Deputatul pezevenghi (II)

Autor: Catalin Fudulu 10.12.2008

Desi birjarul lui N. Blarenberg a precizat ca incidentul s-a produs in locul numit "Gradina cu flori", acesta nu a retinut concret cine a fost agresorul. A fost nevoie de marturia unui alt birjar, Constantinescu, care a spus ca cetateanul Constantin Stoicescu i-a aratat tanarului Sin Marin locul in care se afla deputatul, iar dupa incident cei doi au plecat impreuna, cu o trasura.



Politia bucuresteana l-a retinut pe Sin Marin, constatand ca acesta se nascuse la Viena (Austria) si domicilia in Bucuresti, fiind student la drept si militar in termen in cadrul Regimentului 3 Calarasi. Sin Marin a recunoscut ca l-a lovit pe N. Blarenberg, din cauza ca "nu mi-a placut de fata lui". In cele din urma a fost arestat si C. Stoicescu, constatandu-se ca acesta era cumnatului lui... Sin Marin.
Deputatul N. Blarenberg i-a chemat pe cei doi in judecata, solicitand daune morale, cu precizarea ca banii avea sa-i doneze in scopuri caritabile. Acuzatii, eliberati pe cautiune, au dezvaluit in cele din urma, la 3 iunie 1882, motivul agresiunii: N. Blarenberg ii propusese Iosefinei Stoicescu, sora lui Sin Marin, o partida de amor in schimbul unei sume de bani. Povestea a inceput la 24 mai 1882, cand N. Blarenberg, observand-o pe Iosefina la sosea, a trimis-o pe Anita Scoroteanu la aceasta, in strada Batistei 9, sa-i transmita dorinta sa. Iosefina i-a trantit mesagerei de doua ori usa in nas. Seara, dupa ce a fost deranjata si a treia oara, s-a plans fratelui si sotului. Cei doi au tras-o in casa pe Anita, lovind-o cu un bat si o sabie. Au renuntat in momentul in care aceasta a marturisit care a fost scopul vizitei sale, insa nu au eliberat-o, inchizand-o in pivnita. Peste doua zile, la 26 mai, s-a consumat bataia de la sosea, iar Anica a fost eliberata, nu inainte de a i se taia parul.
Politistii au reusit sa o identifice pe Anica, ascunsa la o ruda in Strada Calarasilor 3. Era batuta si cu parul tuns. N. Blarenberg a declarat ca o cunostea pe Anica, "care a fost slujnica in casa lui si in mainile careia ii murise mama". Asadar, la dosarul procesului au aparut probe noi.
Sin Marin a luat la proces totul a asupra sa, incercand sa il scape pe cumnatul sau de acuzatia de complicitate. Opinia publica a cerut condamnarea agresorului. Printul Grigore Mihail Sturdza, Vasile Alecsandri, Ion Bolintineanu, Alexandru Macedonski si multi altii i-au telegrafiat lui N. Blarenberg, respingand "odiosul atentat" si urandu-i "insanatosire grabnica".