneva si Zagreb, iar in 2008 vopseaua Argenta a iesit pe piata.
Spre deosebire de suprafetele faiantate, acoperirea cu vopsea este de cinci ori mai ieftina, iar in cazul Argentei intretinerea nu este necesara, vopseaua pastrandu-si calitatile antimicrobiene pentru o perioada de doi ani de la aplicare, sustin reprezentantii ICAA.
"Argenta are certificat de calitate, iar ICAA ofera garantie pentru proprietatile sale pentru minimum doi ani. Adica, in eventualitatea unui control si a depistarii vreunui agent patogen pentru care vopseaua a fost special creata sa-l combata si previna, institutul va suporta consecintele. Suntem primii producatori de vopsea care ofera garantie pentru o perioada atat de mare de timp pentru o vopsea, chiar si fara intretinere speciala, acesta fiind cel de-al doilea avantaj fata de faianta, pentru ca Argenta nu solicita ingrijire suplimentara dupa aplicare", a continuat Prundianu.
 
Cost peste medie. Costul vopselei variaza in functie de destinatia pentru care urmeaza sa fie aplicata, de la 3 euro/mp pana la 5 euro/mp, dintr-un litru de vopsea putand fi acoperiti intre 14 si 16 mp, in functie de modalitatea de aplicare a vopselei.
"Pretul vopselei difera in functie de modificarile de pret pe care le inregistreaza argintul pe pietele externe si de suprafetele pentru care urmeaza sa fie aplicata si ce specificatii sanitare trebuie sa indeplineasca, insa cea mai scumpa vopsea Argenta costa in jur de 10 euro litru. Pentru 2009 estimez o productie proprie de 20 de tone pe luna, respectiv de pana la 300 de tone pe an. Astfel vanzarile Argenta ma astept sa atinga valoarea de 3 - 3,5 mil. euro pentru anul viitor, in timp ce intreaga cifra de afaceri a Institutului sa se ridice la circa 5 mil. de euro", afirma Prundianu.
Privatizarea ICAA, cunoscut in trecut sub numele de ICEPALV - Institutul de Cercetari pentru Protectii Anticorosive, Lacuri si Vopsele, a fost finalizata in aprilie 2007, costul trecerii institutului din proprietatea AVAS in proprietate privata fiind de 2,2 mil. euro.
"Privatizarea fostului ICEPALV a durat aproximativ un an. Achizitia pachetului majoritar de actiuni m-a costat 440.000 de euro, ceea ce inseamna o diferenta de pret fata de pretul nominal pe actiune de zece ori mai mare. Am majorat capitalul sociat al societatii cu inca 300.000 de euro, iar pentru urmatorii ani m-am angajat sa realizez investitii de aproape 1,5 mil. de euro. Pana in prezent am investit in modernizarea activelor aproximativ 500.000 de euro", a adaugat Prundianu.
Majoreaza productia. La ora actuala, ICAA are o productie zilnica de o tona de vopsea pe zi, insa dupa modernizarea liniei de productie, Prundianu estimeaza o crestere a capacitatii de productie zilnica la 5, maximum 8 tone de vopsea pe zi. "Pentru anul viitor intentionez sa modernizez linia de productie, investitie care se va ridica la minimum un milion de euro", a explicat directorul general.
"Date fiind destinatiile speciale pentru care Argenta a fost conceputa, nu intentionez sa scot produsul la vanzare in sistem de retail, pentru ca nimeni nu ar da 400 de euro pe o galeata de vopsea. Argenta este o vopsea cu destinatie speciala care poate chiar salva vieti, iar acest lucru a fost inteles si de catre clientii romani, care incep sa se intereseze de aceasta vopsea. Primul client cu care am incheiat un contract este Spitalul Malaxa din Capitala, si sunt sigur ca vor urma si altele", a continuat Prundianu.
De altfel, directorul ICAA a apreciat ca pentru vopseaua Argenta si-au manifestat interesul si institute din Statele Unite, Israel, Grecia si Italia.
ICAA a apelat pentru dezvoltarea altor produse, pe baza de nanotehnologii, si la finantare europeana, in cazul cercetarii, autoritatea de management fiind Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
"Valoarea proiectelor pe care le avem in desfasurare in prezent cu MEC se ridica la aproximativ
2 milioane de euro, peste 60% din finantare fiind acoperita de Fondurile Structurale de coeziune. Printre temele de cercetare adjudecate prin MEC se numara dezvoltarea de lacuri termo si electroizolante, de materiale peliculogene avansate destinate protectiei contructiilor metalice, precum si dezvoltarea de microfibre magnetice pentru neutralizarea materialelor explozibile de la distanta", a incheiat Prundianu. Pe langa acestea, ICAA isi doreste sa creeze o vopsea care se curata singura, care va fi lansata in primavara, compania asteptand in prezent certificarea OHIM (Oficiul pentru Armonizarea in Piata Interna), echivalentul OSIM in Europa.