Austriecii au cumparat fabrica IKEA de la Siret

Autor: Ioana David 12.01.2009

 

Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, care are investitii de peste 200 mil. euro in industria locala a lemnului, a achizitionat luna trecuta fosta fabrica pe care IKEA o detinea la Siret (Suceava). Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. Aceasta devine a treia capacitate de productie pe care Holzindustrie o opereaza pe piata locala, dupa unitatile de la Sebes (Alba) si Radauti (Suceava), aici urmand sa fie produse panouri din lemn masiv (material folosit in industria mobilei).

IKEA, care detinea fabrica de la Siret prin intermediul Swedwood, divizia de productie a grupului, a inchis unitatea in luna august a anului trecut, punand aceasta decizie pe seama costurilor cu materia prima despre care spuneau ca au crescut cu 70% in ultimii ani. Grupul austriac era unul dintre furnizorii fabricii Swedwood. Reprezentantii Swedwood luau in considerare la acea data vanzarea unitatii care se intinde pe o suprafata de 5,2 hectare catre un investitor privat. Investitia IKEA din Romania s-a ridicat la 12 mil. euro si a fost finalizata in 1999.
"Productia unitatii Swedwood se integreaza in conceptul de prelucrare superioara a masei lemnoase a noii fabrici de cherestea din Radauti, care se afla situata la numai 12 kilometri de Siret", a spus Gerald Schweighofer, proprietarul Holzindustrie Schweighofer.
In cadrul fabricii lucrau 522 de oameni, care au fost concediati vara trecuta, in timp ce Holzindustrie urmeaza sa angajeze circa 200 de persoane.
In Romania afacerile grupului austriac au atins anul trecut 260 mil. euro, in crestere cu 82% comparativ cu rezultatele din 2007, in conditiile punerii in functiune a capacitatii de la Radauti.
Compania angajeaza 1.200 de oameni in Romania. Aproximativ 80% din productie merge la export in zone precum Asia, Europa si Orientul Mijlociu
Investitiile grupului austiac au sarit de 200 mil. euro, cea mai recenta fiind fabrica de cherestea de la Radauti, in timp ce printre proiectele pentru 2009 se numara punerea in functiune a doua centrale de producere a energiei din biomasa, la Sebes si Radauti.