Exporturile din 2009 nu sunt deocamdata decat un mare semn de intrebare

Autor: Izabela Badarau 21.12.2008

Exporturile sunt asteptate de autoritati sa inregistreze o crestere anul viitor cuprinsa intre 15 si 20%, pana la circa 40 mld. euro, insa cei care sunt conectati direct la piata, la marii exportatori, spun ca se va inregistra o decelerare simtitoare sau chiar o scadere fata de acest an.



Volumul de exporturi a crescut anual in medie cu 17% din 2004 incoace, dar cea mai mare problema pentru anul viitor este ca principalii nostri parteneri comerciali din Europa de Vest sunt in recesiune.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP), in ultima prognoza, de toamna, a estimat pentru anul viitor o crestere a exporturilor de 16%, pana la putin peste 40 de miliarde de euro, fata de 35 miliarde de euro in 2008 si 18 miliarde de euro in 2004.
"Este prognoza de toamna. Asteptam date, asteptam masurile guvernului care sa stimuleze exporturile (...). Bineinteles ca vom ajusta estimarea de crestere", a spus Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
Dinamica exporturilor va suferi anul viitor o corectie, dar o crestere va exista, considera Valentin Brebenel, consilier in cadrul Departamentului pentru Comert Exterior. "Depinde ce se va intampla pe pietele europene si depinde totodata de masurile anticriza aplicate de guvern pentru a stimula exporturile".
Reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) spun ca vor discuta cu guvernul imediat ce se va instala. "Trebuie sa gasim o cale de a rezolva aceste probleme extrem de neplacute, in sensul de a nu pierde capacitatile de export", a spus Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR.
Ionescu spune ca o estimare de crestere a exporturilor de 16% pentru anul viitor este departe de adevar.
"In momente de criza, aceste prognoze nu pot fi luate in considerare. Daca guvernul isi va construi bugetul pe aceste previziuni, va avea mari deziluzii", a spus Ionescu, adaugand ca romanii nu si-au putut reinnoi contractele pe anul viitor decat intr-o mica masura.
"In ultimele doua luni ale acestui an, practic a inceput declinul. Exporturile in spatiul extracomunitar s-au redus cu 52,5% in prima decada din noiembrie fata de ultima decada din octombrie. Procesul s-a accentuat in luna decembrie, fara a lua in calcul scaderile din spatiul comunitar", a precizat Mihai Ionescu.
"Per total, ultimele doua luni, noiembrie si decembrie, se vor inscrie cu o reducere a exporturilor intre 10 si 30% diferentiat pe ramuri de activitati. Pentru prima parte a anului viitor tendinta de reducere fata de primul trimestru din anul 2008 va fi cu mult sub scaderile din aceste doua luni", a adaugat oficialul ANEIR.
Cele mai mari caderi vor fi in zona metalurgiei si a siderurgiei, in industria chimica, in industria de autoturisme, piese si accesorii auto, industria textila, in industria mobilei, a sticlariei, a ceramicii fine. "Practic, nu este niciun sector de activitate care sa nu inregistreze caderi simtitoare", spune Ionescu Solutia pe care o au exportatorii este orientarea spre piete cu grad de absorbtie mai mare, sa identifice noi regiuni unde ar exista cerere pentru produsul respectiv, considera Valentin Brebenel, consilier in cadrul Departamentului pentru Comert Exterior.
"Exportatorii s-ar putea reorienta de exemplu spre tarile BRIC, Brazilia, Rusia, India si China", a spus Brebenel.
 
Masuri pentru exporturi in programul de guvernare