Fostul actionar dinamovist, Vladimir Cohn, opreste productia la fabrica de hartie din Braila

Autor: Mirabela Tiron 12.01.2009

Producatorul de hartie Celhart Donaris Braila, cu afaceri de 6,4 milioane de euro in primele noua luni anul trecut, companie controlata de omul de afaceri Vladimir Cohn, a decis sa opreasca activitatea fabricii din Braila si sa concedieze peste 100 de angajati.

"Am sistat productia la fabrica din Braila din cauza lipsei de comenzi si a dificultatilor din piata si le vom da preaviz la o mare parte dintre angajati. Anul acesta nu se va mai continua productia la fabrica de hartie. Activitatea aceasta s-a cam prabusit", a declarat Vladimir Cohn, care controleaza consortiul format din Ecopack Ghimbav si Ecopaper Zarnesti, actionarii Celhart Donaris.
Astfel, de la un efectiv de aproape 1.530 de salariati in 2003, anul privatizarii, Celhart Donaris a ajuns la aproape 140 de angajati anul trecut si a intrat pe lista firmelor care au decis sa isi suspende activitatea. Compania avea in 2007 o cifra de afaceri de 11 milioane de euro, in crestere cu 8% fata de anul anterior, si inregistra pierderi de 2,7 milioane de euro.
Daca in 2007 in fabrica de celuloza si hartie mai lucrau circa 550 de persoane, inchiderea instalatiei de productie celuloza a redus la mai mult de jumatate numarul angajatilor. Compania care a renuntat in acest an si la productia de hartie pentru carton ondulat, care avea o capacitate totala de 60.000 de tone anual, a depus saptamana trecuta o notificare pentru disponibilizarea a circa 104 angajati la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila. Vladimir Cohn nu a precizat cati angajati vor fi disponibilizati in perioada urmatoare.
Celhart Donaris care este listata la Bursa avea in primele noua luni ale anului trecut pierderi de circa 870.000 de euro (3,13 mil. lei), cu aproape 4,3% mai mari decat in perioada similara a anului precedent. Cifra de afaceri a companiei era la acea data in scadere cu 2,5%, la 6,4 milioane de euro. "Pierderile au ramas cam la acelasi nivel de la noua luni, nu au mai crescut foarte mult", a declarat Vladimir Cohn.
Principalii producatori de hartii pentru carton ondulat care mai activeaza pe piata de profil sunt EcoPaper Zarnesti, Ambro Suceava, Vrancart Adjud si Celrom Turnu Severin.
Fostul actionar dinamovist Vladimir Cohn, 64 de ani, mai este actionar direct la companiile Melody, Industrial Engineering si Romcarton, potrivit Registrului Comertului.