Analistii: Cresterea din trimestrul III este impresionanta pe total, dar nefavorabila pe structura

Autor: Claudia Medrega 03.12.2008
Cresterea economica din trimestrul al treilea, de 9,1%, este impresionanta pe total, dar evolutia pe componente este mai putin favorabila, reflectand reaccelerarea consumului si incetinirea investitiilor si a exporturilor, evolutii favorabile fiind inregistrate de cele doua domenii volatile, agricultura si constructii, sustin analistii.
De mai multe ori analistii au calificat cresterea economica puternica din Romania ca fiind nesustenabila, in conditiile in care se bazeaza pe sectoare precum agricultura - care poate trece de la o extrema la alta din cauza vulnerabilitatii fata de conditiile climatice - sau constructiile, care de asemenea pot fi supuse unor factori sezonieri, depinzand inclusiv de evolutia pietei creditului. "In ceea ce priveste componentele PIB-ului pe categorii de resurse, surpriza negativa vine din partea productiei industriale, dar si din partea nivelului redus al cresterii reale inregistrata in servicii. Agricultura si constructiile sunt principalii sustinatori ai acestei cresteri ridicate din trimestrul trei si care vor pierde din avant anul viitor pe baza efectului de baza nefavorabil si in contextul scaderii lucrarilor de constructii noi", explica Rozalia Pal, seful departamentului de cercetare macroeconomica al UniCredit Tiriac Bank.
Ea sustine ca se va inregistra o decelerare a consumului ca urmare a sustinerii mai reduse prin credite si cresteri salariale si prognozeaza o corectie negativa a activitatii din comertul cu amanuntul, care datorita efectului sezonului de iarna se va simti mai puternic la inceputul anului viitor.
Totodata, pentru perioada urmatoare Pal sustine ca se asteapta la o decelerare continua a productiei industriale, ceea ce va afecta si exporturile Romaniei, avand in vedere ca industria echipamentelor de transport si metalurgia sunt printre industriile cele mai importante si ca productie si din punctul de vedere al contributiei la exporturile totale. "Aceste industrii au fost puternic afectate de scaderea cererii pe piata internationala si vor avea un efect de decelerare a cresterii", spune Pal.
Otilia Ciotau, economist-sef la Piraeus Bank, apreciaza ca productia agricola ridicata a determinat si o crestere puternica a consumului gospodariilor din cauza autoconsumului de produse agricole.
Surpriza din partea componentelor PIB vine din partea serviciilor - sector care a inregistrat in trimestrul III cel mai redus ritm de crestere din trimestrul I 2002. "Aceasta evolutie ar putea fi pusa pe seama diminuarii activitatii din comert, pe fondul incertitudinii generate de contextul international. Reducerea ritmului de crestere din constructii nu face decat sa confirme temperarea activitatii din acest sector, in conditiile in care interesul pentru activele imobiliare s-a diminuat puternic si conditiile de finantare pentru proiectele de dezvoltare s-au inasprit", explica Ciotau.
Ritmul scazut de crestere a productiei industriale a fost determinat in principal de industria prelucratoare, iar ritmul de crestere inregistrat de formarea bruta de capital - cel mai scazut din ultimele sapte trimestre - confirma faptul ca firmele din industrie si din alte sectoare au anticipat inrautatirea conditiilor inca din trimestrul III si au amanat o parte din investitii. Diminuarea ritmului de crestere poate fi si din cauza efectului de baza", explica Ciotau.
Economistul-sef al BRD-Groupe SocGen, Florian Libocor, crede ca avansul PIB din primele noua luni ale anului s-a datorat in principal cresterii investitiilor in economie, care au urcat cu 28% in perioada ianuarie-septembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Din punctul de vedere al formarii PIB, agricultura a fost al doilea motor de crestere economica in trimestrul al treilea", a spus Libocor, care anticipeaza o crestere economica de 8,7% pentru sfarsitul acestui an.
In trimestrul patru ar trebui sa vedem o incetinire a industriei si constructiilor, agricultura trebuind sa aiba si in ultimul trimestru o pondere importanta la cresterea economica, potrivit analistilor.
Pentru 2009 analistii anticipeaza injumatatirea ritmului de crestere economica, la circa 4%. Printre factori de influenta analistii amintesc recesiunea la nivel mondial, scaderea ratingului de tara, precum si un cost mai ridicat de finantare, care influenteaza deja in mod negativ activitatea firmelor.