Omul de afaceri Petre Milut renunta la circa 500 din cei 700 de salariati ai Prefab din Calarasi

Autor: Adrian Cojocar 03.12.2008

Producatorul de BCA Prefab va disponibiliza circa 500 din cei 700 de angajati ai fabricii de la Calarasi, iar producatorul de caramizi Cemacon Zalau pregateste in aceste zile un plan de disponibilizari.



Conducerea producatorului de materiale de constructii Prefab Bucuresti (PREH) a anuntat Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca Calarasi privind disponibilizarea a 500 de angajati, numarul acestora putand urca la 600, respectiv doua treimi din total.

"Am facut o cerere pentru 500 de oameni, dar inca nu am disponibilizat decat o parte din ei. Ideea este ca acestia sa primeasca ajutorul de somaj de la stat cat sa trecem peste perioada de iarna in care piata este dificila. Cred ca stocurile pe care le avem in prezent ne vor ajunge pentru perioada de iarna si vom pastra probabil circa 300 de oameni pentru intretinere si segmente unde exista cerere pe piata", a declarat Petre Milut, proprietarul Prefab Bucuresti.
El a mai precizat ca daca va fi nevoie va mai inainta o cerere de somaj pentru inca 100 de salariati.
Petre Milut declarase in urma cu circa trei saptamani ca inca nu ia in calcul o sistare a productiei, dar profitul companiei va fi afectat de agravarea situatiei in sectorul de profil ca efect al crizei economice mondiale.
"Caderea pietei s-a petrecut cu o luna mai devreme decat de obicei, pe la inceputul lunii noiembrie. Daca vremea va fi buna, vor fi rechemati mai repede la lucru, in masura in care se vor epuiza si stocurile. De cinci ani de zile angajatii de la Prefab n-au mai primit ajutor de somaj", a precizat Milut.
Recent, el a declarat ca se gandeste la delistarea companiei de pe piata RASDAQ, in incercarea de a proteja productivitatea companiei.
Conducerea altui producator de materiale de constructii, Cemacon Zalau (CEON), a discutat masura operarii unor disponibilizari, planul urmand sa fie definitivat in urmatoarele zile.
"In perioada de iarna, in general sectorul lucreaza pe stoc. La aceasta s-a suprapus criza si ca urmare apar probleme financiare. S-a discutat in conducere masura disponibilizarilor si urmeaza sa contactam si Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, dar planul nu a fost inca definitivat. Noi oricum doream sa inchidem fabrica veche, care este uzata din punct de vedere tehnic, astfel ca vom selecta din angajati pentru noua fabrica", spune Ioan Crehul, directorul general al Cemacon Zalau, fara a specifica numarul de angajati ce vor fi disponibilizati.
El a mai precizat ca pretul la caramizi a scazut in medie cu 10% si a revenit spre cel de la inceputul anului, dar estimeaza ca nu se va reduce cu mai mult de 15%.
Preturile la otel-beton si ciment, cele mai importante materiale de constructii, s-au diminuat in ultimele saptamani cu 40-50% fata de cele din sezonul de varf, ajungand la nivelul celor de la inceputul anului, producatorii din domeniu asteptand noi scaderi in perioada imediat urmatoare.
La finele lunii trecute, un alt producator de materiale de constructii listat pe piata RASDAQ, Ceramica Iasi (CERE), a decis sa renunte la 150 de angajati din cei 431 pentru eficientizarea activitatii, din cauza contextului financiar actual si a cresterii costurilor de productie si transport.
Tot luna trecuta, grupul Concefa, din care face parte firma de constructii Concefa Sibiu (COFI), a sesizat Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din judet privind disponibilizarea colectiva a 705 angajati pe perioada noiembrie 2008 - februarie 2009, masura justificata atat de vremea nefavorabila in perioada de iarna pentru desfasurarea activitatii de constructii, cat si pe seama contextului economic mondial si local.
Constructii Transilvania (COTR) din acelasi sector a anuntat de asemenea ca va renunta la 180 de angajati.
In ciuda greutatilor din domeniul constructiilor, exista si firme din sector care nu si-au exprimat intentia de efectua reduceri de personal.
Un exemplu este cel al producatorului de materiale de constructii Comcm Constanta (CMCM), ai carui reprezentanti spun ca sunt acoperiti cu comenzi pana la jumatatea anului viitor.
"Comcm Constanta nu a disponibilizat si nici nu intentioneaza sa realizeze disponibilizari anul acesta. Suntem acoperiti cu comenzi pana in luna iunie a anului viitor, lucrari pentru terti. Criza ne afecteaza intr-adevar, dar din perspectiva faptului ca incasarile se fac cu greutate.
Piata imobiliara este in scadere si contractarea de locuinte este oarecum blocata, problema principala fiind lipsa creditarii, in special pentru persoanele fizice. Sper ca din acest punct de vedere BNR sa faca normele mai putin restrictive", spune Constantin Fratila, principalul actionar persoana fizica al Comcm Constanta.