Dacia intrerupe productia pentru inca o luna

Autor: Alexandru Anghel 07.12.2008

Automobile Dacia va opri productia incepand cu 11 decembrie, pana la 12 ianuarie, aceasta fiind a doua suspendare de lunga durata a activitatii uzinei de la Mioveni. Producatorul auto a sistat productia de trei ori in ultimul trimestru, pe 30-31 octombrie, 13-14 noiembrie si apoi 20 noiembrie - 7 decembrie. Decizia anuntata recent face ca Dacia sa lucreze pentru prima data in istorie doar trei zile in luna decembrie.

"Incepand de pe data de 8 pana pe 11 decembrie Dacia produce. Dupa aceasta data va opri iar activitatea, pana la 12 ianuarie. In noiembrie si decembrie, din 40 de zile lucratoare vor fi lucrate doar 10", a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia. El a aratat ca in perioada in care uzina nu functioneaza in acest an nu vor fi produse 39.000 de masini, productia zilnica fiind de 1.300 de unitati.
Angajatii uzinei urmeaza astfel sa intre iar in somaj tehnic, pentru 32 de zile, fiind remunerati cu 85% din salariul mediu. In acelasi timp, celelalte drepturi salariale negociate in contractul colectiv de munca vor fi acordate in continuare. "Din punct de vedere social anul 2008, cu toate ingrijorarile si evolutia pietei, se incheie bine. Efectele masurilor luate de guvern nu se vor vedea insa imediat, iar o revenire a pietei auto o vad in perioada aprilie- martie", a spus Stroe. Un alt jucator important din industria auto, grupul german Draxlmaier, care este si cel mai mare angajator pe plan local, a anuntat ca va opri activitatea celor cinci fabrici detinute in Romania pentru perioade cuprinse intre trei si cinci saptamani. Draxlmaier are un efectiv de peste 17.500 de salariati.
Reducerea comenzilor in urma reducerii consumului la nivel european a afectat si oamenii de afaceri locali, nu doar grupurile industriale europene. Producatorul de motoare electrice pentru electrocasnice Ana Imep, detinuta de George Copos, va concedia in perioada urmatoare 200 din cei 1.000 de salariati. Decizia a fost determinata de scaderea cu 20% a exporturilor de la inceputului anului, scadere care estimeaza ca se va dubla in decembrie. Ana Imep avea bugetata pentru acest an o cifra de afaceri de 50 mil. euro, care se va realiza in proportie de 75%.