Tendinte: Razboiul preturilor

Autor: Catalin Lupoaie 16.12.2008

Preturile la principalele materiale de constructii au inregistrat cresteri spectaculoase in ultimii doi ani, chiar si cu 100%, din cauza majorarii consumului si a imposibilitatii producatorilor locali de a satisface cererea, dar blocajul de pe piata imobiliara a spart "bula" preturilor, iar in ultimele saptamani au fost contorizate si scaderi ale preturilor de 50% din partea distribuitorilor.



In luna ianuarie preturile la materiale de constructii inregistrau avansuri de 10-15%, pe fondul cresterii costurilor de productie si a consumului, iar in sezonul de varf aproape s-au dublat, mai ales in cazul cimentului si a otelului-beton.
Insa scaderea puternica a cererii din lunile octombrie si noiembrie a prins distribuitori cu stocuri mari, ceea ce i-a determinat pe principalii jucatori din acest sector sa readuca preturile la nivelul de la inceputul anului.
Preturile la otel-beton si ciment, cele mai importante materiale de constructii, s-au redus in ultimele saptamani cu circa 50% fata de sezonul de varf (iulie-septembrie) din cauza crizei de pe piata imobiliara si a vremii nefavorabile, fiind asteptate noi scaderi in urmatoarea perioada, insa nu de aceeasi amplitudine.
Astfel, preturile la otel beton s-au redus la circa 500 de euro pe tona (pret cu TVA, la distribuitori), fata de nivelul maxim de 1.100 de euro atins in vara, in timp ce cimentul a revenit la circa 25 de lei pentru sacul de 50 kg, fata de 40 de lei cat era in sezonul de varf. In cazul materialelor de zidarie, un metru cub de caramida se vinde in prezent cu 330-350 de lei/metrul cub, dupa ce in vara se vindea chiar si cu 480 de lei/metrul cub.
"Din cauza scaderii cererii de materiale de constructii din ultimele saptamani, pretul la otel-beton s-a redus la jumatate. Preturile au crescut puternic in sezonul de varf, cand cererea era mai mare decat oferta, iar producatorii nu puteau sa acopere necesarul de pe piata, iar distribuitorii speculau prin cresterea masiva a preturilor. Estimez ca pretul la otel-beton va continua sa scada cu circa 10-15% pana in luna martie a anului viitor, urmand ca atunci sa se echilibreze", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Informatia a fost confirmata si de companiile de constructii de pe piata locala, precum si de dezvoltatorii imobiliari.
In vara producatorii de ciment si materiale de zidarie nu faceau fata cererii, iar clientii finali erau nevoiti sa astepte si trei saptamani pentru a primi comanda. "La fabricile de ciment erau cozi de 1.000 de camioane care asteptau sa incarce, iar tirurile erau nevoite sa se ascunda prin comunele alaturate pana erau chemati sa incarce. In acest moment au scazut puternic vanzarile de ciment si materiale de zidarie pentru ca este prea frig", afirma Dan Stoicea, directorul general al distribuitorului de materiale de constructii Unisistem Grup din Bucuresti.
Cele mai putin afectate au fost materialele pentru finisaje, cum este gips-cartonul, care au inregistrat o scadere de maximum 15%, sau adezivii, care au scazut cu 5%. Cel mai putin afectate de criza in ceea ce priveste pretul sunt vopselele care s-au pastrat la un nivel constant cu cel de anul trecut, datorita concurentei puternice de pe aceasta piata.
"S-a spart bula scumpirilor fara temei, iar preturile au ajuns la nivelul celor de la inceputul anului. Cererea pentru materiale de finisaje este in continuare la un nivel ridicat, pentru ca majoritatea proiectelor imobiliare incepute in anii trecuti sunt acum in faza lucrarilor pentru finisaje, insa se resimte o scadere a numarului de proiecte noi, mai ales in sectorul rezidential", explica Stoicea.
Grupul Unisistem, format din firmele Unisistem Construct si LIV International, si-a bugetat pentru anul acesta o crestere de 20% a cifrei de afaceri pana la 13,5 milioane de euro.
Unisistem Construct gestioneaza cele patru centre logistice ale grupului, situate in Bucuresti si Craiova,
precum si importul materialelor de constructii, iar LIV International coordoneaza activitatea celor sase depozite de materiale din Capitala, precum si relatiile cu constructorii.
Compania lucreaza cu circa 12.000 de firme de constructii, carora le livreaza pachete de materiale de constructii, si intentioneaza sa extinda numarul acestora in urmatorii ani.
Grupul distribuie gresie si faianta, prafuri (ciment, var, ipsos, adezivi), placi de gips-carton, vopsele, produse fibro-lemnoase, termo-fono-hidro izolatii si sisteme de amenajari pentru case.
Compania Unisistem Construct, infiintata in anul 1997, este detinuta de familia Stoicea si de un actionar olandez si distribuie gips-carton produs de grupul austriac Knauf.
 
Ritmul scaderii se reduce. Totusi, unii distribuitori nu au redus preturile cu mai mult de 1-2%.
"Conjunctura actuala din piata nu a insemnat neaparat o reducere a preturilor, intrucat majoritatea producatorilor de materiale de constructii si finisaje fac parte dintr-o piata matura europeana in care preturile de vanzare reflecta si sunt foarte aproape de preturile de cost. Reducerile in acest caz au insemnat 1-2%, adica atat cat isi permit producatorii sa reduca pentru a nu inregistra pierderi", a declarat Florina Necula, directorul de marketing al Arabesque, cel mai mare distribuitor de pe piata locala.
Reprezentantii companiei considera ca nici pe viitor nu vom asista la o scadere importanta a preturilor pentru materiale de constructii si finisaje.
"Este ca si cum am crede ca, daca este criza si nu se mai vand asa de multe autoturisme, le vom putea cumpara la jumatate de pret. Este clar ca sunt si vor fi oferte speciale, asa cum au fost si in trecut, dar niciun producator nu-si poate permite sa-si planifice pierderi financiare. Deja avem semnale ca pretul la otel-beton, singurul produs care a evoluat spectaculos atat in crestere, cat si in scadere, s-a stabilizat si chiar incepe sa urce usor", explica Necula.
Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii de pe piata locala, a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 265 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, odata cu extinderea retelei de magazine si cu cresterea cererii de materiale de constructii, potrivit datelor prezentate de companie.
Compania a deschis de la inceputul anului doua magazine la Iasi si la Craiova, in urma unor investitii de 17 milioane de euro, si va deschide pana la sfarsitul anului inca un centru comercial la Bucuresti, langa Autostrada Soarelui.
Arabesque, care detine sucursale si in Ucraina, Serbia, Bulgaria si Moldova, estimeaza pentru anul acesta o crestere de 25% a cifrei de afaceri, pana la circa 560 de milioane de euro.
 
Taie din marja de profit. Producatorul de materiale de constructii Siceram a anuntat recent ca a redus deja preturile cu circa 7-8% si ca va continua sa mai faca ajustari de preturi pentru a nu opri productia. De altfel, compania a renuntat la constructia unei fabrici de caramizi de 8 milioane de euro din cauza scaderii cererii de materiale de zidarie.
Compania va realiza anul acesta o cifra de afaceri de circa 68 de milioane de lei (18,7 mil. euro), in crestere cu 26% fata de anul trecut, in timp ce profitul net va ajunge la 14 milioane lei (3,8 mil. euro), in crestere cu 15% fata de nivelul de 10 mil. lei prognozat la inceputul anului. Insa pentru anul viitor, compania estimeaza o stagnare a cifrei de afaceri.
Un alt producator de materiale de constructii care a anuntat ca va reduce preturile este Ceramica Iasi, care a renuntat la 150 de salariati, reprezentand aproape o treime din cei 431 de angajati, pentru eficientizarea activitatii, din cauza contextului financiar actual si a cresterii costurilor de productie si transport. Desi in luna octombrie compania nu avea in plan reducerea personalului, Ceramica si-a schimbat strategia odata cu adancirea crizei financiare.
La inceputul anului, Ceramica Iasi a anuntat ca va incepe constructia unei fabrici de 24 mil. euro la Iasi si ulterior si-a manifestat interesul pentru constructia celei de-a doua fabrici intr-o alta locatie.
Astfel, dupa inchiderea vechilor capacitati de productie vor fi create special locuri de munca la lucrarile de investitii in curs, unde vor lucra in special salariatii existenti, corespunzator cu capacitatea de munca si pregatirea profesionala a fiecaruia.