Inmatricularile auto in noiembrie: la una noua, trei second-hand

Autori: Bogdan Alecu , Miruna Badea 09.12.2008

Inmatricularile de autoturisme second-hand au explodat in noiembrie, atingand valoarea record de 41.087 de masini, in timp ce inmatricularile de masini noi au scazut la minimul din ultimii cinci ani - 13.715 unitati, arata datele Politiei.



"Nu se poate spune ca in noiembrie au crescut semnificativ importurile de autoturisme second-hand, ci doar volumul inmatricularilor. In Romania exista "bursa zvonurilor". Cei ce se ocupa cu importurile de masini second-hand au auzit de posibila majorare a taxei si au inmatriculat toate masinile care le aveau, importate inclusiv in lunile anterioare", a explicat Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). El a subliniat ca noua taxa de poluare trebuie sa faca referire numai la autoturisme, nu si la vehiculele comerciale, care au cu precadere motoare de peste 2,0 litri.

Pe de alta parte, vicepresedintele Automobile Dacia considera ca majorarea inmatricularilor de masini second-hand este o cauza directa a intrarii in vigoare a taxei de poluare la 1 iulie.
"Cresterea puternica a importurilor de masini la mana a doua in noiembrie nu poate fi pusa pe seama intarzierii modificarii taxei de poluare, ci este este o consecinta directa a introducerii acesteia la 1 iulie in locul vechii taxe de prima inmatriculare", a spus Constantin Stroe. Cumulat, in primele 11 luni s-au inmatriculat 512.831 de autoturisme, noi si la mana a doua, in conditiile in care in 2007, volumul total de autoturisme inmatriculate a fost de 436.431 de unitati, asadar, vanzarile totale de masini vor creste cu cel putin 20% in 2008, fata de anul anterior.
Cel mai ridicat volum de autoturisme second-hand inmatriculate s-a mentinut pentru Volkswagen, cu 12.314 de masini la mana a doua, in timp ce noi s-au inmatriculat 1.438 de unitati. In acelasi timp, s-au inmatriculat 3.710 de autoturisme Dacia in noiembrie, fata de 7.778 in octombrie. In acelasi timp, printre cele mai cautate marci rulate au fost Opel, cu 8.490 de unitati, si Ford, cu 4.288 de autoturisme.
Si inmatricularile Mercedes-Benz, BMW si Audi, cu 1.626, 3.172 si 2.756 de unitati, au fost de pana la zece ori mai ridicate decat inmatricularile de modele noi.
"Incepand cu ianuarie, vanzarile de masini cu motoare de sub 2.000 cmc se vor stabiliza, in timp ce automobilele cu propulsoare de peste 2,0 litri vor cunoaste o scadere a volumelor datorita taxei de poluare", a subliniat Brent Valmar, care mai detine si functia de director general al Porsche Romania, cel mai mare jucator de pe piata de profil.
Si vicepresedintele Automobile Dacia estimeaza o stabilizare a pietei in primele luni ale anului viitor, cand va intra in vigoare si programul de reinnoire a parcului auto, cu un volum de 60.000 de autoturisme si o prima de casare de aproximativ 1.000 de euro.
"Daca stocul de masini second-hand importate pana in prezent vor fi inmatriculate conform vechilor norme, piata auto va fi afectata si in primele trei luni, daca nu, piata se va revigora, incepand cu lunile ianuarie-februarie, si cu ajutorul programului REMAT", a subliniat Stroe.
 

 

`CE: Taxa auto trebuie ridicata si pentru vehicule rulate inmatriculate in UE pana in decembrie 2009
 
Comisia Europeana (CE) a atentionat Guvernul ca ordonanta de suspendare a taxei auto contine "o problema tehnica", in sensul ca taxa ar trebui ridicata si pentru vehiculele uzate Euro 4 inregistrate in UE intre 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009 si aduse in Romania dupa acest interval.
Comisia a transmis oficial opinia sa in ceea ce priveste decizia Guvernului de a introduce o scutire de un an de la plata taxei de poluare. Opinia a fost formulata pe baza unui proiect de ordonanta care prevede suspendarea taxei auto pentru autovehiculele inregistrate in perioada 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009, daca acestea indeplinesc doua criterii obiective, respectiv corespund normelor de poluare Euro 4 si au motoare cu o capacitate cilindrica de pana la 2000 cmc.
"In raspunsul acordat autoritatilor romane, CE a subliniat si existenta unei "probleme tehnice". Astfel, Comisia a aratat ca masinile uzate inregistrate oriunde in spatiul UE in timpul perioadei stabilite (decembrie 2008-decembrie 2009) si care indeplinesc cele doua criterii ar trebui sa beneficieze de aceeasi scutire cand sunt aduse in Romania dupa expirarea perioadei pentru care a fost acordata scutirea", au declarat ieri surse oficiale. Comisia a precizat ca si-a formulat opinia pe baza unui proiect de ordonanta de urgenta si a cerut sa i se comunice si legislatia adoptata recent.
Taxa pe poluarea auto a fost triplata incepand de luni, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei privind modificarea taxei. In ordonanta de urgenta nu este mentionata data de la care taxa va fi triplata, astfel ca prevederile actului normativ a intrat in vigoare la momentul publicarii in MO. Ordonanta mentioneaza insa ca, incepand din 15 decembrie, autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cmc si care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene sunt exceptate de la plata taxei pe poluare pana la data de 31 decembrie 2009.
De asemenea, incepand de luni, 8 decembrie, sunt exceptate de la plata taxei auto toate masinile conforme normelor Euro 5 si Euro 6, precum si vehiculele electrice si hibride.
Administratiile financiare au primit ieri dimineata noul software prin care este calculata taxa, precum si Monitorul Oficial in care este publicata ordonanta.
Administratiile financiare vor recalcula taxa pe poluare auto din nou pentru dosarele analizate luni, dupa noua formula, pentru ca ordonanta a intrat in vigoare la data publicarii.