Holcim a pus rivalul HeidelbergCement pe lista de achizitii

Autori: Diana Tudor Stoica , Vlad Popescu - Mediafax 11.01.2009

Grupul elvetian Holcim ar putea lansa o oferta pentru participatia de 80% detinuta la concurentul HeidelbergCement de familia miliardarului Adolf Merckle- care s-a sinucis saptamana trecuta din cauza crizei financiare mondiale si a datoriilor avute, potrivit unor zvonuri aparute vineri pe pietele europene.

Imediat actiunile grupului german au crescut la bursa.
Reprezentantii celor doua companii, prezente si pe piata romaneasca, au refuzat sa comenteze speculatiile, dar purtatorul de cuvant al Holcim a declarat ca grupul "evalueaza permanent oportunitatile care pot aduce plus valoare".
Oficialul Holcim a precizat insa ca achizitiile de o asemenea amploare ar fi dificil de finantat in contextul economic si financiar actual.
Dupa o crestere neasteptata a actiunilor HeidlebergCement pe bursele europene, traderii din Germania si Franta au afirmat ca aceasta a fost generata de zvonuri privind preluarea grupului.
Totusi, unul dintre traderi s-a aratat sceptic, explicand ca o asemenea fuziune ar putea fi respinsa de autoritatile europene pentru concurenta.
In plus, un analist elvetian a declarat ca o preluare integrala este improbabila, din cauza complexitatii tranzactiei si gradului ridicat de risc la care s-ar expune Holcim.
"Este posibil ca Holcim sa se orienteze catre parti ale Heidelberg, precum divizia de agregate din SUA, pentru a-si consolida propria pozitie pe acea piata si pentru a profita de pe urma programelor de infrastructura", a afirmat el.
Holdingul controlat de familia miliardarului Adolf Merckle, care s-a sinucis recent, are 80% din actiunile HeidelbergCement si este obligat de creditori sa vanda mai multe pachete de actiuni detinute la companii europene.
Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian, si Carpatcement Holding, subsidiara din Romania a concernului german HeidelbergCement, valoreaza impreuna peste 1,2 miliarde de euro. Cifra de afaceri cumulata a celor doua companii a depasit 650 mil. euro la finalul anului trecut, potrivit estimarilor realizate de reprezentantii producatorilor de ciment in 2008.