Pe Bursa au inceput pariurile pe CNVM

Autor: Vlad Nicolaescu 08.01.2009

Daca pe pietele financiare sofisticate se tranzactioneaza contracte financiare avand ca obiect starea vremii sau castigatorul alegerilor, pe piata romaneasca incep sa prinda contur, in lipsa de altceva, pariurile pe deciziile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Deosebirea este ca "pariurile" de la Bucuresti nu au o scadenta stiuta dinainte.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au mai alungat tristetea unora dintre investitori, anul acesta urcand cu 40% in cateva zile pe fondul speculatiilor ca CNVM ar putea obliga grupul Rompetrol controlat de compania kazaha KazMunaiGaz sa lanseze o oferta la un pret de cateva ori mai mare decat cel actual.
Dilema ofertei, speculata zilele acestea pe Bursa, nu a aparut insa acum si nici nu este foarte clar cand va fi rezolvata.
De aproape de doi ani, actionarii Petromidia, una din cele mai mari companii de pe Bursa, stau si se intreaba daca nu cumva noul actionar majoritar al grupului Rompetrol, KazMunaiGaz, ar trebui sa le faca o oferta de cumparare a actiunilor, conform legislatiei in vigoare. Kazahii au preluat indirect controlul rafinariei prin cumpararea pachetului majoritar al grupului Rompetrol.
La finalul anului trecut fondul de investitii american QVT a facut publica o scrisoare adresata CNVM prin care cerea institutiei de supraveghere a pietei sa oblige grupul KazMunaiGaz sa lanseze o oferta.
Scrisoarea le-a trezit din nou apetitul investitorilor pentru Petromidia, actiune speculata intens si dupa anuntarea preluarii de catre compania din Kazahstan.
Miza pentru kazahi sunt peste 100 de milioane de euro, suma pe care ar trebui sa o puna pe masa pentru preluarea participatiilor actionarilor minoritari, daca pretul ar fi in jurul valorii nominale, asa cum solicita QVT.
Nici Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si nici grupul Rompetrol nu au avut pana ieri vreo reactie la solicitarea de la finele anului trecut a fondului de investitii. Astfel ca ar mai putea dura teoretic cativa ani pana cand investitorii de pe Bursa, putini cati au mai ramas, sa afle daca sa se astepte la o oferta sau nu.
Incertitudinea, nu cea economica din ultimele luni, ci cea privind "regulile jocului" de pe piata romaneasca, existenta parca dintotdeauna, este unul din motivele pentru care Romania nu inseamna prea mult pe harta pietelor de capital. De altfel fondurile de investitii straine a caror lipsa este resimtita acum, au amenintat mai direct sau mai voalat ca sunt dispuse sa plece de pe piata din cauza neaplicarii regulilor de pe pietele dezvoltate.
Este inteles de ce un investitor ar prefera o piata cu reguli clare si pe care o decizie similara se ia in cateva ore si nu treneaza ani intregi.
La inceputul anului grupul german Porsche a anuntat ca va lansa o oferta de preluare a producatorului de camioane suedez Scania, fiind obligat de legislatia suedeza. Porsche a preluat indirect Scania prin achizitionarea pachetului majoritar de la Volkswagen.
In Suedia intregul proces de preluare va dura cinci saptamani. In Romania investitorii ar putea paria pe aplicarea legii inca cativa ani, mai ales daca dilema ofertei se va rezolva in justitie.