Oamenii de afaceri vin cu agenda plina pentru Parlament

Autor: Doina Anghel 03.12.2008

Oamenii de afaceri care au trecut testul uninominalului la alegerile din 30 noiembrie au proiecte ambitioase pentru primul lor mandat in Parlament.



De pilda, deputatul PD-L de Bucuresti Silviu Prigoana vrea sa limpezeasca Constitutia si sa introducea obligativitatea votului, in vreme ce colegul sau de la Senat, Iulian Urban, vrea legi mai simple si procese mai scurte. Deputatul PSD de Teleorman, Robert Negoita, spune ca va pleda pentru impozite mai mari pentru terenurile scumpe, iar diferenta de bani de la buget sa fie directionata catre constructia de locuinte ieftine.  

Gheorghe Antochi, deputat PSD de Bacau si presedintele grupului de firme Avicola Bacau, cu profit in 2007 de peste 2 mil. euro, isi va concentra activitatea parlamentara tot pe domeniul agriculturii. Antochi, care a fost secretar de stat in timpul guvernarii Nastase, spune ca va reforma domeniul agricol. "Am candidat deoarece am ramas credincios mediului agricol in care lucrez de peste 42 de ani si deoarece sunt foarte nemultumit de modul in care acest sector a fost neglijat de-a lungul timpului".
"Cred ca am experienta necesara si pot influenta deciziile in acest sector, ca sa putem indrepta deciziile gresite care au afectat agricultura romaneasca", a mai declarat Antochi, amintind de faramitarea exagerata a terenurilor agricole, investitiile mici din agricultura si de randamentele extrem de mici pentru piata europeana.
"Trebuie sa determinam adoptarea unor masuri care sa faca pamantul romanesc sa produca mai mult si sa facem astfel incat mai mult de o treime din suprafata agricola, care nu e lucrata, sa inceapa sa fie din nou muncita. De asemenea, trebuie sa micsoram deficitul comercial in domeniul produselor agricole, care atinge 2 mld. euro", a mai spus Antochi pentru ZF.
Silviu Prigoana, deputat PD-L si fondatorul grupului de firme Rosal - o afacere estimata la peste 250 mil. euro -, va pune umarul la modificarea Constitutiei. "Vreau sa modific legile strambe, in primul rand Constitutia, care are foarte multe probleme. Trebuie sa decidem cui dam puterea, presedintelui, ca in Franta, sau cancelarului, ca in Germania. Nu este posibil ca presedintele sa numeasca premierul, dar el sa nu poata sa-l demita", a spus Prigoana.
El pledeaza pentru modificarea statutului politistului, dar si a legii electorale. "Trebuie introdusa obligativitatea votului, pentru ca e pacat sa taiem atatia copaci si sa tiparim atatea buletine de vot, iar oamenii sa nu se prezinte la vot. Pe de alta parte, nici mita electorala nu va mai functiona, pentru ca va fi dificil sa cumperi 35.000 de oameni care se prezinta la vot."
El spune ca desi majoritatea propunerilor sale reglementeaza domeniul administratiei, el nu este interesat de vreo comisie anume. "Depinde de negocierile intre partide. Ca ma pun la drepturile omului sau la cultura nu ma intereseaza, atata vreme cat voi putea servi interesele oamenilor. Obiectivul meu este confortul si siguranta cetatenilor. Voi incerca sa pun interesele oamenilor si nu ale animalelor pe primul loc si voi incerca sa schimb legile in asa fel incat banii pe care statul ii da pentru intretinerea cainilor sa mearga catre pensionari", a mai spus deputatul PD-L.
Robert Negoita, care a fost ales deputat PSD de Teleorman, are impreuna cu fratele sau, Ionut, afaceri de 550-600 de milioane de euro, potrivit Topului celor mai importanti oameni de business, realizat de Ziarul Financiar, Insa politicile sale se indreapta catre cei multi, dupa cum arata lista prioritatilor sale legislative. In primul rand el doreste ca terenurile sa fie impozitate in functie de valoarea lor astfel incat specula imobiliara sa fie redusa, iar valoarea terenurilor supraevaluate sa scada in timp. "Nu este normal ca pentru un teren in Baragan, care valoreaza 3.000 RON, sa platesti acelasi impozit ca pentru unul de 1 milion de euro din Ilfov. Specula imobiliara va inceta, iar cu acest proiect vom impusca doi iepuri: valoarea terenurilor va scadea, iar oamenii cu venituri normale vor putea sa achizitioneze terenuri, iar eu voi propune ca sumele provenite din aceste impozite marite sa mearga catre constructia de locuinte ieftine pentru tineri", a spus Negoita.
El mai are proiecte si in domeniul invatamantului astfel incat tinerii din universitati sa poata obtina experienta facand practica la firme. "Firmele vor fi stimulate pentru a primi tinerii in practica astfel incat acestia sa iasa in campul muncii pregatiti", spune Negoita. 
Iulian Urban, senator PD-L de Ilfov si avocat la "Urban si Asociatii" - firma specializata in recuperarea creditelor -, spune ca va lupta in Parlament pentru a opri "haosul" legislativ. "Romania a ajuns sa fie tara cu cel mai mare numar de taxe si impozite din cauza incoerentei legislative de pana acum, dar si datorita abundentei nefiresti si neconstitutionale de ordonante care se suprapun si suprataxeaza persoanele fizice si juridice din Romania", spune Iulian Urban.
El spune ca va schimba legislatia in ceea ce priveste familia si va propune cresterea alocatiilor pentru copii. De asemenea, senatorul PD-L doreste ca si mamele care nu au lucrat sa beneficieze de indemnizatii pentru cresterea copiilor. In domeniul justitiei, avocatul va sustine reducerea perioadei de derulare a unui proces.