Basescu cauta consilieri dupa ce si-a trimis apropiatii la Palatul Victoria

Autor: Doina Anghel 06.01.2009

Generalul Anghel Andreescu, fost secretar de stat in Ministerul de Interne, si fostul ministru de externe Lazar Comanescu sunt variantele pentru preluarea pozitiei de consilier prezidential pe probleme de securitate nationala dupa demisia lui Mihai Stanisoara care a devenit ministrul apararii, spun surse apropiate lui Traian Basescu.



Andreescu a fost numit secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor in vremea lui Vasile Blaga, secretarul general al PD-L, si a facut obiectul unei anchete interne a ministerului.

Mai bine de o treime dintre posturile de conducere de la Cotroceni sunt descompletate, insa presedintele Traian Basescu gaseste resurse sa-si propulseze oamenii in Guvern.
Trei dintre fostii sai consilieri, Mihai Stanisoara, Elena Udrea si Daniela Andreescu, fac acum parte din echipa premierului Emil Boc - Stanisoara este ministrul apararii, Udrea este ministrul turismului, iar Andreescu a fost numita luni secretar general al Guvernului, plecand astfel de la Cotroceni unde era consilier de stat la Departamentul Constitutional Legislativ.  
Inainte de a ocupa postul la Cotroceni, in 2007, Andreescu a fost secretar de stat din partea PD in Ministerul Muncii, la Departamentul pentru munca in strainatate.
Dupa ce a plecat de la minister, Andreescu l-a acuzat pe ministrul liberal al muncii Paul Pacuraru ca incalca legea prin concedierea fara aviz a persoanelor angajate in institutie. La randul sau, Pacuraru a acuzat-o ca apara "un anume grup de interese".
Pacuraru a sustinut ca Daniela Nicoleta Andreescu "indruma" persoanele care solicitau obtinerea unui loc de munca in strainatate sa ia avize si atestate de la "furnizorii" aflati "in legaturi de interese directe cu Elena Udrea, fost consilier de stat la Administratia Prezidentiala, si sotul acesteia, Dorin Cocos".
Un al patrulea consilier al lui Basescu, Bogdan Chiritoiu, un apropiat al lui Theodor Stolojan, asteapta impartirea functiilor de secretari de stat intre PSD si PD-L pentru a demisiona de la Cotroceni si a prelua sefia Agentiei de Strategii Guvernamentale. Chiritoiu este in prezent consilier de stat la Departamentul de Analiza Politica condus de Sebastian Lazaroiu.
Tot ieri, seful statului l-a numit pe fostul senator UDMR Peter Eckstein Kovacs in functia de consilier prezidential pentru minoritatile nationale. Eckstein Kovacs a fost intre 1990 - 1992 deputat din partea UDMR Cluj, in perioada 1992 - 1996 a detinut functia de consilier local la Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca, iar din 1996 pana in 2008 a fost senator UDMR de Cluj. Intre 1999 si 2000, Eckstein Kovacs a fost ministru delegat pentru minoritati nationale pe langa primul-ministru. El a pierdut alegerile uninominale din noiembrie. Eckstein este fondator si presedinte al Platformei liberale din cadrul UDMR si membru fondator al mai multor asociatii civice.
Numirea lui Eckstein a ridicat astfel la sapte numarul consilierilor prezidentiali, cu patru mai putin decat este prevazut in organigrama. Seful statului are de asemenea 13 consilieri de stat in subordine, cu patru mai putin decat este prevazut in organigrama administratiei prezidentiale.
Potrivit site-ului presedintiei, schema de personal este descompletata la Departamentul Securitatii Nationale, dupa demisia consilierului prezidential Mihai Stanisoara, la Departamentul Constitutional Legislativ, dupa demisia consilierului de stat Daniela Andreescu, si la Cancelaria presedintelui, de unde a demisionat acum trei ani Elena Udrea.
Seful statului nu a anuntat inca un consilier prezidential la Departamentul Securitatii Nationale, dupa demisia lui Mihai Stanisoara, care a fost numit ministrul apararii in guvernul lui Emil Boc. Acest post de consilier este de o importanta majora, intrucat cel care il ocupa face parte din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Stanisoara a fost consilier de stat din 2006, cand l-a inlocuit in functie pe Sergiu Medar, care demisionase din motive de sanatate. Medar a fost numit in functie in noiembrie 2005, postul fiind vacant de la plecarea din Administratia Prezidentiala a lui Vasile Blaga, care a ocupat aceasta pozitie pentru cateva zile.
Majoritatea consilierilor lui Traian Basescu l-au abandonat pe seful statului in ultimii patru ani, niciunul din echipa initiala de consilieri prezidentiali neregasindu-se acum in functie.
Dupa demisia lui Blaga, la cateva zile dupa ce a fost numit in functie, a urmat in primavara lui 2005 plecarea lui Andrei Plesu - pe atunci consilier prezidential pentru relatii internatinale, apoi cea a lui Renate Weber de la Departamentul Juridic si a lui Claudiu Saftoiu de la Analiza Politica, care fusese numit sef al SIE. Din echipa initiala mai plecasera si consilierii de stat Elena Udrea si Stana Anghelescu. O alta plecare marcanta a fost cea a lui Theodor Stolojan, consilier prezidential pe probleme economice, care a dorit sa reintre in politica. La Departamentul de Analiza Politica a fost numit Theodor Baconschi, dar si acesta a abandonat Cotroceniul, fiind numit ambasador la Paris.
Dupa demisia lui Claudiu Saftoiu de la SIE a plecat si Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.