Ghenea: Scadenta problemelor din IT&C vine anul viitor

Autor: Adrian Seceleanu 16.12.2008

In ianuarie si februarie 2009, lunile in care incasarile vor fi minime, iar facturile din 2008 vor ajunge la scadenta, vom asista la mai multe falimente.



Companiile locale din retailul online si distributia IT&C se afla sub presiune, in contextul in care accesul la finatare este limitat, iar vanzarile sunt in scadere, astfel ca anul viitor, cand multi jucatori vor avea dificultati in a-si achita datoriile, vom asista la falimente, fuziuni si achizitii, estimeaza omul de afaceri Marius Ghenea. El este unul dintre fondatorii retailerului de produse electronice, electrocasnice si IT&C Flamingo si detine in prezent compania Fit Distribution, care detine magazinul online pcfun.ro si este implicata si in distributia IT&C.

"Distributia IT&C e supusa unor presiuni tot mai mari. Motivul imediat este faptul ca toti distribuitorii lucreaza pe linii de credit si toti au primit notificari privind majorarea dobanzilor. Multi furnizori sunt in situatii delicate si atunci pun presiune pe urmatorul jucator din lantul de vanzare, in timp ce clientii trag de timp cu platile", descrie Marius Ghenea situatia de pe piata. "Acum nu va inchide nimeni businessul. Scadentele vor veni in ianuarie, februarie pe fondul unui consum mai mic. Vor fi scadente maxime intr-o perioada in care incasarile vor fi minime. In acest context, vom vedea niste falimente. Piata se va compacta pentru ca vor iesi de pe piata jucatorii mici. E o piata care va suferi corectii. Insa online-ul ar putea fi pe crestere si anul viitor, in criza, pentru ca oamenii vor vrea sa-si controleze mai bine costurile. Totul depinde de ceea ce se intampla in general pe piata."
Omul de afaceri crede insa ca pe piata exista oportunitati de a evita problemele, insa pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa fie invinse orgoliile antreprenorilor.
"Exista oportunitati, iar o cale este aceea de consolidare, am putea vedea consolidari si achizitii. O consolidare a doi, trei jucatori din retailul online ar determina pentru respectivele firme o reducere a costurilor si supravietuirea, chiar daca veniturilor nu vor fi automat mult mai mari. Cred ca am putea vedea astfel de fuziuni defensive pe piata, insa numai daca va fi eliminata problema orgoliilor proprietarilor", spune Ghenea.
Intr-adevar, in anii precedenti au existat discutii de asociere intre doi jucatori importanti de pe distributia locala IT&C, dar proiectul a fost abandonat. "Nu am gasit o varianta de fuziune in care fiecare dintre noi sa detina 51% din companie", relata motivul anularii fuziunii, intr-o discutie neoficiala cu ZF, proprietarul uneia din companiile de distributie.
Marius Ghenea spune ca problemele resimtite de cel mai mare competitor al sau, eMag - numarul unu de pe retailul online local - nu reprezinta o veste buna. "Cand eMag tuseste, toata industria este asimilata cu niste probleme - si suntem priviti la fel de banci si furnizori", spune el. eMAG a anuntat recent ca si-a redus cu circa 40 de milioane de euro tinta de vanzari in acest an.
Ghenea afiseaza insa o atitudine relaxata in ceea ce priveste perspectivele afacerilor sale din distributia si retailul IT&C. "Fit Distribution sta foarte bine pentru ca are in spate un investitor care are in banca un cont semnificativ. Spre deosebire de alti colegi care s-au dezvoltat pe datorie si au avut pierderi an de an, in situatii dificile eu pot veni oricand cu bani de acasa. Ei nu au acest lux si ar trebui sa se indatoreze la un pret foarte mare."
Pe de alta parte, Ghenea afirma totusi ca supravegheaza strict costurile si este mai receptiv la externalizarea unor activitati din companie.
"E foarte important sa ne uitam la costuri in aceasta perioada. Deocamdata nu am facut pasi inapoi, insa suntem mai dispusi la externalizare acum, pentru ca este mai ieftina si iti ofera mai multa flexibilitate la nivel de costuri. De exemplu, poti intrerupe de pe o zi pe alta un contract, poti reduce numarul de oameni care lucreaza pentru compania ta imediat, in timp ce in interiorul unei companii procedura este mai complicata si mai lunga. Cred ca acum sunt multe oportunitati pe outsourcing."
Compania Fit Distribution estimeaza pentru acest an afaceri de 12 mil. euro.