Bursa a luat-o din nou in jos din cauza incertitudinii politice

Autor: Vlad Anastasiu 15.12.2008

Bursa de la Bucuresti a debutat in scadere in ultima saptamana de trazactionare din acest an, pe fondul accentuarii incertitudinilor de pe scena politica, prin demisia lui Theodor Stolojan si desemnarea unui nou premier - Emil Boc, presedintele PD-L, de formatie jurist.



Indicele BET, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii, a coborat ieri cu 0,9%, cea mai mare scadere fiind consemnata insa de indicele BET-FI, al celor 5 societati de investitii financiare, care a inchis in coborare cu 2,7%.

"In general, pietele externe au inregistrat reveniri temperate in ultimele sedinte, in timp ce piata locala a inregistrat o evolutie de rezistenta, cu corectii ceva mai pronuntate in ultima saptamana pe fondul incertitudinii politice de la noi", a apreciat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital.
Companiile din sectorul energetic au inregistrat evolutii negative in mare parte, doar titlurile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) reusind sa inchida pe plus, in urcare cu 1,2%. Actiunile Petrom (SNP) au inregistrat in sedinta de ieri o corectie de 3,2%, coborand astfel la pretul de 0,181 lei/actiune, in vreme ce actiunile societatii transportatoare de gaze naturale Transgaz Medias (TGN) au pierdut 1% fata de nivelul de referinta, atingand un pret de tranzactionare de 118 lei/actiune. Titlurile Transelectrica (TEL) au inchis sedinta in stationare, la nivelul de referinta de 11,4 lei/actiune, atins vineri.
Evolutiile in scadere ale companiilor energetice au redus cotatia indicelui de profil, BET-NG, cu 1,7%.
"Nu este exclus ca pe final de an sa inregistram un rally pe pietele externe, la noi insa o revenire pana saptamana viitoare fiind putin probabila. De asemenea nu exclud nici scenariul unor deprecieri semnificative, pe fondul confirmarii scaderii consumului. Evolutia consumului va fi cea mai importanta informatie in urmatoarele saptamani", a adaugat Visan.
SIF-urile au inregistrat evolutii in scadere, cea mai mare corectie fiind consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 4,4%, atingand pretul de 0,282 lei/actiune. In top au urmat corectiile inregistrate de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 3,4%, si SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), de 2,4%. Cea mai mica scadere a fost inregistrata de actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut doar 1,6% fata de nivelul de referinta, coborand la pretul de 0,605 lei/actiune.
Tranzactiile cu SIF Oltenia au fost cele mai mari din piata, depasind nivelul de 1,2 mil. lei, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare au fost cele mai tranzactionate actiuni din piata, peste 21 mil. actiuni fiind cumparate pentru suma de 0,3 mil. lei.
In sectorul financiar titlurile BRD au pierdut in sedinta de ieri 0,7%, cea mai pronuntata corectie fiind inregistrata de actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC), care au pierdut 2,1%.
La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat o corectie de 4,5%, coborand la pretul de 58 lei/actiune.
Tot ieri s-a inregistrat transferul a 1,5% din capitalul social al companiei de instrumente de control Contor Grup din Arad, pretul tranzactiilor ridicandu-se la aproape 0,4 mil. lei. Contor Grup a intrat vineri la tranzactionare, la opt luni dupa oferta publica initiala. Pretul de tranzactionare a fost ieri de 0,17 lei/actiune, cu 55% sub pretul din oferta.
Pe pietele externe, indicii bursieri au inregistrat aprecieri timide, de maxim 0,8% in cazul indicelui german DAX. Indicele britanic FTSE 100 s-a apreciat cu 0,2%, in timp ce indicele paneuropean Euro Stoxx 50 a urcat cu 0,1%.
Indicele francez CAC 40 a inchis ieri in scadere, cu o corectie de 0,02%.