Topul celor mai importante evenimente din 2008

Ziarul Financiar 22.12.2008

Anul 2008 a inceput bine - crestere economica record, o incetinire a cresterii deficitului extern, investitii straine peste asteptari, dar s-a terminat prost, cu prabusirea Bursei, a pietei auto si scaderea pietei imobiliare.



EVENIMENTUL NUMARUL 1 - CRIZA

 
Nimeni nu credea, dar s-a intamplat: pietele financiare s-au prabusit in octombrie, iar daca guvernele lumii nu ar fi intervenit, circulatia banilor ar fi fost paralizata. In Romania, criza nu a fost luata in serios initial, dar acum toti vorbesc despre ea. Intrebarea fundamentala este daca si cum va putea fi relansata cererea, avand in vedere ca dintr-o data oamenii nu mai vor sa cumpere masini, case si alte bunuri.
 
 
2. Prabusirea titanilor de pe Wall Street
Wall Street-ul, inima capitalismului american, s-a oprit in septembrie, dar a fost resuscitata de guvern si de atunci este tinuta in viata cu bani de la stat.
Problemele cu adevarat serioase au inceput in martie, odata cu caderea Bearn Stearns, care a fost cumparata pe nimic de JP Morgan.
A urmat o perioada in care actiunile bancilor scadeau zi de zi, iar pierderile din operatiunile de writedown se tot acumulau, ajungand la 1.000 de miliarde de dolari spre sfarsitul anului.
Dar bomba care a cutremurat centrul financiar al Statelor Unite a explodat abia in septembrie. Dupa eforturi disperate de a gasi un cumparator, Lehman Brothers, una dintre cele mai renumite banci americane, intra in istorie pe usa din spate: era actorul principal al celui mai mare faliment din istoria SUA. Banca avea in momentul colapsului active in valoare de 786 mld. $. Aceeasi soarta ar fi avut-o si Merrill Lynch daca nu ar fi fost salvata de la colaps de Bank of America. Goldman Sachs si Morgan Stanley anuntau ca renunta la statutul devenit intre timp un stigmat de banca de investitii pentru a deveni simple holdinguri bancare. A urmat AIG, cel mai mare asigurator din lume, care a fost salvat de la faliment de banca centrala cu 150 mld. $.
 
 
3. Cel mai mare crah din istoria bursei romanesti
Bursa de la Bucuresti a fost prima care a resimtit efectele negative ale crizei financiare, inregistrand cea mai mare scadere anuala din istoria sa, de circa 75%, scenariu pe care nici cei mai pesimisti analisti nu il anticipau la inceputul anului. Retragerea de pe piata a fondurilor straine de investitii, principalele responsabile de cresterile din ultimii 5 ani, a facut ca din capitalizarea bursiera sa dispara intr-un an 22 de miliarde de euro. Bursa s-a intos la nivelul anului 2003.
Caderea Bursei a fost pusa initial de brokeri si analisti exclusiv pe seama turbulentelor de pe pietele internationale de capital, insa concedierile si reducerile de productie anuntate in ultimele luni de marile companii din economie arata ca piata a anticipat corect efectele crizei financiare asupra economiei romanesti.
 
 
4. Cresterea PIB pe semestrul I a sfidat criza
Sustinuta puternic de agricultura, dar si de constructii, cresterea economica a accelerat in trimestrul al doilea pana la un nivel record de 9,3%, in timp ce cresterea PIB pe semestrul I s-a situat la 8,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Desi criza internationala incepuse deja sa impinga spre recesiune economiile occidentale, economia romaneasca a continuat sa reziste in prima jumatate a anului.
Semnalele de incetinire au intarziat sa apara si in trimestrul al treilea, cand dinamica PIB s-a situat la 9,1%, iar cresterea la noua luni a fost de 8,9%.
Totusi, incetinirea cererii a devenit vizibila in ultimele luni, estimarile pentru trimestrul IV fiind de 5-6%.
 
 
5. Piata auto s-a prabusit la finalul anului
Piat auto s-a prabusit in ultimele trei luni ale anului cu pana la 50%, vanzarile de masini din lunile noiembrie si decembrie fiind comparabile cu cele din 2003. Daca la inceputul anului se viza o crestere de 5% a vanzarilor de masini, piata auto va inregistra pana la finele anului o scadere de pana la 13%.
Modificarea taxei de prima inmatriculare la
1 iulie, alaturi de importurile de masini second-hand care au explodat cu peste 200% fata de anul trecut, devalorizarea leului, modificarea normelor de creditare, dar si infrastructura slab dezvoltata au fost principalii factori care au afectat cel mai mult vanzarile de masini.
Cu toate acestea, 2008 a fost un an foarte bun din punctul de vedere al industriei auto locale. In luna martie Ford Europa a preluat uzina de automobile de la Craiova, unde a anuntat ca va produce incepand cu vara anului viitor utilitara Ford Transit Connect, in timp ce investitiile in cadrul uzinei vor fi de 675 mil. euro. In acelasi timp, Dacia a majorat capacitatea de productie la 350.000 de autovehicule, iar productia efectiva a fost de aproape 240.000 de masini, in crestere cu 8% fata de anul trecut. Dar 2008 a fost si primul an in care la uzina din Mioveni productia a fost stopata timp de 40 de zile din cauza scaderii cererii de pe piata locala, dar si europeana.
 
 
6. Piata imobiliara, in declin
Sectorul imobiliar a intrat intr-o panta puternic descendenta incepand cu jumatatea anului curent, cand dezvoltatorii au inceput sa inchida tot mai multe santiere din lipsa de finantare. Numarul tranzactiilor imobiliare a fost extrem de redus in acest an, majoritatea afacerilor semnate fiind incepute inca de anul trecut.
Numarul de apartamente finalizat anul acesta a fost de doar 4.000-5.000 de unitati, la jumatate fata de estimarile initiale, iar majoritate proiectelor imobiliare prezinta intarzieri. Apartamentele din Capitala s-au ieftinit cu 22% pe parcursul acestui an, pretul mediu pe metru patrat la apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990 ajungand la 1.567 de euro, potrivit indexului ZF . In aceste conditii, tot mai multe companii de constructii au anuntat reduceri masive de pesonal, iar producatorii de materiale de constructii au amanat investitiile in majorarea capacitatilor de productie.
 
 
7. Barilul de petrol, de pe pisc in abis
Barilul de petrol a atins in iulie maximul istoric de 147 de dolari pentru ca doar in cateva luni sa se prabuseasca la minimul ultimilor patru ani, sub 40 de dolari. Efectul initial asupra inflatiei a fost substantial.
Ascensiunea petrolului a coincis cu cresterea economica, in timp ce picajul titeiului a intervenit in contextul prabusirii burselor, al intrarii unor economii in recesiune si al crizei din industria auto.
Pe piata locala, benzina s-a scumpit cu 16% in prima jumatate a anului, apoi s-a ieftinit cu 32%.
 
 
8. Socul investitiilor straine: posibil 10 mld. euro
Investitiile straine directe au ramas la un nivel ridicat chiar si in ultimele luni ale anului cand activitatea economica a incetinit si se anticipa o amanare a planurilor de investitii. In octombrie, valoarea investitiilor straine directe a fost de aproape 1 mld. euro, la sfarsitul primelor 10 luni ajungand la 8,15 mld. euro. Estimarile pentru intregul an sunt cuprinse intre
9 mld. euro si 10 mld. euro.
 
 
9. BNR revine in pozitia de creditor net
Banca centrala a ajuns in octombrie creditor net al sistemului bancar, ceea ce ii permite sa controleze dobanzile pe piata. In acelasi timp, taierea liniilor de finantare de la bancile-mama si contaminarea pietei interbancare locale cu neincrederea care s-a instalat in relatiile dintre marile grupuri internationale au provocat reducerea drastica a creditarii incepand din octombrie - prima luna care a adus o scadere a soldului cu 300 mil. euro fata de septembrie. Niciun bancher nu spune ca a oprit creditarea, insa toti afirma ca au devenit "mult mai selectivi".
 
 
10. Alianta soc si groaz
Privind in urma la istoria ultimelor doua legislaturi, o alianta intre partidul lui Traian Basescu si social-democratii fostului presedinte Ion Iliescu (condusi acum de Mircea Geoana) ar fi fost cea mai improbabila varianta de guvernare. Dreapta politica, PD-L si PNL, a castigat pentru prima data dupa 1989 peste 50% din voturi.
Dar din ratiuni inca neexplicate clar PD-L a respins alianta cu PNL si s-a aliat cu PSD. Mai mult, a urmat socul retragerii lui Theodor Stolojan din pozitia de premier desemnat de catre presedintele Traian Basescu sa ocupe aceasta functie.
De ce s-a retras Stolojan? Scenariile sunt multe, raspunsurile putine, de vreme ce actorul principal nu a facut niciun efort sa dezlege misterul. Intr-o zi de luni foarte tensionata, Stolojan i-a cedat locul de premier primarului Clujului, Emil Boc, unul dintre cei mai fideli colaboratori ai presedintelui Traian Basescu.