Deputatul pezevenghi (III)

Autor: Catalin Fudulu 17.12.2008

N. Blaremberg nu a renuntat la acuzatia ca a fost lovit din spate cu un box metalic. In acest scop, la 31 mai 1882, judecatorul D.R. Dimitriu si grefierul Tincu s-au deplasat la domiciliul deputatului semnand, impreuna cu acesta, un proces-verbal din care rezulta ceea ce a dorit demnitarul, desi rapoartele anterioare ale medicilor precizau exact contrariul.

Pentru a verifica spusele lui Blaremberg, instanta a apelat la ajutorul a doi medici: Demostene si Paul Brouardel, ultimul - profesor de medicina legala la Faculatea din Paris, membru al Academiei franceze de medicina si ofiter al Legiunii de onoare.
Doctorul Demostene l-a consultat pe S. Marin la o zi dupa incident, la 27 mai, in arestul politiei. Acesta a precizat la proces ca inculpatul avea mana dreapta umflata si ca daca ar fi folosit instrumentul mentionat nu i s-ar fi umflat mana. Doctorul francez a trimis la proces o expertiza legalizata de autoritatile franceze si tradusa de Ministerul Afacerilor Externe roman. Concluziile au fost fara dubii, bazandu-se pe rapoartele medicilor romani: loviturile s-au dat numai cu pumnul; agresorul nu a lovit din spate, ci din stanga adversarului sau, in conditiile in care leziunile se gaseau intre urechea stanga si nas.
N. Blaremberg s-a declarat la proces incapabil de a-i face propuneri amoroase Iosefinei Stoicescu, "protestand in modul cel mai energic chiar si contra unei banuieli". Anica Scoroteanu a cerut daune, avand in vedere aspectul ca bataia incasata i-a produs o incapacitate de lucru. De asemenea, un preot a jurat la proces ca Anica "era o femeie serioasa care a servit in case de boieri". Degeaba a declarat C. Stoicescu, la 16 mai 1882, ca spatele lui N. Blaremberg a fost invinetit cu un baston "de la o bataie suferita de dansul in strada Dionisie, in urma unei aventuri... zisa galanta si pe care lumea toata o cunoaste".
Dupa deliberari, Sin Marin a fost condamnat de Tribunalul Ilfov la doi ani de inchisoare si o amenda de 2.000 de lei, iar C. Stoicescu la trei luni de inchisoare, ambii pentru loviturile aplicate Anicai Scoroteanu si pentru cele aplicate, in complicitate si cu premeditare, lui N. Blaremberg.
Instanta a respins daunele cerute de N. Blaremberg, precizand ca art. 36 din Codul penal nu permitea folosirea acestora in scopuri caritabile, insa i-a obligat pe cei doi cumnati sa-i plateasca Anicai Scoroteanu despagubiri civile in valoare de 1.000 de lei.