2009 va fi anul extremelor: agonie pentru fonduri de actiuni, extaz pentru fondurile de obligatiuni

Autor: Roxana Pricop 06.01.2009

Anul 2009 va fi anul supravietuirii pentru fondurile de actiuni, care va trebui sa gaseasca solutii pentru a depasi handicapul pierderilor istorice de anul trecut, in timp ce pentru fondurile de obligatiuni si monetare se anunta inca un an foarte bun, spun administratorii de fonduri.



Industria fondurilor mutuale va cunoaste anul acesta doua tendinte de dezvoltare situate la extreme diferite: consolidare si crestere pentru fondurile de obligatiuni si monetare, supravietuire pentru fondurile de actiuni.

"Fondurile care investesc in instrumente cu venit fix se vor vinde in continuare cel mai bine, pentru ca dupa o perioada de scadere asa cum a fost anul trecut dureaza destul de mult pana cand investitorii isi recapata apetitul pentru risc si investesc in fondurile de actiuni. Mai ales ca mare parte din fondurile de actiuni nu se mai pot lauda cu un istoric de performante, ci doar cu unul de pierderi", a spus Razvan Rusu, director de investitii la societatea de administrare Aviva Investors.
Fondurile cu plasamente in instrumente de venit fix vor fi cele mai atractive in 2009, sustinute in principal de apatia ridicata la risc a investitorilor si de valorile ridicate ale dobanzilor bancare care vor alimenta potentialul de castig al acestor doua categorii de fonduri. La cealalta extrema se situeaza fondurile de actiuni, ale caror randamente sunt dependente de evolutia pietei de actiuni, care ramane inca sub semnul incertitudinilor externe.
"Fondurile de actiuni nu se vor mai vinde in 2009. Chiar daca va avea loc o revenire a Bursei incepand din a doua jumatate a anului, aceasta nu va reusi sa amortizeze pierderile de anul trecut si nici sa readuca in piata interesul pentru risc", a spus Florin Dolea, director executiv la societatea de administrare Pioneer Asset Management, estimand ca si anul 2010 va sta sub semnul interesului scazut fata de produsele riscante.
Dupa un an 2008 in care principalii indici bursieri au pierdut peste 70% din valoare, Marius Olteanu, director executiv al societatii de administrare SIRA, estimeaza o revenire a Bursei cu pana la 20% pe toti indicii pana la finalul anului.
"Bursa va incheia anul cu o apreciere de pana la 20% pe totii indicii, si odata cu revenirea pietei, fondurile de actiuni isi vor recapata atractivitatea. In comparatie cu anul trecut, piata va fi mult mai calma, nu vom mai asista la caderi bruste in intervale scurte de timp. Volatilitatea ridicata se va mentine si in 2009", a spus Olteanu.
Pierderile inregistrate anul trecut de fondurile de actiuni justifica in mare parte apatia ridicata a investitorilor fata de produsele investitionale cu grad mare de risc.
Fondul de actiuni Raiffeisen Romania Actiuni a incheiat anul 2008 cu cea mai mare pierdere din industrie, de aproape 80%, urmat de Napoca cu 78,8% si Omninvest cu 75,4%. Singurele fonduri mutuale care au adus profit investitorilor in 2008 au fost fondurile de obligatiuni si cele monetare. Performerul industriei a fost in 2008 fondul Europa Obligatiuni cu o performanta de 12,6%, urmat de BCR Obligatiuni cu 12,2% si Orizont cu 11,8%.
"Eu cred ca in momentul de fata nu mai exista apetit pentru risc, iar pierderile inregistrate de fondurile de actiuni in 2008 vor fi un handicap in procesul de atragere de investitori. Un prim pas pentru fondurile de actiuni ar fi ca acestea sa convinga investitorii care s-au retras sa se intoarca, si ulterior sa se gandeasca la strategii de atragere de investitori noi", a continuat Rusu de la Aviva Investors.
Doar in primele 11 luni ale anului trecut, fondurile de actiuni au pierdut peste 5.000 de investitori. Tot in 2008, pentru a face fata conditiilor tot mai vitrege de pe piata de capital, doua fonduri de investitii au suferit restructurari in strategia de investitii. Astfel, in luna septembrie societatea de administrare SIRA a primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru restructurarea fondului diversificat FCEx intr-un fond de actiuni, in timp ce societatea Pioneer AM a decis ca fondul de actiuni Premio, cel mai mic fond mutual din piata, sa fuzioneze prin absorbtie cu fondul diversificat Integro.
"Vom mai asista si in 2009 la fuziuni de fonduri, administratorii fiind nevoiti sa isi adapteze portofoliile conditiilor de criza", a continuat Rusu.
Parerile administratorilor despre aparitia primelor falimente in industrie sunt impartite. Dolea, director executiv la Pioneer AM, este de parere ca "afacerile mici, neafiliate unui grup bancar" vor trece prin momente grele anul acesta, putand fi nevoite sa se vanda.
"Nu cred ca exista multi administratori, care fac parte din grupuri financiare internationale, dispusi sa cumpere afacerile unui administrator mai mic", a spus el.
Rusu, director de investitii la Aviva Investors, argumenteaza ca nu vor exista falimente anul acesta in industrie pentru ca chiar daca nu fac parte din grupuri bancare administratorii de talie mica si medie "au in spate actionari puternici care ii vor sustine indiferent daca vor incheia un an sau doi pe minus".
Societate Investica Asset Management, cu active nete in gestiune de 2,7 mil. lei, este detinuta in proportie de 78% de omul de afaceri Verestoy Attila, la societatea Star Asset Management, cu active nete in portofoliu de 7,6 mil. lei, este actionar majoritar Georgeta Danila, sotia fostului presedinte al BCR Nicolae Danila, in timp ce la Globinvest, societate care administreaza cinci fonduri de investitii cu active nete de peste 52 mil. lei, este actionar Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii Transilvania.
Industria fondurilor mutuale va fi in continuare dominata de administratorii "bancari", care in momentul de fata controleaza peste 80% din activele nete. Modificarea Regulamentului 15 din 2004, aflat in prezent intr-o forma avansata de completare la CNVM, ar putea ameninta monopulul administratorilor bancari prin "liberalizarea" distributiei. Unitatile bancare sunt in prezent principalul canal de distributie a fondurilor de investitii. Insa, introducerea agentilor de distributie ar putea reprezenta o alternativa pentru administratorii care nu fac parte din grupuri bancare si pentru care costurile de distributie prin unitatile bancare solicita mari eforturi financiare.