Basescu: Numele primului ministru desemnat este Theodor Stolojan

Ziarul Financiar 10.12.2008

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Theodor Stolojan (prim-vicepresedinte al PD-L) sa formeze viitorul guvern. Pentru a ajunge cel de-al noulea premier al Romaniei de dupa 1989, Stolojan, echipa sa si programul de guvernare trebuie sa fie validate de Parlament.

"Am avut in vedere un om capabil sa gestioneze resorturile crizei economice si cu capacitatea de a gestiona buna capacitate a institutiilor statului", a declarat astazi presedintele Traian Basescu.


Nascut in 1943, Theodor Stolojan a ocupat o serie de functii importante pe scena politca din Romania, de la ministru de finante pana la premier.
A urmat cursurile Academiei de Studii Economice din Bucuresti intre 1961 si 1966. Dupa absolvirea facultatii a lucrat ca ca economist stagiar la intreprinderea Frigotehnica Bucuresti, ca apoi sa ocupe functia de economist in cadrul Ministerului Industriei Alimentare si Agriculturii.
Stolojan a ocupat mai multe functii in cadrul Ministerului de Finante inca din anul 1972. Astfel, in perioada 1972 – 1977 a fost economist in Departamentul Bugetului Statului, pentru ca din 1978 pana in 1982 sa fie seful diviziei Contabilitatea Bugetului Statului. |ntre anii 1988 si 1989 a fost director adjunct si director al departamentului Relatii Valutare si Financiare Internationale, precum si consultant in Ministerul de Finante.
A lucrat in Ministerul Finantelor ca ministru adjunct al finantelor dupa revolutia din 1989, pana in 1990 cand a devenit ministru al finantelor. |n mai 1991 a devenit presedintele Agentiei Nationale de Privatizare, lucrand la elaborarea primului proiect al Legii privatizarii si la infiintarea Fondului Proprietatii de Stat.
|n toamna aceluiasi an, dupa mineriada si caderea guvernului Petre Roman, Stolojan a fost numit prim-ministru, functie pe care a ocupat-o pana in 1992. Dupa ce a parasit fotoliul de premier, Stolojan a lucrat sase ani de zile la Banca Mondiala.
A revenit pe scena politica din Romania in 2000, cand a candidat la alegerile prezidentiale din partea PNL. Doi ani mai tarziu este ales presedinte al PNL, pentru ca in 2003, partidul sau sa se alieze Partidul Democrat, condus de Traian Basescu, primarul Bucurestiului pe atunci, formand Alianta D.A. - Dreptate si Adevar.
|n 2004 a fost anuntat drept candidat la presedintie din partea Aliantei D.A. (in tandem cu Train Basescu drept candidat pentru fotoliul de sef al Guvernului) pozitie din care s-a retras in toamna aceluiasi an, invocand motive de sanatate. Cel care a preluat “port-drepelul” Aliantei a fost Traian Basescu care a castigat alegerile prezidentiale.
Dupa castigarea alegerilor prezidentiale din acel an de catre Traian Basescu, Stolojan a fost numit consilier prezidential pe probleme economice.
Calin Popescu-Tariceanu I-a luat locul lui Stolojan in fruntea PNL, in urma unui congres, la putin timp dupa ce presedintele Basescu l-a desemnat sa formeze guvernul.
Neintelegerile dintre liberalii apropiati de Basescu si cei care il criticau pe seful statului a avit drept rezultat in toamna lui 2006 scindarea PNL.. Disidentii liberali au construit in decembrie 2006 Partidului Liberal Democrat (PLD), iar Stolojan devine presedintele noii formatiuni politice.
La inceputul lunii decembrie 2007 s-a decis fuziunea intre Partidul Democrat (PD) si PLD. Noua formatiune a fost numita Partidul Democrat Liberal (PD-L) iar Theodor Stolojan a fost numit in functia de prim-vicepresedinte.
Dupa semnarea de catre presedintele Traian Basescu a decretului de desemnare in functie, Stolojan are la dispozitie 10 zile pentru a-si forma echipa guvernamentala si programul de guvernare. Echipa si programul sunt supuse votului Parlamentului. Presedintele Traian Basescu a convocat noul Parlament, in prima sa sedinta, pe 15 decembrie.