Cum se asorteaza pantofii Chanel ai Elenei Udrea cu Ferrari-ul ministrului sanatatii

Autori: Doina Anghel , Magraon Andreea 21.12.2008

Deputatul Virgil Pop (PNL), care tocmai a fost eliberat din arest dupa o afacere in care a fost acuzat de trafic de influenta, il priveste fix peste ochelari pe ministrul desemnat al justitiei, Catalin Predoiu, si voteaza impotriva nominalizarii acestuia in Guvern in timpul audierilor de sambata din Parlament.

Predoiu obtine totusi 42 de voturi favorabile impotriva a 8 nefavorabile din tabara liberalilor care il are pe fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, in avangarda. 
Rezultatul votului consemneaza scorul de 1 la 0 pentru ministru in meciul cu fostii colegi de partid. Se compenseaza, asadar, meciul pierdut de ministru in campania electorala, cand a candidat pentru un fotoliu de deputat la Buzau si a fost infrant de un om de afaceri care este cercetat de DNA.
La audierile din comisiile juridica si pentru drepturile omului, liberalii l-au marcat strans pe fostul lor coechipier.
La finalul a doua ore de ping pong cu intrebarile si raspunsurile despre viitorul Justitiei si lupta impotriva coruptiei, Predoiu este felicitat calduros de toata lumea, inclusiv de fostii colegi de partid. Isi da inalnire pentru mai tarziu cu secretarul general al PNL, Dan Motreanu. Il ia insa de o aripa noul sau aliat, deputatul PD-L Daniel Buda, care il vegheaza atent in timp ce explica jurnalistilor motivul pentru care a "tradat" PNL-ul si a ales sa-si continue mandatul: necesitatea promovarii codurilor de procedura penala si eliminarea clauzei de monitorizare in Justitie. Admite cu jumatate de gura ca va fi un mandat greu, dar nu mai apuca sa expuna modul in care va colabora cu PSD-ul de acum inainte, pentru ca il salveaza sosirea liftului.
Acelasi lift, in alte situatii, face dificila viata jurnalistilor si a deputatilor care se grabesc sa ajunga la dezbaterile comisiilor.
O liftiera povestea inciudata in urma cu ceva vreme ca viteza de urcare si coborare a lifturilor a fost incetinita, dupa ce unui parlamentar octogenar i s-a facut rau in timp ce urca spre sala de plen. Acum se circula cu viteza melcului, adica un metru se urca sau se coboara in 7 secunde, ceea ce poate ridica tensiunea celor care asteapta in fata usilor inchise. 
Asteptarea se poate prelungi pana la 15 minute. Nici cu organizarea nu se sta prea bine la Palatul Parlamentului. De pilda, pentru audierea lui Radu Berceanu, propus ministru la transporturi, au fost schimbate doua sali, pana cand a fost gasita una suficient de mare sa incapa toata lumea. Adevarul e ca ai nevoie de ceva confort sa-l asculti pe Berceanu, care are de toate in afara de concizie.
Varujan Vosganian - acum presedinte al Comisiei economice - a inceput audierea cu un val de reprosuri la adresa ministrului desemnat la Economie, Adriean Videanu, care ar fi fost responsabil de faptul ca a depus foarte tarziu la Birourile Permanente varianta finala a programului de guvernare al PD-L si PSD, iar parlamentarii nu au avut timp sa-l citeasca. Chiar si asa, odata ce Berceanu incepe sa vorbeasca, ceilalti parlamentari nu s-au aratat prea interesati: Vosganian iesea din sala din zece in zece minute, iar Cristian Boureanu butona telefonul. Berceanu a fost validat in functia de ministru al transporturilor cu 40 de voturi pentru si numai 8 impotriva. Vosganian s-a abtinut.
Pe hol, la tigara, Berceanu isi face clare planurile: "Sa nu prind picior de pesedist in minister. Oricum, daca imi baga pe gat un secretar de stat, o sa le dau sa faca ceea ce stiu mai bine: ascutit creioane".
Urmatoarea "statie": Comisia de politica externa, unde atmosfera era mai linistita, si doar prezenta Oanei Niculescu-Mizil mai provoca ceva rumoare intre jurnalisti. Totusi, noua deputata de Ferentari a fost consilier pe probleme de politica externa al lui Ion Iliescu, intre 2000 si 2002.
Expunerea ministrului desemnat Cristian Diaconescu este bruiata de un jurnalist care tasta foarte apasat la laptop si chicotelile liberalilor Bodgan Olteanu si Crin Antonescu. De altfel, dupa ce i-au pus cate trei intrebari lui Diaconescu, cei doi au parasit sala, neparticipand la votul final.
Diaconescu, care parea ca are emotii, a primit fara probleme avizul pentru functia de ministru de externe. Despre experienta s-a vorbit mult si la Comisia de buget, unde inginerului Gheorghe Pogea, nominalizat la Finante, i s-a reprosat ca nu a absolvit ASE-ul.
Totusi ministrul, caruia i-a facut galerie si premierul desemnat Emil Boc, a reusit sa puna capat acestui punct al discutiei, declarandu-si iubirea pentru roci si geologie.
La Comisia de industrii si servicii, o Elena Udrea emotionata - "cred ca am slabit un kilogram din cauza stressului" - reuseste sa mute atentia femeilor din sala de la expozeul despre turism la pantofii Chanel pe care i-a incaltat special pentru ocazie. Se comenteaza taios daca se asorteaza sau nu la poseta Prada.
Dileme ridica si ministrul desemnat al Sanatatii, Ioan Bazac (PSD), directorul firmei care importa marca Ferrari in Romania si care in urma cu 4 ani a fost chemat la DNA pentru niste contracte incheiate in timpul mandatului sau de secretar de stat la acelasi minister. Bazac a spus ca, asa cum a fost denumit "ministrul Ferrari", va face reforma in sanatate cum a facut cu Ferrari, adica "accelerand puternic".
Cum va functiona aceasta "combinatie" guvernamentala? Udrea, care spune ca o recomanda experienta crizelor traite la nivel inalt pentru a da un raspuns avizat, e optimista: "Eu cred ca va functiona tocmai pentru ca am avut acesti patru ani de criza politica si oamenii stiu ce ii asteapta".