Eurostat: 50% din romani nu isi pun internet pentru ca este prea scump

Autor: Sabin Popescu 30.12.2008

Costul prea ridicat al hardware-ului si al abonamentelor de acces la internet sunt principalele motive pentru care rata de penetrare a internetului in randul gospodariilor din Romania este printre cele mai scazute la nivelul Uniunii Europene, releva un raport al Eurostat.

Circa 35% dintre respondentii locali care are au participat la studiul Eurostat si care nu au internet au precizat ca pretul echipamentelor de acces (laptop/desktop/modem) este prea ridicat, in timp ce 26% au invocat costurile prea mari ale serviciilor oferite de operatori. Peste 35% au precizat fie ca nu vor, fie ca nu au nevoie de internet, in timp ce niciun intervievat nu are temeri legate de intimitatea si siguranta datelor in mediul online.

Situatia este diferita in Bulgaria, care se situeaza pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste penetrarea serviciilor de acces la internet. Principalul motiv in tara vecina este lipsa cunostintelor necesare pentru a utiliza un computer conectat la internet (34%). Aproximativ 32% dintre subiecti au precizat ca nu au nevoie de internet, iar 26% au spus ca preturile sunt prea mari.

Olanda, tara cu cele mai multe conexiuni per gospodarie, cea mai mare parte a locuitorilor fara acces la internet sustin ca nu au nevoie de servicii online.

Olanda si tarile nordice conduc clasamentul pe 2008 in ceea ce priveste rata de penetrare a serviciilor de acces la internet, fiind urmate de Luxemburg (80%), Germania (75%), Finlanda (72%), Marea Britanie (71%) si Austria (69%). Spre finalul clasamentului se afla Cipru (43%), Italia (42%), urmate de Grecia, Romania si Bulgaria.

Olanda si Danemarca sunt tarile cu cele mai multe conexuni in banda larga la internet (74%), in timp ce la polul opus se situeaza Bulgaria (42%), respectiv Romania (13%).

Un raport al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) arata ca veniturile generate din furnizarea de servicii de acces la internet au inregistrat anul trecut cel mai puternic avans din segmentul telecom.

Incasarile au urcat anul trecut cu 33,2%, la 293 mil. euro, in timp ce veniturile din telefonia mobila au crescut cu 16,2%, la 1,88 mld. euro, iar cele din serviciile TV au avansat cu 20,3%, la 367 mil. euro. Pe de alta parte, veniturile din telefonia fixa au scazut in 2007 cu 8,8%, la 720 mil. euro, mai releva studiul ANC.

Aceste rezultate vin pe fondul cresterii numarului de utilizatori ai serviciilor de acces la internet, tendinta care a continuat si in prima jumatate a acestui an. In iunie 2008, in Romania se inregistrau aproximativ 2,29 milioane de conexiuni de acces la puncte fixe, cu 450.000 mai multe decat in perioada similara a anului trecut.

De asemenea, la aceeasi data, existau peste 1,2 milioane conexiuni la puncte mobile pentru care au fost tarifate servicii de acces la internet, in crestere cu aproximativ 80% fata de 30 iunie 2007.

Din totalul de 2,29 milioane de conexiuni de acces la puncte fixe, aproximativ 99% sunt conexiuni la internet in banda larga, cu 50% mai multe decat la jumatatea anului 2007. Astfel, rata de penetrare la 100 de locuitori a conexiunilor de acces dedicat la internet in banda larga a ajuns la 10,52%, in timp ce rata de penetrare la 100 de gospodarii este de 27%. Ambii indicatori plaseaza Romania sub media inregistrata in cele 27 de tari membre ale UE.