"In zece zile voi veni cu un nou guvern"

Autor: Iulian Anghel 10.12.2008

Premierul desemnat Theodor Stolojan a anuntat ca unul dintre obiectivele principale pe care le urmareste este formarea guvernului in termen de zece zile astfel incat acesta sa fie investit de Parlament pana in 22 decembrie, insa negocierile de ieri au fost ingreunate din cauza refuzului PSD de a aceepta la guvernare UDMR.

Potrivit Constitutiei, premierul desemnat are zece zile la dispozitie pentru a-si alcatui echipa si programul de guvernare care sunt supuse apoi votului Parlamentului.
"Misiunea mea este clara", a spus Theodor Stolojan, anuntand ca va colabora cu reprezentantii PD-L, cu reprezentantii PSD si cei ai UDMR, cele doua formatiuni care si-au manifestat dorinta de a colabra la guvernare cu democrat-liberalii.
"Daca acest guvern va fi investit, si sunt convins ca va fi investit, avem doua misiuni extrem de urgente", a spus premierul desemnat, mentionand proiectul de buget pe 2009 si relansarea reformelor esentiale pentru Romania, precum cele din educatie si sanatate.
Potrivit prim-vicepresedintelui PD-L Adriean Videanu, pana ieri liderii PD-L si PSD nu ar fi discutat desprea nominalizarea ministrilor sau impartirea portofoliilor si ca structura Cabinetului va fi decisa doar de catre premier, iar desemnarea minstrilor se va face cu acordul partidelor.
"Desemnarea ministrilor se va face si cu acordul partidelor, dar Cabinetul, structura Cabinetului va fi decisa de primul-ministru", a sustinut Adriean Videanu.
Presedintele PD-L, Emil Boc, a sustinut dupa o runda de negocieri cu PSD ca exista sansa realizarii unui parteneriat pentru Romania intre cele doua partide anuntand ca astazi va exista o intalnire in care se vor discuta aspectele politice legate de UDMR si de programul de guvernare.
Pana ieri PD-L si PSD s-au inteles, de principiu, sa separe actualul Minister al Economiei si Finantelor in doua portofolii, insa nu si asupra propunerii PSD de separare a Internelor de Administratie, potrivit unor surse din cele doua formatiuni.
Sursele citate au aratat ca PD-L nu a fost de acord cu ideea separarii actualului Minister al Internelor si Administratiei in doua portofolii, in conditiile in care democrat-liberalii doresc sa il desemneze pe Vasile Blaga titularul Internelor si Administratiei.
Atat PD-L, cat si PSD au acceptat separarea Finantelor de Economie, sursele citate aratand ca democrat-liberalii ar fi dispusi ca Finantele sa revina social-democratilor doar sub conditia desemnarii unui ministru agreat si de premierul propus, Theodor Stolojan.
Intre cei vizati pentru a ocupa functia de ministru al finantelor s-a aflat numele lui Mihai Tanasescu, insa nu este clar daca el se va intoarce de la Washigton unde este reprezentantul Romaniei pe langa FMI. La economie este vehiculat numele lui Iulian Iancu (PSD), fost secretar de stat in acest minister.
Externele sunt vizate tot de PSD (pozitia ar putea fi ocupata de Titus Corlatean). Adrian Videanu (PD-L) ar putea ajunge in fruntea unui Minister al Dezvoltarii Durabile. Justitia este vizata atat de PSD, cat si de PD-L.
PSD vrea acest minister pentru Cristian Diaconescu, iar PD-L pentru Monica Macovei pe care social-demcratii o refuza. Mircea Geoana, seful PSD, ar putea ajunge vicepremier sau, daca nu intra in guvern, presedinte al Senatului.
Pe de alta parte, cele doua parti au cazut de acord, de principiu, asupra infiintarii a doua sau trei ministere noi, unul dintre acestea urmand sa fie, potrivit surselor citate, un portofoliu pentru relatia cu Uniunea Europeana, iar altul un minister al tineretului.
Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, a declarat ieri ca, totusi, "mai este mult" pana cand cele doua partide vor ajunge sa semneze protocolul de guvernare.
"Nu am negociat nimic, nu am acceptat nimic", a caracterizat Mitrea stadiul negocierilor, dupa ce liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca problema absentei UDMR din formula guvernamentala este una din conditiile nenegociabile ale social-democratilor.
Intrebat daca PSD are garantii ca PD-L va respecta principiul paritatii in distribuirea mandatelor ministeriale, Mitrea spus : "Garantia suntem noi".
Social-democratii nu vor sa avanseze in acest moment cu negocierile pentru formarea unui guvern comun pana cand PD-L nu anunta ca renunta la ideea cooptarii UDMR la guvernare, PSD neacceptand nici macar o prezenta a UDMR in structurile guvernamentale de rangul doi.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a venit cu o nuantare, ieri la finalul negocierilor PSD-PDL pentru o formula guvernamentala, subliniind ca, daca nu se va respecta conditia PSD ca UDMR sa nu fie la guvernare, atunci nu va mai fi nici guvern PSD-PD-L.
Si in declaratia care a urmat negocierilor Geoana a vorbit de UDMR, precizand ca mandatul explicit primit de conducerea PSD din partea Comitetului Executiv Central a fost sa negocieze o formula de guvernare care sa excluda UDMR. El a aratat, atunci, ca punctul de vedere al social-democratilor este "extrem de clar" - o eventuala formula de guvernare sa se realizeze doar in jurul PSD si PD-L, fara UDMR.
Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat, dupa o intalnire cu liderii UDMR, ca democrat-liberalii negociaza in continuare, ca nu poate preciza niciuna dintre solutiile analizate, ci doar ca PD-L discuta cu PSD pentru incheierea unui Parteneriat cu Romania si ca negocierile continua si cu UDMR. Presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut ieri ca, in urma intalnirii cu liderii PD-L, democrat-liberalii isi mentin pozitia ca reprezentantii Uniunii sa faca parte din viitoarea formula guvernamentala.
"Suntem de acord, in continuare, ca PD-L si UDMR vor colabora in interesul noului guvern, iar colegii nostri din PD-L isi mentin pozitia ca UDMR trebuie sa fie prezenta in noua coalitie si in viitorul guvern", a declarat liderul UDMR.