Invitatul conferintelor ZF

Ziarul Financiar 10.12.2008

Premierul desemnat Theodor Stolojan a participat in ultimii ani la mai multe evenimente organizate de ZF in cadrul carora a vorbit despre provocarile economice ale Romaniei, pensiile si asigurarile de sanatate private. Va prezentam cateva dintre declaratiile facute la momentele respective.



Agenda de business a Romaniei pe urmatorii patru ani - noiembrie 2008

"Romania are o sansa unica in energie si agricultura. Avem circa
2 milioane de hectare de teren nefolosit pe care am putea promova culturile agricole energetice, fara sa reducem celelalte culturi agricole. Este o rusine ca suntem o tara net importatoare de produse agricole in loc sa fim exportatoare."
 
Pensiile private, pe ultima suta de metri - martie 2006
"Implementarea cat mai rapida a sistemului de pensii private este strict necesara, avand in vedere imbatranirea populatiei, pentru a preintampina dezechilibre sociale majore. Romania nu are resurse pentru a asigura un trai decent populatiei pensionate doar prin sistemul de pensii de stat. "
 
Romania 2010. Ce business plan avem pe urmatorii cinci ani - mai 2006
"Mediul de afaceri este inca sufocat de birocratie si administratia centrala trebuie reconstruita din temelii. Avem obiceiul ca, atunci cand apare o problema, sa cream o noua institutie, o noua birocratie de fapt, cu bugete si tot ce trebuie. (...) Exista deja o abundenta de agentii si institutii de stat care risipesc resursele bugetului, isi dubleaza sarcinile si cresc costurile tranzactiilor in sectorul privat."
 
Cine va lua locul statului in asigurarile de sanatate si pensii? - octombrie 2005
"Romania are de facut o optiune politica: ne dorim o fiscalitate redusa, in general, sau redusa pe impozite directe si ridicata pe restul impozitelor? Daca vrem sanatate gratuita, nu putem avea taxe si impozite mici. In cazul in care gasim o metoda pentru impacarea ambelor aspecte, poate luam premiul Nobel pentru economie."