Importatorii auto anuleaza SIAB 2009: Mai bine folosim banii pentru promotii

Autor: Bogdan Alecu 14.12.2008

Ernest Popovici, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), spune ca din cauza crizei financiare, care a afectat si piata auto din Romania, editia de anul viitor a Salonului International Auto de la Bucuresti va fi amanata pentru 2011.

"In principiu, Salonul Auto de la Bucuresti nu va avea loc in 2009 din cauza crizei financiare. Decizia finala in acest sens va fi luata in cursul acestei saptamani", a subliniat Ernest Popovici. Surse din cadrul APIA au declarat pentru ZF ca decizia anularii SIAB in 2009 este definifiva, aceasta fiind determinata de vanzarile in scadere estimate pentru anul viitor.
Din cauza crizei financiare, chiar si Salonul Auto de la Detroit din luna ianuarie a anului viitor va fi afectat, prin absenta mai multor constructori precum Nissan si divizia sa premium Infiniti, Mitsubishi, Suzuki, Land Rover, dar si a marcilor de lux Ferrari, Rolls Royce.
Potrivit declaratiilor lui Brent Valmar, vicepresedintele APIA, in 2008 vanzarile de autoturisme vor fi de aproximativ 275.000 de masini, in scadere cu 13%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce in 2009 volumul va fi redus la 250.000 de unitati, nivel similar cu cel din 2006. De altfel, piata locala se aliniaza la "standardele europene", in conditiile in care in 2008 piete cu volume ridicate precum Spania sau Italia au inregistrat scaderi puternice intre 20 si 50%.
Vicepresedintele APIA a subliniat anterior ca mai multi importatori prefera ca decat sa investeasca cateva milioane de euro intr-un eveniment de doua saptamani, mai bine sprijina retelele de distributie si lanseaza campanii promotionale.
In luna noiembrie vanzarile de autoturisme de pe piata locala au inregistrat o scadere de 50% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la aproximativ 15.000 de unitati, in timp ce la nivelul primelor 11 luni scaderea este de 12%.
In conditiile in care SIAB ar fi organizat, acesta va avea loc in cadrul Romexpo, si nu in cadrul Tiriac Expo (fostul Metro Otopeni), APIA avand un preacord cu Romexpo pentru finalizarea a doua hale expozitionale.
Costul mediu de inchiriere a unui stand in cadrul SIAB 2007 a fost cuprins intre 50 si 90 de euro pe metrul patrat, in timp ce costul necesar constructiei standului a urcat pana la 445 de euro pe metru patrat, potrivit organizatorilor.
Potrivit estimarilor ZF, costurile totale ale celor sase standuri ale Porsche Romania, respectiv chiria si costurile de constructie, au fost de aproximativ 1,6 mil. euro.
 
Cititi in editia de maine a ZF cum va influenta anularea SIAB piata auto