Cum poate evita Romania dependenta de o singura sursa de import in urmatorii 10 ani?

Autor: Roxana Petrescu 08.01.2009

Oprirea brusca de catre rusi a furnizarii de gaze naturale pentru prima data in ultimii 30 de ani de cand au inceput livrarile spre Romania pune problema unei decizii strategice pentru urmatorul deceniu: ce se poate face ca de acum in zece ani sa nu mai depindem de o singura sursa de import?

Acum, solutia este in adancurile Romaniei, in depozite, si mai putin in rutele de interconectare despre care se vorbeste de aproape 10 ani si nu se intampla nimic, timp in care piata locala a fost obligata sa treaca de doua ori prin criza gazelor rusesti.
"Problema nu este in cantitatile pe care le avem depozitate, acestea sunt destule, problema este ca nu putem sa extragem atat cat ne dorim. Tehnologia nu ne permite", spune Francis Toth, directorul general al Romgaz, companie care a preluat acum alimentarea in proportie de 72% a pietei locale, din productie si depozite, dupa ce rusii au sistat complet livrarile de gaze naturale catre Romania in dimineata zilei de miercuri.
Planurile Romgaz privind rezolvarea acestei probleme dureaza cam pana in 2012 si costa 500 de milioane de euro, bani proprii din companie.
"Pentru a face aceste depozite mai performante, capacitatea utila a acestora ar trebui sa ajunga undeva cam pana la 4 miliarde de metri cubi, metri cubi pe care sa-i putem accesa, nu sa ramana in pamant. Pentru asta trebuie marita capacitatea maxima de extractie. S-au facut lucruri. In 2005, puteam sa scoatem din depozite cam 14 milioane de metri cubi de gaze pe zi, in 2009 noi, Romgaz, putem sa scoatem cam 23 de milioane de metri cubi de pe zi acum, iar in 2012 acest nivel ar trebui sa ajunga la 30-35 de milioane de metri cubi pe zi", explica directorul celei mai valoroase companii de stat din Romania. Potrivit lui Toth, daca se face acest lucru, practic nici nu ne mai trebuie import pentru o anumita perioada, iar rutele de interconectare ne-ar folosi numai in situatii speciale. "Daca facem ce-am discutat noi, aproape ca nu-ti mai trebuie import. Daca luam actuala situatie, cu actualul consum, productia proprie si depozitele de gaze, ne-ar fi suficiente", explica Toth.
Cu toate acestea, tinand cont de prognozele incluse in strategia energetica, rezervele de gaze, la actualul ritm de extractie, mai ajung circa 13 ani, moment din care rutele de interconectare devin extrem de importante.
"Conducta Arad - Szeged (conducta de interconectare a sistemului de transport din Ungaria cu cel din Romania) se va face pentru ca deja au inceput discutiile, au fost semnate anumite documente", spune Toth. In afara de Arad - Szeged, a carei finalizare este programata pentru anul 2010, investitiile fiind sustinute de catre Transgaz si compania ungara MOL, de-a lungul anilor opinia publica a fost informata cu privire la mai multe proiecte, majoritatea dintre acestea fiind si acum tot la nivelul de hartii si negocieri. Gazoductul Nabucco care ar fi trebuit sa asigure tranzitul gazelor naturale din zona Marii Caspice spre Europa de Vest intarzie sa capete o forma concreta, interconectarea cu sistemul din Bulgaria prin Giurgiu - Ruse este in aceeasi faza de proiect, iar in acest timp Rusia baga Europa, inclusiv Romania, in cea mai severa criza a gazelor cunoscuta prin intreruperea livrarilor pe teritoriul Ucrainei.
Romania a intrat miercuri in situatie de urgenta dupa ce Rusia a sistat complet livrarea cantitatilor de gaze pentru piata locala. Acum, singurele gaze vin din productia interna, respectiv 33 de milioane de metri cubi pe zi, iar restul de 26 de milioane de metri cubi pe zi vin din depozitele care sunt exploatate la maxim si care ajung cam 80 de zile in acest ritm de utilizare.
Comparativ cu tarile vecine, situatia locala este una buna, care-i permite Romaniei chiar sa ajute tarile apropiate, cum ar fi Bulgaria si Ungaria. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca Romania poate chiar sa-i livreze Ungariei circa 200 MW de capacitate de energie electrica, daca are nevoie, si-i poate ajuta si pe vecinii bulgari.
"Acest ajutor are doua sensuri. Ungaria poate sa participe oricand la piata noastra si sa incheie un contract comercial cu un producator agreat. Domnul ministru se referea in schimb la un ajutor de avarie care ar fi acordat de pe piata de echilibrare (piata administrata de Transelectrica si utilizata pentru echilibrarea sistemului in timp real, mai scumpa decat celelalte piete de tranzactionare a energiei electrice - n.r.). Aici, va fi desemnat un anumit producator in functie de intervalul orar in care a fost calificat", explica Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Dar ce penalizari ar trebui sa plateasca cei doi mari intermediari prin care intra gazele rusesti in Romania, Imex Oil, companie cipriota, detinuta de omul de afaceri rus Vitali Matsitski, care detine si combinatul Alro, si WIEE, companie detinuta de Gazprom si de nemtii de la BASF prin compania Wintershall, in contextul in care niciunul nu-si mai indeplineste obligatiile contractuale? Principalii furnizori, deci cei care au cele mai mari contracte cu aceste companii, nu vor sa comenteze.
"Acestea sunt date contractuale si prin urmare sunt confidentiale", spun reprezentantii E.ON Gaz Romania. Oficialii Distrigaz Sud nu au oferit niciun comentariu pana la inchiderea editiei.
 
Achizitie de pacura
Electrocentrale (ELCEN) Bucuresti ar putea incheia in zilele urmatoare un acord cu Petrom pentru achizitia unei cantitati cuprinse intre 150.000 si 300.000 de tone de pacura in vederea asigurarii productiei de energie si caldura. "Contractul cu Petrom inca nu este finalizat si poate fi incheiat in urmatoarele zile. Cantitatile pot varia intre 150.000 sau 300.000 de tone de pacura, in functie si de temperatura si de ce productie ni se cere", a declarat directorul comercial al ELCEN, Irina Duica. Totodata, ELCEN va imprumuta 55.000 de tone pacura de la rezerva de stat, aceasta optiune fiind stabilita printr-o ordonanta de urgenta aprobata la finele anului trecut. Marile termocentrale au fost obligate sa treaca pe pacura pentru a se putea face economii la consumul de gaze. Mediafax