Sunt omul potrivit in momentele dificile

Autor: Theodor Stolojan 10.12.2008

In ajunul campaniei electorale din 30 noiembrie, premierul desemnat Theodor Stolojan a explicat intr-o scrisoare catre electorat scrisa in exclusivitate pentru cititorii ZF motivele pentru care se considera cea mai potrivita persoana pentru a ocupa fotoliul de prim-ministru. Redam articolul aparut pe site-ul www.zf.ro pe 28 noiembrie 2008.



 

"Romania se afla din nou in fata unei perioade dificile: va trebui sa faca fata efectelor tot mai vizibile si adanci ale crizei financiare internationale si ale recesiunii economice din tarile dezvoltate.
Sunt convins ca perioada dificila care urmeaza nu se compara cu situatia grea din toamna anului 1991, cand eu am devenit prim-ministru al tarii, dar fara o guvernare buna poate deveni la fel de grea. Atunci Romania nu avea rezerve internationale; acum acestea se ridica la peste 29 miliarde de euro. Atunci Romania nu mai avea deschisa nicio linie de credit extern; acum suntem tara membra a UE cu o economie de piata deschisa. Atunci, ne aflam in plin proces de dezintegrare a vechiului sistem economic si de formare a noului sistem al economiei de piata; acum acest sistem exista, chiar daca inca mai are disfunctionalitati.
Atunci multi romani si straini isi pierdusera increderea ca democratia mai este posibila in Romania; acum nimeni nu se indoieste ca suntem o tara democratica, chiar daca, de exemplu, democratia economica este de multe ori infranta de coruptie si birocratie.
Am facut fata atunci situatiei grele si am plecat cu fruntea sus din functia de prim-ministru. Voi face fata si acum mult mai bine, deoarece am acumulat cunostinte si experiente noi, lucrand la Banca Mondiala, in sectorul privat si in lumea politica.
Am demonstrat ca stapanesc bine procesul schimbarii in domeniul economic si politic, deoarece ma ghidez intotdeauna dupa principii clare: identificarea unui set de valori care nu se schimba in bataia vantului; elaborarea unei viziuni privind domeniul respectiv; stabilirea unei strategii pentru realizarea viziunii, prin identificarea proceselor critice asupra carora trebuie actionat pentru a obtine schimbarea; formarea unei echipe capabile sa asigure realizarea strategiei si atingerea obiectivelor.
Partidul Democrat-Liberal isi asuma ca obiectiv strategic fundamental pe termen lung atingerea standardului de viata mediu din Uniunea Europeana. PD-L va depune toate eforturile ca si cetatenii Romaniei sa se bucure de aceleasi venituri si de aceeasi calitate a vietii ca in orice tara europeana dezvoltata.
Aceasta viziune poate deveni realitate numai daca Romania va castiga batalia pentru productivitate si competitivitate. In acest scop, avem nevoie de o economie cu o infrastructura moderna, resurse umane cu un inalt nivel de educatie si calificare, un mediu de afaceri prietenos, intr-o economie stabila, sub o guvernare competenta si onesta. 
Realizarea obiectivului strategic al atingerii standardului de viata europeana impune ca Romania sa mentina un ritm relativ inalt de crestere economica pe un interval lung de timp, respectiv pe durata a trei-patru cicluri electorale.
Urmatorii patru ani sunt insa decisivi pentru obtinerea unui avans important in ridicarea standardului de viata al oamenilor. Iata de ce programul nostru de guvernare cuprinde politici publice pentru stimularea investitiilor in capitalul fix si in resursele umane. Vom mentine cota unica de impozit pe veniturile firmelor si persoanelor de 16% si vom scuti de impozit profitul reinvestit in resurse umane, tehnologii noi, echipamente, utilaje, deci investitii care tintesc direct productivitatea si competitivitatea.
Programul public de investitii va avea ca prioritati infrastructura in transporturi, mediu, agricultura si dezvoltarea rurala, turism. Vom relansa reformele blocate in ultimii doi ani de catre actualul guvern, reforme decisive pentru progresul tarii: reforma in educatie si sanatate, reforma in justitie pentru intarirea statului de drept, reforma administratiei publice prin descentralizare si reducerea birocratiei.
Programul PD-L vizeaza si perfectionarea pietelor ca fiind instrumentele cele mai potrivite pentru alocarea eficienta a resurselor, asigurand predictibilitatea reglementarilor si tratament nediscriminatoriu pentru mediul de afaceri.
Vom perfectiona sistemele de asigurari sociale si pe cele de asistenta sociala concentrate numai pe persoanele care in mod real sunt defavorizate. In acest sens, trebuie inteleasa masura de introducere a pensiei sociale minim garantate de 350 lei/ luna pentru aproximativ 1,2 milioane de pensionari care au lucrat, in special in agricultura si au pensii de 30, 40 sau 50 de lei.
Guvernul actual lasa Romania vulnerabila in fata crizei. Suntem vulnerabili deoarece am obtinut cresterea economica nu numai prin investitii straine directe, dar si printr-o indatorare externa accelerata. Astfel, in anul 2008, fata de 2004, PIB a crescut de 2,3 ori, datoria externa pe termen scurt, mijlociu si lung de 3,3 ori (de la 21,5 mld. euro la 70,1 mld. euro - la finele lunii septembrie 2008), iar in cadrul datoriei externe, cea pe termen scurt s-a marit de circa 6 ori.
Suntem vulnerabili pentru ca datoria pe termen scurt si necesarul de finantare externa a contului curent neacoperit de catre investitiile straine directe este mai mare decat rezervele valutare internationale ale tarii.
Suntem vulnerabili pentru ca acum suntem singura tara membra a UE careia agentiile de rating i-au acordat calificativul de "junk investment", iar acest calificativ se afla in calculatoarele tuturor investitorilor straini si nu "justificarile" guvernantilor romani.
Suntem vulnerabili deoarece, spre deosebire de alte tari, noi nu putem relaxa nici politica monetara si nici pe cea fiscala. De ani si ani de zile nu efectuam reformele necesare pentru a cobori inflatia la 3%-4%, iar deficitul mare de cont curent ne impune un nivel ridicat al dobanzilor care sa mentina si/sau sa atraga si pe aceasta cale capitalurile.
De aceea, programul PDL anticriza cuprinde, in primul rand, masuri pentru stimularea mentinerii si crearii de noi locuri de munca prin stimularea investitiilor private si majorarea investitiilor publice, ca si unele masuri de prevenire a transformarii crizei economice intr-o criza umana. In al doilea rand, acest program include si masuri de austeritate pentru asigurarea resurselor suplimentare, astfel incat echilibrele macroeconomice sa nu fie scapate din mana. Aceste masuri vizeaza, de exemplu, reforma administratiei publice, ca si moratorii asupra unor cheltuieli publice (autoturisme, mobilier, TV cu plasma etc).
Atat programul de guvernare al PD-L, cat si programul anticriza se gasesc pe website-ul Partidul Democrat-Liberal.
Consider ca numai un program de guvernare de centru-dreapta poate asigura iesirea Romaniei cu suferinte cat mai mici din perioada dificila care a inceput si care se va accentua in anul 2009.
Am convingerea ca Romania are resursele si mijloacele necesare pentru a depasi criza. Ceea ce ne lipseste acum este buna guvernare.
Stiu ca foarte multi dintre dvs. aveti incredere in mine. Si va multumesc pentru asta. Daca aveti incredere in mine, atunci votati candidatii Partidului Democrat-Liberal. Sunt oamenii pe care ma voi sprijini in viitorul Parlament, oamenii care ma vor ajuta sa realizez o buna guvernare pentru oameni si pentru Romania. 
Iar in incheiere, vreau sa adresez un apel special catre electoratul cu optiuni liberale. 
Exista un singur partid in Romania care poate invinge PSD-ul pe 30 noiembrie: e vorba de Partidul Democrat-Liberal. Voturile voastre din 2004 au fost decisive pentru victoria dreptei si pentru trimiterea PSD in opozitie. Voturile voastre pot face din nou acest lucru pe 30 noiembrie.
Va astept la vot - pe dumneavoastra si pe toti romanii - si va indemn sa dati votul pentru cel mai bun program de guvernare, pentru cea mai buna echipa politica, capabila sa asigure dezvoltarea, in continuare, a Romaniei."