Fujikura ar putea reloca patru fabrici cu 3.000 de angajati

Autori: Alexandru Anghel , Laurentiu Cotu 08.01.2009

Compania japoneza Fujikura, care produce cablaje pentru industria auto, va muta, potrivit cotidianului japonez Nikkei, facilitatile de productie detinute in Romania in Maroc. Motivul relocarii productiei il reprezinta necesitatea reducerii costului cu forta de munca la care se adauga si reducerea activitatii de pe plan local.

"Nu pot nici sa infirm, nici sa confirm relocarea celor patru fabrici de cabluri electrice din Romania in Maroc. Nu stiu pe cineva din cadrul companiei noastre care sa fi facut vreo declaratie in acest sens", a declarat Tatiana Mursa, director de relatii cu presa al Fujikura Automotive Romania.
Fujikura Automotive Romania opereaza patru unitati de productie in nord-vestul tarii. Cablajele auto sunt produse in fabricile din Dej si Turda (Cluj), Campeni (Arad) si Jibou (Salaj). Potrivit Ministerului de Finante, compania angajeaza aproape 3.000 de oameni, iar cifra de afaceri realizata in 2007 a fost de 37 de milioane de euro.
Fujikura Automotive Romania este compania rezultata dupa preluarea de catre japonezii de la Fujikura a fabricilor detinute anterior de compania spaniola ACE Automotive. Ace Automotive a construit in Romania trei fabrici, la Cluj, Dej si Campeni, prima fiind realizata in 2001. Investitiile ACE Automotive au trecut de 60 mil. euro.
Fujikura a fost asociata in productia de cablaje auto si cu americanii de la Alcoa, detinand impreuna patru fabrici, doua in Caransebes si cate una in Nadab (Arad) si Beius (Bihor). Parteneriatul intre Alcoa si Fujikura a incetat in 2005, fabricile fiind acum sub administrarea Alcoa. Cele patru fabrici angajeaza aproape 4.000 de oameni. In 2007 Alcoa Fujikura Romania a realizat afaceri de 27,5 milioane de euro.
Un alt producator important de cablaje instalat pe plan local este compania Sumitomo Electric Wiring Systems Romania, care a realizat in 2008 afaceri de 140 de milioane de euro, potrivit propriilor estimari.