EXCLUSIV ZF: De ce sa ne votati?

Ziarul Financiar 27.11.2008

Candidatii pentru functia de premier ai principalelor partide (Calin Popescu-Tariceanu – PNL, Mircea Geoana - PSD si Theodor Stolojan - PD-L) explica in exclusivitate pentru ZF, in articolele de mai jos, care sunt, din punctul lor de vedere, atuurile care ii califica pentru a prelua fraiele viitorului Executiv pe care trebuie sa-l conduca intr-o perioada extrem de grea.

 

Calin Popescu-Tariceanu: Planul Guvernului liberal de crestere economica si locuri de munca – solutia pentru o Romanie mandra si prospera
 

Alegerile parlamentare de duminica sunt cele mai importante din istoria Romaniei. |n contextul crizei economice mondiale fara precedent, romanii trebuie sa faca o alegere fundamentala, pe 30 noiembrie. Trebuie sa aleaga intre a merge inainte prin politicile de dreapta care au oferit oamenilor si firmelor romanesti mai multe libertati si oportunitati si au facut ca Romania sa aiba una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa. Sau pot sa aleaga sa se intoarca in trecut, la promisiuni fara acoperire, la birocratie, la ideile invechite ale stangii reprezentate de PSD – care vor bloca cresterea economica si vor duce Romania in trecut. Romanii trebuie sa aleaga intre Planul Guvernului pentru crestere economica si locuri de munca, care ii sprijina pe romani si care va duce la crearea a sute de mii de noi locuri de munca, salarii mai mari, continuarea cresterii pensiilor. Sau pot sa aleaga programul stangii, al PSD, care contine promisiuni fara acoperire, va impune noi subventii, o birocratie mai mare, cresteri iresponsabile de la o zi la alta a salariilor pentru toti bugetarii. Nu exista nici un dubiu ca astfel de idei vor duce la somaj, taxe mai mari pentru clasa de mijloc si compromiterea cresterii economice. Romanii trebuie sa aleaga intre doua ideologii complet diferite, intre doua partide complet diferite. |ntre PSD, care considera ca Romania este “o tara de 2 lei” si un “cimitir al viselor” pentru tinerii nostri si Partidul National Liberal, un partid care crede in forta romanilor si intr-o Romanie mandra si prospera.
|n ultimii patru ani, Guvernul pe care il conduc si PNL au promovat libertatile civile, libera initiativa si economia de piata. Prin masuri economice liberale, am dublat salariul si pensia medie, am creat 600.000 de noi locuri de munca si am atras mai multe investitii straine in Romania in ultimii 4 ani, decat in ultimii 14 ani!
{tiu ca mai sunt multe de facut, astfel incat bunastarea rezultata din cresterea economica sa fie simtita in toate zonele Romaniei si de catre toti romanii. Alegerile parlamentare de duminica reprezinta un moment decisiv, mai ales in contextul crizei economice. Aceste alegeri vor decide cine va fi viitorul Prim- ministru. Romanii trebuie sa voteze un plan concret pentru viitorul Romaniei, un lider si o echipa care sa puna in aplicare acest plan.
Planul Guvernului liberal pentru crestere economica si locuri de munca este singurul plan realist, cu masuri concrete, prin care vom investi peste 10 miliarde de euro in oamenii, firmele romanesti si sistemul bancar si vom crea rapid noi locuri de munca. Trebuie sa continuam politicile economice responsabile de dreapta care au adus Romania in Uniunea Europeana si au realizat o crestere economica fara precedent.
Care este diferenta dintre stanga si dreapta ?
PSD va creste taxele. Noi, liberalii, vom continua sa scadem taxele si impozitele. Planul meu pentru crestere economica si locuri de munca, asigura scaderea CAS-ului cu 10 puncte procentuale in urmatorii 4 ani, pentru ca vrem ca principalul agent al cresterii economice – cetateanul – sa pastreze mai multi bani in buzunar. Deja am luat prima decizie in acest sens; la sedinta de Guvern de saptamana trecuta, am decis reducerea CAS-ului cu pana la 2 puncte procentuale pana la sfarsitul anului 2009.
Noi, liberalii avem solutii pentru a incuraja firmele romanesti si a le oferi instrumente pentru a lupta impotriva crizei economice. |ncepand cu 1 ianuarie 2009, dividendele care vor fi reinvestite vor fi scutite de taxe; fiecare firma va primi cate 1000 de euro pentru fiecare loc de munca oferit persoanelor care si-au pierdut slujba de mai mult de 3 luni. |n plus, vom reduce cu 5% valoarea impozitului datorat de populatie si de catre firme, daca este platit cu cel putin 10 zile inainte de termenul de plata stabilit.
De asemenea, am decis majorarea cu 900 de milioane de lei a capitalul social al CEC Bank, suma care va fi alocata in special finantarii intreprinderilor mici si mijlocii si agriculturii.
Noi am venit cu propuneri, cu decizii. PSD a criticat, fara a pune nimic in loc, fara a prezenta propuneri realiste menite sa creeze noi locuri de munca. PNL va aloca 3 miliarde de euro sub forma de ajutor de stat destinat investitiilor creatoare de noi locuri de munca si care inglobeaza inovatie si progres tehnologic. Impactul estimat al tuturor acestor masurilor este de 200.000 de noi locuri de munca bine platite, in primii 2 ani.
La 30 noiembrie, ii chem pe romani sa voteze pentru acest plan al meu si al PNL pentru crestere economica si locuri de munca. Fiecare candidat liberal pe care il veti vota, va fi un aliat al nostru pentru ca impreuna sa continuam sa oferim o viata mai buna fiecarui roman.
Urmatorii ani vor fi dificili pentru toate statele, iar tari ca Romania, care au incurajat economia de piata, vor suferi cel mai putin si isi vor reveni cel mai rapid. Astazi, prin masuri de dreapta ale Guvernului, prin masuri fiscale responsabile am reusit o crestere economica fara precendent. Nu este timpul pentru o schimbare de lideri. Acum este timpul sa ne reafirmam increderea in economia de piata si libertate si in valorile in care noi, toti romanii, credem. Votati pentru Planul de crestere economica si locuri de munca, pentru Partidul National Liberal si pentru candidatii PNL din fiecare colegiu, pentru a continua impreuna alaturi de mine si de liderii liberali sa crestem economia Romaniei si sa le oferim romanilor o viata mai buna. La 30 noiembrie, votati pentru viitorul Romaniei.
Calin Popescu-Tariceanu, este prim-ministru al Romaniei si candidat al PNL pentru un nou mandat.

 

Theodor Stolojan: Sunt omul potrivit in momentele dificile

Romania se afla din nou in fata unei perioade dificile: va trebui sa faca fata efectelor tot mai vizibile si adânci ale crizei financiare internationale si ale recesiunii economice din tarile dezvoltate.
Sunt convins ca perioada dificila care urmeaza nu se compara cu situatia grea din toamna anului 1991, când eu am devenit prim-ministru al tarii, dar fara o guvernare buna poate deveni la fel de grea. Atunci România nu avea rezerve internationale; acum acestea se ridica la peste 29 miliarde de euro. Atunci România nu mai avea deschisa nicio linie de credit extern; acum suntem tara membra a UE cu o economie de piata deschisa. Atunci, ne aflam in plin proces de dezintegrare a vechiului sistem economic si de formare a noului sistem al economiei de piata; acum acest sistem exista, chiar daca inca mai are disfunctionalitati.
Atunci multi români si straini isi pierdusera increderea ca democratia mai este posibila in România; acum nimeni nu se indoieste ca suntem o tara democratica, chiar daca, de exemplu, democratia economica este de multe ori infrânta de coruptie si birocratie.
Am facut fata atunci situatiei grele si am plecat cu fruntea sus din functia de prim-ministru. Voi face fata si acum mult mai bine, deoarece am acumulat cunostinte si experiente noi, lucrând la Banca Mondiala, in sectorul privat si in lumea politica.
Am demonstrat ca stapânesc bine procesul schimbarii in domeniul economic si politic, deoarece ma ghidez intotdeauna dupa principii clare: identificarea unui set de valori care nu se schimba in bataia vântului; elaborarea unei viziuni privind domeniul respectiv; stabilirea unei strategii pentru realizarea viziunii, prin identificarea proceselor critice asupra carora trebuie actionat pentru a obtine schimbarea; formarea unei echipe capabile sa asigure realizarea strategiei si atingerea obiectivelor.
Partidul Democrat Liberal isi asuma ca obiectiv strategic fundamental pe termen lung atingerea standardului de viata mediu din Uniunea Europeana. PDL va depune toate eforturile ca cetatenii României sa se bucure de aceleasi venituri si de aceeasi calitate a vietii ca in orice tara europeana dezvoltata.
Aceasta viziune poate deveni realitate numai daca România va câstiga batalia pentru productivitate si competitivitate. In acest scop, avem nevoie de o economie cu o infrastructura moderna, resurse umane cu un inalt nivel de educatie si calificare, un mediu de afaceri prietenos, intr-o economie stabila, sub o guvernare competenta si onesta.
Realizarea obiectivului strategic al atingerii standardului de viata europeana impune ca România sa mentina un ritm relativ inalt de crestere economica pe un interval lung de timp, respectiv pe durata a trei-patru cicluri electorale.
Urmatorii patru ani sunt, insa, decisivi pentru obtinerea unui avans important in ridicarea standardului de viata al oamenilor. Iata de ce programul nostru de guvernare cuprinde politici publice pentru stimularea investitiilor in capitalul fix si in resursele umane. Vom mentine cota unica de impozit pe veniturile firmelor si persoanelor de 16% si vom scuti de impozit profitul reinvestit in resurse umane, tehnologii noi, echipamente, utilaje, deci investitii care tintesc direct productivitatea si competitivitatea.
Programul public de investitii va avea ca prioritati infrastructura in transporturi, mediu, agricultura si dezvoltarea rurala, turism. Vom relansa reformele blocate in ultimii doi ani de catre actualul guvern, reforme decisive pentru progresul tarii: reforma in educatie si sanatate, reforma in justitie pentru intarirea statului de drept, reforma administratiei publice prin descentralizare si reducerea birocratiei.
Programul PDL vizeaza si perfectionarea pietelor ca fiind instrumentele cele mai potrivite pentru alocarea eficienta a resurselor, asigurând predictibilitatea reglementarilor si tratament nediscriminatoriu pentru mediul de afaceri.
Vom perfectiona sistemele de asigurari sociale si pe cele de asistenta sociala concentrate numai pe persoanele care in mod real sunt defavorizate. In acest sens, trebuie inteleasa masura de introducere a pensiei sociale minim garantate de 350 lei/ luna pentru aproximativ 1,2 milioane de pensionari care au lucrat, in special in agricultura si au pensii de 30, 40 sau 50 lei.
Guvernul actual lasa România vulnerabila in fata crizei. Suntem vulnerabili deoarece am obtinut cresterea economica nu numai prin investitii straine directe, dar si printr-o indatorare externa accelerata. Astfel, in anul 2008, fata de 2004, PIB a crescut de 2,3 ori, datoria externa pe termen scurt, mijlociu si lung de 3,3 ori (de la 21,5 mld. Euro la 70,1 mld. Euro – la finele lunii septembrie 2008), iar in cadrul datoriei externe, cea pe termen scurt s-a marit de circa 6 ori.
Suntem vulnerabili pentru ca datoria pe termen scurt si necesarul de finantare externa a contului curent neacoperit de catre investitiile straine directe este mai mare decât rezervele valutare internationale ale tarii.
Suntem vulnerabili pentru ca acum suntem singura tara membra a UE careia agentiile de rating i-au acordat calificativul de „junk investment”, iar acest calificativ se afla in calculatoarele tuturor investitorilor straini si nu „justificarile” guvernantilor români.
Suntem vulnerabili deoarece, spre deosebire de alte tari, noi nu putem relaxa nici politica monetara si nici pe cea fiscala. De ani si ani de zile nu efectuam reformele necesare pentru a cobori inflatia la 3%-4%, iar deficitul mare de cont curent ne impune un nivel ridicat al dobânzilor care sa mentina si/sau sa atraga si pe aceasta cale capitalurile.
De aceea, programul PDL anticriza cuprinde, in primul rând, masuri pentru stimularea mentinerii si crearii de noi locuri de munca prin stimularea investitiilor private si majorarea investitiilor publice, ca si unele masuri de prevenire a transformarii crizei economice intr-o criza umana. In al doilea rând, acest program include si masuri de austeritate pentru asigurarea resurselor suplimentare, astfel incât echilibrele macroeconomice sa nu fie scapate din mâna. Aceste masuri vizeaza, de exemplu, reforma administratiei publice, ca si moratorii asupra unor cheltuieli publice (autoturisme, mobilier, TV cu plasma etc).
Atât programul de guvernare al PDL, cât si programul anticriza se gasesc pe website-ul Partidul Democrat Liberal.
Consider ca numai un program de guvernare de centru-dreapta poate asigura iesirea României cu suferinte cât mai mici din perioada dificila care a inceput si care se va accentua in anul 2009.
Am convingerea ca România are resursele si mijloacele necesare pentru a depasi criza. Ceea ce ne lipseste acum este buna guvernare.
Stiu ca foarte multi dintre dvs. aveti incredere in mine. Si va multumesc pentru asta. Daca aveti incredere in mine, atunci votati candidatii Partidului Democrat Liberal. Sunt oamenii pe care ma voi sprijini in viitorul Parlament, oamenii care ma vor ajuta sa realizez o buna guvernare pentru oameni si pentru România.
Iar in incheiere, vreau sa adresez un apel special catre electoratul cu optiuni liberale.
Exista un singur partid in România care poate invinge PSD-ul pe 30 noiembrie: e vorba de Partidul Democrat Liberal. Voturile voastre din 2004 au fost decisive pentru victoria dreptei si pentru trimiterea PSD in opozitie. Voturile voastre pot face din nou acest lucru pe 30 noiembrie.
Va astept la vot – pe dumneavoastra si pe toti românii – si va indemn sa dati votul pentru cel mai bun program de guvernare, pentru cea mai buna echipa politica, capabila sa asigure dezvoltarea, in continuare, a României.
THEODOR STOLOJAN este candidatul Partidul Democrat Liberal pentru functia de prim-ministru al Romaniei.

 

Mircea Geoana: Mediul de afaceri va gasi in Alianta PSD-PC un partener de incredere si competent.


Suntem, astazi, intr-un moment de cumpana pentru Romania. Tara noastra, impreuna cu restul lumii, se confrunta cu efectele unei crize financiare fara precedent. In acelasi timp, Romania are sansa de a transforma aceasta criza intr-o oportunitate. Este o sansa reala de a transforma Romania din temelii, de a pune bazele unei societati care investeste in propriul viitor si nu mai este captiva trecutului.
Este obligatia unui partid puternic si responsabil ca PSD, care are experienta guvernarii in momente dificile, sa aduca un echilibru intre consolidarea cresterii economice si asigurarea bunastarii pentru toti romanii. Am demonstrat ca avem capacitatea de a realiza performanta economica, fara sa punem in pericol stabilitatea si dezvoltarea pe termen lung. In 2004, Romania guvernata de PSD a inregistrat o rata de crestere de 8,7% din PIB, cu un deficit bugetar de numai 1,5% fata de 3,3%, cat este astazi, cu un deficit de cont curent de numai 8,7% fata de aproape 15%, astazi, si cu un deficit comercial de trei ori mai mic decat cel pe care il are Romania in prezent. Dupa 4 ani de guvernare PNL-PD-L, economia Romaniei este mai vulnerabila si expusa in fata turbulentelor de pe pietele internationale.
Programul de guvernare al Aliantei PSD-PC urmareste doua obiective fundamentale: cresterea puterii de cumparare si imbunatatirea calitatii vietii pentru toti romanii. Pentru a atinge aceste obiective, prima noastra grija este punerea cresterii economice pe baze solide. Trebuie sa trecem de la consum si crestere pe datorie la o crestere bazata pe productivitate si pe crearea unui numar cat mai mare de locuri de munca.
In fata crizei economice internationale, Romania trebuie sa ajunga la un echilibru intre disciplina fiscala si investitii publice, intre reglementari si piata libera, intre crestere economica si protectia sociala si a mediului.
Dar pentru a face fata crizei, un simplu plan anticriza nu mai este suficient. El trebuie dublat de un amplu plan de revitalizare economica si asigurare de locuri de munca, printr-un ambitios program de investitii publice si in parteneriat public-privat, in domenii vitale precum infrastructura, agricultura, dezvoltarea rurala si a oraselor mici, energia, educatia si sanatatea. Noi consideram ca Statul si Guvernul au obligatia de a antrena restul economiei intr-un parteneriat public-privat, intre Guvernul central, autoritatile locale si sectorul privat pentru a putea asigura cresterea economica, mai ales in conditiile in care creditarea va fi mai scumpa si mai dificil de realizat.
Cele mai ieftine resurse pe care le are tara noastra acum sunt fondurile europene, fondurile structurale si de coeziune si platile directe in agricultura. Avem 26 de miliarde de euro de la UE pana in 2012, din care nu am reusit sa atragem mare lucru in primii doi ani de la aderare. Vom veni cu o noua organizare a modului de atragere si de implementare a proiectelor europene, inclusiv cu o devansare - conform deciziei recente a Comisiei Europene - a fondurilor structurale si de coeziune prevazute pentru 2011-2013 pentru anii 2009 si 2010, pentru a putea permite pastrarea unui deficit bugetar in limite prudente.
Una dintre primele masuri pe care le avem in vedere este stoparea risipei banului public. In primii doi ani de guvernare, vom reduce cheltuielile din buget care nu produc rezultate concrete cu aproximativ 2% din PIB. Asta inseamna cateva miliarde de euro care pot fi disponibilizati doar prin disciplina, prudenta si transparenta. De asemenea, vom promova un concept de bugetare multianuala. Orice om de afaceri din Romania, fiecare comunitate locala sau judeteana trebuie sa stie care este graficul de investitii publice in urmatorii 3 ani.
In aceeasi masura, Romania are nevoie de o politica fiscala moderata. Pentru stimularea mediului de afaceri si incurajarea investitiilor, impozitul pe profit va ramane la cota de 16%. La impozitul pe venit vom veni cu o cota regresiva, de 10% pentru cei cu venituri mai mici, astfel incat sa protejam puterea de cumparare a populatiei. Vom introduce un mecanism de deductibilitati fiscale prin care vom incerca sa indreptam resursele societatii catre domenii pe care noi le consideram importante: cercetare, dezvoltare, inovare.
In 2004, PNL si PD-L au promis ca vor revolutiona sistemul fiscal, ca vor reduce fiscalitatea si ca vor scoate economia subterana la suprafata. Astazi, in Romania exista nu mai putin de 428 de impozite si taxe pentru firme si cetateni. Obiectivul nostru este sa reducem la jumatate numarul de taxe si impozite pe care trebuie sa le plateasca agentii economici.
De asemenea, vrem sa transmitem un mesaj clar cu privire la predictibilitatea sistemului fiscal. In ultimii 4 ani, Codul Fiscal a fost modificat de nu mai putin de 15 ori, eliminand orice urma de stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri. Vom exclude orice posibilitate de a modifica legislatia fiscala peste noapte. Nu vom mai permite modificarea Codului Fiscal prin ordonante de urgenta si vom armoniza politica fiscala cu politica monetara a BNR.
Mediul de afaceri din Romania va gasi in Alianta PSD-PC un partener de incredere si competent. Scopul nostru este sa asiguram un climat de stabilitate si competitivitate pentru intreprinzatorii din Romania si sa sa deblocam creditarea economiei reale, a IMM-urilor si a productiei industriale. Avem \n vedere infiintarea unui „scut fiscal” pentru IMM-uri, prin calcularea limitei maxim de suportabilitate a taxelor si impozitelor si aplicarea diferentiata fata de companiile mari. Nu vom mai permite hartuirea agentilor economici cu zeci de controale in fiecare an si vom adopta Actul Unic de Control, pentru imbunatatirea modalitatilor de efectuare si corelare a activitatilor de inspectie si control economic.
Romania este intr-un moment de mare cumpana. De aceea, nevoia de un partid precum PSD, care are si competenta, si echilibrul de a gestiona situatii dificile devine cu atat mai necesara.
Mircea Geoana, este presedintele PSD si candidat al acestui partid pentru functia de premier