Tariceanu afirma ca guvernul liberal lasa o economie pregatita sa faca fata crizei mondiale

Autor: Claudia Medrega 18.12.2008

 

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a sustinut ieri la bilantul activitatii de guvernare ca lasa o economie pregatita sa faca fata crizei mondiale, explicand ca rezultatele economice pozitive din ultimii patru ani s-au datorat in mare parte politicilor fiscal-bugetare promovate de cele mai multe ori de Guvern impotriva unei "opozitii indarjite" a partidelor si a FMI.
El nu a amintit insa de scaderea dramatica a incasarilor bugetare din ultimele trei luni si de posibilitatea depasirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB. In schimb, a precizat ca un eventual imprumut acordat Romaniei de Fondul Monetar International va depinde de politica bugetara a viitorului Guvern, in conditiile in care multe tari europene cu industrie si economie puternice, precum Franta si Germania, vor avea un deficit bugetar de peste 3%. In discursul sustinut la Palatul Victoria, premierul a amintit printre masurile implementate de Guvern introducerea cotei unice, incurajarea investitiilor in economia romaneasca, imbunatatirea gradului de colectare la buget si investirea a zeci de miliarde de euro in educatie, sanatate, agricultura sau infrastructura. Iar cresterea economica si a nivelului de trai, majorarea salariilor si a pensiilor si integrarea in Uniunea Europeana sunt cateva dintre obiectivele si realizarile Guvernului, potrivit lui Tariceanu.
Premierul a spus ca 2008 va fi anul cu cel mai mare Produs Intern Brut (PIB) din istoria Romaniei, echivalent a 138 mld. euro, cu 40 % peste nivelul din 1990, in perioada 2005-2008 s-au inregistrat cele mai mari investitii din istoria moderna a Romaniei.
Singura zona in care economia romaneasca este vulnerabila in prezent este deficitul de cont curent, pentru ca importam mai mult decat exportam. Claudia Medrega