Cine este Stere Farmache si care sunt realizarile sale in 13 ani la conducerea BVB

Autor: Andrei Chirileasa 18.12.2008

Stere Farmache, 52 de ani, este probabil cea mai cunoscuta personalitate de pe piata romaneasca de capital, numele sau identificandu-se practic cu cel al BVB, institutie pe care o conduce inca de la infiintare, in 1995.

Dupa 13 ani ca director general al BVB, Farmache a fost ales in 2007 si in functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Sub conducerea lui, BVB a evoluat de la tranzactii de 100.000 de lei pe zi si o capitalizare de 24 mil. lei la tranzactii de cateva milioane de euro pe zi si capitalizare de peste 30 mld. euro. In acest interval, BVB a facut si tranzitia de la institutie de interes public la societate pe actiuni, obtinand anul trecut un profit brut record de 10,4 mil. euro. Farmache a absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti in 1980, iar in 1992 a finalizat un master al Institutului International de Administratie din Paris. De profesie expert contabil si evaluator, Farmache a participat la emiterea primelor reglementari ale pietei de capital din Romania, in perioada cat a condus Agentia de Valori Mobiliare din cadrul Ministerului de Finante, si la elaborarea proiectului legii pietei de capital.
Inainte sa preia functia de director general al BVB, el a condus diferite departamente din cadrul Ministerului de Finante, in perioada 1987-1995.
Printre principalele realizari din timpul mandatului sau de 13 ani ca director general al BVB se numara: cresterea numarului de emitenti de pe piata principala a BVB de la 9 in 1995 la 68 in prezent si atragerea la cota Bursei a unor companii importante, precum Petrom, BRD si SIF-urile, lansarea de indici bursieri generali si sectoriali, lansarea tranzactiilor cu derivate si introducerea la tranzactionare a titlurilor de stat.
La nivel corporatist, principalele repere ale mandatului lui Farmache sunt transformarea Bursei de Valori Bucuresti din institutie de interes public in societate pe actiuni, fuziunea BVB cu Bursa RASDAQ, infiintarea Depozitarului Central si externalizarea serviciilor de decontare si compensare a tranzactiilor si initierea demersurilor privind listatea BVB pe propria platforma de tranzactionare.