Opinie: Primitivismul Rusiei loveste inca o data

Autor: Roxana Petrescu 08.01.2009

Oprirea brusca si in totalitate de catre Gazprom a livrarilor de gaze catre Europa de Vest, inclusiv Romania, pentru prima data in ultimii 30 de ani, ridica problema vinovatiei. Toti se intreaba acum cine este de vina, dar putini afirma limpede ca Gazprom nu si-a respectat practic contractul cu partenerii sai occidentali, inclusiv companiile din Romania.

Este clar ca este complet primitiv sa opresti gazele in plina iarna, sa declini sa-ti asumi orice responsabilitate, sa nu platesti despagubiri, sa nu fii tras la raspundere, pentru ca esti mare putere si pentru ca-ti permiti orice. Pana la urma Rusia este la fel de dependenta de Europa cum este Europa dependenta de gazele ei. Daca noi nu platim, rusii nu au bani, deci nu rezista. Daca ei nu dau gaze, noi nu rezistam. Si cu toate acestea, notiunea de contracte comerciale, de relatii diplomatice devin derizorii intr-un secol in care trebuia sa acceleram particule sau in care zborul in spatiu este ca o plimbare in parc. De ce iarna? De ce acum cand este parca mai frig ca niciodata? Intelegem ca trebuie sa subliniezi cine-i seful, sa ai impact, efect special, dar cred ca si vara se putea face acest lucru, pentru ca toata lumea stie la randul ei cat de tare este dependenta de Rusia.
Criza de acum arata ca greseala este de fapt si a noastra, pentru ca ne-am lasat in seama unui singur furnizor de gaze, cu puteri, iata, discretionare, si ne-am bazat pe seriozitatea sa de a-si respecta angajamentul atat timp cat noi ni le respectam pe ale noastre. Pentru ca odata ce importatorii de gaz din Romania si-au achitat la timp platile catre Gazprom, de ce aceasta companie nu-si respecta angajamentul de a furniza gaze prin intermediarii sai asa cum trebuie? De ce sa fie considerata Ucraina vinovata din punctul nostru de vedere, adica al companiilor rezidente in Romania care au incheiat contracte cu Gazprom, de vreme ce nu are nicio responsabilitate in contract? Firmele din Romania platesc peste un miliard de euro pe an catre Gazprom si nu catre Naftogaz, compania de profil ucraineana. Rusia, respectiv Gazprom, trebuie sa-si rezolve problema cu Ucraina si sa-si respecte angajamentele de furnizare a gazelor, asa cum partea romana isi respecta angajamentul de a plati importul la timp.
Ar fi trebuit pana acum ca Europa sa construiasca cu mainile goale Nabucco, sa ia gaz de oriunde se poate si sa mai aiba macar o sursa. Dar acest lucru nu s-a intamplat, iar acum multe tari sufera de modul primar in care Rusia isi gestioneaza situatia cu Ucraina.
 
Roxana Petrescu este redactor ZF, sectia Energie