Cumparatorii de case dau din start cu 30% sub pretul cerut

Autor: Cristi Moga 11.01.2009

In prima saptamana a noului an putinele persoane care s-au interesat de achizitia unor apartamente in Bucuresti au oferit intr-o prima faza cu 30-50% mai putin fata de preturile solicitate de proprietari, in conditiile in care tranzactiile au fost aproape inexistente pe fondul problemelor de pe piata creditarii, dar si a devalorizarii rapide a leului, spun agentii imobiliari.

"Oameni interesati de locuinte sunt, dar inca spera sa mai scada preturile si o parte dintre ei s-au speriat si de cresterea euro. Am avut un apartament de trei camere in zona Aviatiei pentru care proprietarii cereau 150.000 de euro, iar prima oferta a unui client a fost de 100.000 de euro. Cu toate acestea, inca nu am auzit de tranzactii in prima saptamana a anului", a declarat Elena Usainchisa, broker in cadrul agentiei Nick Intermed, cu afaceri de 285.000 de lei in 2007.
"Din pozitia de cumparator, in actualele conditii de pe piata, propun un pret cu 50% mai mic la orice achizitie. Sunt multi proprietari care se afla in criza de lichiditati si sunt constransi sa intre in discutii. Si acestia, la randul lor, au un pret pentru cine intreaba si altul pentru cine este interesat sa cumpere", spune Gabriel Dragomir, partener al firmei DPA Estate si fost senior broker al firmei Indoors Real Estate. Putinele tranzactii incheiate in ultima perioada au fost cu asa-zise "chilipiruri", o parte dintre potentialii cumparatori fiind si cu ochii pe o posibila decizie a BNR care sa ajute la deblocarea creditarii.
"Chiar si cei care au acces la bani sunt reticenti in prezent. Se vand doar chilipiruri, cum a fost cazul unui apartament cu doua camere de 54 de metri patrati din zona Turda, vandut pentru 84.000 de euro, dupa ce proprietarul cerea 140.000 de euro", a declarat si Eugen Chis, broker in cadrul agentiei imobiliare Rasig.