Posta plateste 32 mil. euro unei firme necunoscute pe piata IT&C

Autor: Adrian Dumitrache - Mediafax 12.01.2009

Grupul Industrial Roman (GIR), o companie putin cunoscuta pe piata IT&C, va furniza Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), in urmatorii patru ani, servicii de telecomunicatii, transmisii de date si voce in valoare de de 32,1 milioane de euro.

"Negocierea contractului, incheiat in noiembrie 2008, a avut loc cu un singur ofertant, fara publicarea prealabila a anuntului de participare, din motive tehnice, conform OUG 34/2006 privind achizitiile publice", a comunicat ieri departamentul Relatii Mass-Media din CNPR.
Potrivit OUG invocate, autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare numai atunci cand, din motive tehnice, artistice sau pentru motive legate de protectia unor drepturi de exclusivitate, contractul de achizitie publica poate fi atribuit numai unui anumit operator economic.
Pe pagina web a GIR se precizeaza ca, in baza infrastructurii implementate de companie, Posta Romana a dezvoltat servicii interne - "Mandatul on-line" si "E-mandatul" -, si internationale - prin Western Union si Eurogiro - , precum si servicii de incasare de taxe si impozite.
GIR a fost implicat, alaturi de Posta Romana, in proiectul POSTelecom, unde a detinut o participatie de 10% din capitalul social al firmei pana la inceputul anului 2006.
Infiintat in anul 1992, Grupul Industrial Roman a consemnat in 2007 o cifra de afaceri de 14,1 milioane de lei, in scadere cu 6% fata de anul precedent, in timp ce profitul net s-a dublat comparativ cu 2006, depasind 3,3 milioane de lei.
Firma are un capital social de 100.000 de lei si este controlata de cinci persoane fizice, respectiv Vlad Constantinescu - 50%, Cristian Calinescu - 29,14%, Paul Alexandru Carstea - 14%, Elena Lichi - 3,43% si Simona Mariana Sarbu - 3,43%.
Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de 7.100 de oficii postale, grupate in zece directii regionale.
Potrivit datelor companiei, peste 600 de oficii postale sunt informatizate si sunt conectate online. Actionarii operatorului postal sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.