Un furnizor al P&G, Plastipak, este in negocieri pentru un teren de 8 hectare la Urlati

Autor: Mihaela Popescu 02.12.2008

Venirea gigantului american Procter & Gamble la Urlati (judetul Prahova) ar putea aduce in aceeasi locatie o investitie intr-o fabrica de ambalaje a companiei Plastipak, unul dintre cei mai mari furnizori ai producatorului de bunuri de larg consum.

Terenul vizat de Plastipak, companie cu sediul central in Michigan (Statele Unite), face parte din Parcul Industrial Ploiesti.
"In curand vom incepe negocierile cu reprezentantii Plastipak pentru concesionarea unui teren de 8 hectare la Urlati. Compania si-a exprimat dorinta de a contracta aceasta locatie, iar pana in luna februarie a anului viitor ar trebui sa finalizam nego-cierile", a declarat Carmen Bucur, directorul juridic al Parcului Industrial Ploiesti (PIP).
Producatorul a semnat in urma cu cateva saptamani un antecontract pentru locatia din Urlati, potrivit reprezentantilor PIP.
Plastipak, companie cu vanzari de peste un miliard de dolari anual, detine in prezent 20 de fabrici la nivel mondial, mai mult de jumatate din acestea fiind amplasate in Statele Unite. In Europa, producatorul de ambalaje detine patru unitati, doua in Slovacia si cate una in Cehia si Luxemburg.
Compania nu deruleaza in acest moment activitati in Romania, dar este in curs de constituire a unei filiale locale. Reprezentantii Plastipak nu au dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect. In 2004, cand a decis intrarea pe piata din Slovacia, Plastipak a anuntat investitii de 20 mil. dolari in con-structia unei fabrici amplasate intr-un parc industrial.
In urma cu aproximativ trei luni, auto-ritatile locale care administreaza Parcul Industrial din Ploiesti au concesionat com-paniei P&G un teren de 25 de hectare pe o perioada de 45 de ani. Producatorul american a platit aproximativ 9 mil. euro pentru aceasta locatie, potrivit unor surse din piata. Astfel, terenul vizat de Plastipak ar putea implica investitii de 3 mil. euro din partea producatorului de ambalaje.
Constructia fabricii Procter & Gamble va incepe in primavara lui 2009, iar productia va demara in 2010, conform planurilor companiei. Aceasta va investi in total 100 de milioane de dolari in unitatea de la Urlati, prima fabrica de produse de ingrijire personala a P&G din Romania. In 2010 va fi finalizata insa doar prima faza a acestui proiect, care vizeaza numai piata romaneasca.
Fabrica de sampoane si alte produse de ingrijire a parului de la Urlati va fi primul proiect greenfield al companiei P&G in Romania. Aceasta a fost gandita initial ca o unitate regionala, destinata in proportie de 90% pietelor externe, insa din cauza inrautatirii situatiei economice si in lipsa unor facilitati din partea statului roman, compania a decis sa inaugureze fabrica cu o capacitate mai mica, ce poate acoperi doar cererea din Romania.
La nivel local, compania Procter & Gamble detine in prezent o singura fabrica in Timisoara, unde sunt produsi detergenti, unitate achizitionata de la stat in anul 1995.
Anul trecut, Procter & Gamble a realizat afaceri consolidate de 250 mil. euro in Romania, fiind cel mai mare jucator pe piata bunurilor de larg consum nealimentare.